Vije-sti

Bad Copy na Tuborg Open Fair

Bad Copy na Tuborg Open Fair

Novo izdanje glazbene platforme Tuborg Open Fair zakazano je za petak, 22. svibnja u paviljonu 9 Zagrebačkog Velesajma. Premijerno u Zagreb dolazi legendarni tvorac drum’n’bassa Goldie, a gostuju i beogradski zločesti dečki Bad Copy nakon duge zagrebačke pauze, hrvatski otac Outlook festivala Mmmeniga, live drum’n’bass projekt Drumroll kao i domaćini Chew the Fat! Croatia. Ovaj Tuborg Open Fair ujedno je i zagrebački launch party Outlook festivala na kojem će Goldie nastupiti kao headliner.

Uz premijerno zagrebačko ukazanje Goldiea, Tuborg Open Fair nakon više od godine dana pauze od nastupanja u Zagrebu na Velesajam dovodi i beogradsku hip-hop atrakciju Bad Copy.  Bad Copy su nastali 1996. godine, a čine ga nerijetko kontroverzni trojac Sky Wikluh, Timbe i Ajs Nigrutin, ujedno i tvorci jednih od najhumorističnijih rima s ovih prostora. Bilo da nastupaju solo ili kao Bad Copy njihov rad je pomogao popularizaciji hip-hopa u Srbiji, ali su i veliki utjecaj imali na domaće izvođače i scenu.

Iza sebe imaju četiri studijska albuma – “Orbod mebej”, “Sve sami hedovi”, “Najgori do sada” i “Krigle”, a trenutno rade i na novom materijalu koji bi trebao izaći do kraja godine. Trojac je iza sebe su ostavio i značajan broj solo projekata te suradnji s istaknutim balkanskim hip-hoperima poput Marčela, Ede Maajke i Beogradskog sindikata. Sada već kultni album “Krigle”, na kojem se nalazi veliki regionalni hit “Esi mi dobar”, samo je jedna stavka iz cjelokupne karijere koju obilježavaju rap himne “Uno Due Tre”, “Možeš Ti To”, “Bad Copy Zoor” ili pak “Idemo Odma”, a da nisu razdvojili “Ljubav ili pivo” dokazuju time što pripremaju i vlastito pivo. Tuborg Open Fair bit će odlična prilika poslušati presjek cijelog kataloga radova ovog trojca.

Premijerno u Zagreb dolazi i tvorac drum’n’bassa Goldie. Od ranih početaka kao graffiti umjetnik, preko utjecaja hip-hopa i junglea, Goldie je transformirao britanski undergorund zvuk i utjecao na rađanje drum’n’bassa. Od stvari “Terminator” koja je 1992. označila revoluciju u breakbeatu, preko osnivanja kultne drum’n’bass etikete Metalheadz, Goldiev rad je 1995. obilježio album “Timeless” koji označava prijelomni trenutak u rađanju drum’n’bassa. Album je spojio ispresijecane i slojevite melodije s bassom, jungleom te simfonijskim melodijama i ženskim vokalima, a proglašen je jednim od top 50 albuma elektronske glazbe. Goldie je poznat i po ulogama u filmovima kao što su “Snatch” ili “James Bond / The World is Not Enough”, a uz stalan rad u glazbi, vizualnim umjetnostima, te doktorat iz umjetnosti i društvenih znanosti, Goldie je proglašen i jednom od najutjecajnijih osoba koja živi u vrijeme kraljice Elizabete. Kameleon koji uspješno spaja sve sfere umjetnosti nastupit će na ovogodišnjem Outlook festivalu, a Tuborg Open Fair je prilika doživjeti zašto je Goldie s više od 20 godina na sceni i 3 milijuna prodanih ploča po cijelom svijetu, kralj drum’n’bassa. Njegov nastup začinit će MC LowQui koji surađuje i s imenima kao što su Andy C, DJ Marky, Black Sun Empire ili pak Skream.

Jednodnevni događaj  Tuborg Open Fair s odličnim lineupom i vrhunskom tehničkom produkcijom pomiče granice klupskog iskustva i izdvaja se kao jedan od najboljih događaja ovog proljeća. Nastupa i Mmmeniga, poznatiji kao Vedran Meniga, koji je jedna od središnjih figura hrvatske glazbene scene te osoba iza Outlook festivala i vlasnik Pozitivnog ritma koji je domaćin svim događajima na lokaciji Fort Punta Christo u Puli.Drumroll je live drum’n’bass projekt bubnjara Janka Novoselića (Kozmodrum, Strobelyx, TBF, Tobogan) te na synthevima Bogumila Kulage poznatijeg i kao Theron Tourett (ABOP, Sinestet). Drumroll će predstaviti kako zvuči drum’n’bass uživo uz set bubnjeva i širok dijapazon synth zvukova.  Najistaknutiji zagrebački klupski program,Chew The Fat! CRO, i ovim događajem nastavlja seriju sjajnih gostovanja. Nakon što su doveli Sigmu, dvostruke vlasnike #1 UK Top 40 hita, te ove zime bili domaćini Tuborg Open Fair izdanja koji je ugostio Frictiona, CTF! Cro i ovoga puta diže ljestvicu. Rezidenti programa Yesh i DMT, uz podršku MC Tone Tuora i vj -polygona na vizualima, osigurat će masni bass i dokazati zašto su referentna točka za bass glazbu u regiji te redoviti izvođači Outlook festivala.

ULAZNICE

Ulaznice za Tuborg Open Fair su dostupne na svim prodajnim mjestima Eventima i na www.eventim.hr. Cijena ulaznice je 50 kuna u pretprodaji, a 65 na dan događaja.

Outlook festival, najveći europski festival bass glazbe i soundsystem kulture, vraća se u svoj dom pored Pule i dovodi najveća imena dub, dubstep, drum’n’bass, reggae, dancehall, jungle, hip-hop, roots, soul, house, techno, garage, grime i srodne glazbe. Osmi Outlook festival otvara se velikim koncertom pulskoj Areni, u srijedu, 2. rujna, gdje će nastupiti SBTRKT, Jurassic 5, Roni Size Reprazent live, Gentleman’s Dub i Trojan Sound System. Nakon toga Outlook će od 3. – 6. rujna zauzeti poluotok Štinjan i tvrđavu Punta Christo. Kroz četiri dana i noći odlične glazbe s 12 festivalskih pozornica, posebnom dnevnom beach stageu, kampom na samoj plaži, s desetak zabava na brodovima dnevno te brojnim popratnim sadržajima Outlook je nezaobilazna festivalska stanica za kraj ljeta. Impresivan broj od preko 300 izvođača predvode Goldie, BEENIE MAN, Run The Jewels, Boy Better Know, The Madlib Carnival – Madlib, Pete Rock, J Rocc and Moodymann, Wiley, Noisia, Dusky, Shy FX, Jeru The Damaja, Digital Mystikz, Kate Tempest, David Rodigan, Loefah ili pak Oneman. Informacije i ulaznice po posebnoj cijeni za građane Hrvatske i regije su na www.pozitivanritam.hr/festivali/outlook-festival

 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni