Vije-sti

Bliži se veliko glazbeno okupljanje Indexa i prijatelja

Bliži se veliko glazbeno okupljanje Indexa i prijatelja

Bliži se veliko glazbeno okupljanje Indexa i prijatelja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a na kojem će 28. rujna 2015. hitove legendarne sarajevske grupe Indexi pjevati Dado Topić, Željko Bebek, Massimo, Boris Novković, Vajta, Giuliano, Goran Karan, Amel Ćurić, Aleksandra Kovač, Jelena Tomašević, Željka Katavić Pilj i mnogi drugi. Bend Indexa će predvoditi kultni basist Fadil Fedžić, koji će zajedno s nekadašnjim članovima Indexa ponovno oživjeti Indexe.

"Meni će predstojeći koncert biti jedinstvena prilika da se družim s kolegama, svojim dečkima iz Indexa, ali i sa svim ovim divnim pjevačima koji će nam se i opet pridružiti. Uvijek me koncerti posvećeni Indexima vraćaju u vrijeme naše mladosti, uz osjećaj velikog ponosa, da smo nešto lijepo i dobro dali ljudima. Grupe Indexi nažalost više nema, ali ostale su sve naše pjesme, a zbog koncerta u Zagrebu i turneje, okupljamo se sa svih krajeva svijeta - Ranko dolazi iz Izraela, Kornelije Kovač iz Beograda, Neno Jurin iz Pirana, Miroslav Šaranović iz Njemačke, Peco iz Splita, Muris koji nam je pridruženi član iz Sarajeva, a ja stižem iz Atlante", ističe Fadil Redžić, koji je na stihove Kemala Montena skladao glazbu za jedan od najvećih hitova Indexa – pjesmu "Bacila je sve niz rijeku".

Producent Tomislav Kašljević, koji je autor projekta "Indexi i prijatelji" te ujedno i producira sve koncerte ove je godine ponovno okupio ponajbolje pjevače koji će na koncertu u Lisinskom 28. rujna pjevati Indexe i odati počast svim čanovima grupe koji više nisu među nama, Davorinu Popoviću, Bodi Kovačević, Đorđu Kisiću, Đorđu Novkoviću i Enci Lesiću.

Tako će u Lisinskom u čast Indexima pjevati i Željko Bebek, koji ne propušta priliku sudjelovati u ovim koncertima, a o Indexima, uz koje je odrastao, svirao i družio se s članovima benda, progovara s puno poštovanja. "Indexi su kultni sarajevski band, bili su uspješni i prije nego što sam ja i pomišljao na to da bih se mogao glazbom baviti profesionalno. Indexi su imali i imaju i danas prelijepe pjesme, svirali su perfektno, pa su uz neponovljivog Davorina ostavili duboki trag na glazbenoj sceni, a posebno među nama glazbenicima. Svi članovi grupe bili su sjajni instrumentalisti, a za velikog Fadila Redžića tvrdim i danas da je naš najbolji bass-player", kaže Bebek.

Jedan od ovogodišnjih sudionika koncerta u čast Indexima je i Massimo, koji vrlo otvoreno progovara o tome koliko su i na njegov glazbeni put utjecali kultni Indexi. "Ja sam kroz Indexe, a ne kroz grupu Pink Floyd, prvi put otkrio što je to konceptualni album. Album Modra rijeka s recitacijama Filipa Šovagovića je na mene ostavio duboku brazdu emocija koja traje i dan danas. Kada se prisustvuje koncertu posvećenom Indexima, što ćemo ponovno imati priliku doživjeti 28. rujna, tek tada se počinje shvaćati koliko su dobrih pjesama Slobodan Kovačević, Davorin i ostali, napravili. Kad god imam priliku pjevati nešto od Indexa, tu priliku ne propuštam", naglašava Massimo koji je također već više puta bio uključen u projekt Indexi i prijatelji.

Na predstojećem koncertu "Indexi i prijatelji" ove će godine uz svoga oca, nekadašnjeg člana Indexa Kornelija po prvi puta zapjevati i Aleksandra Kovač, cijenjena kantautorica i pjevačica. "Osobno sam jako vezana za Indexe, jer je moj otac bio član Indexa od 1967. do 1968. godine. Kvaliteta uvek opstaje i drago mi je što ovi koncerti potvrđuju da Indexi i njihova glazba imaju i dalje svoju vjernu publiku. Radujem se da ću na koncertu u Zagrebu pjevati pjesmu Jutro će promijeniti sve iz davne 1968. godine, koju su Indexi izveli na Opatijskom festivalu i te godine s njom osvojili treću nagradu", zaključuje Aleksnadra Kovač, koju smo ove godine imali priliku vidjeti i kao energičnu članicu žirija u showu X Factor Adria.

Ulaznice za koncert "Indexi i prijetlji" u pretprodaji se mogu kupiti  po cijenama 120/140/160 HRK na blagajni KD Vatroslava Lisinskog, u sustavu Eventim i Ulaznice.hr! 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni