Specijal

Što je izazvalo tragediju na Astroworld festivalu Travisa Scotta?

Što je izazvalo tragediju na Astroworld festivalu Travisa Scotta?

Slavni rapper Travis Scott na udaru je javnosti nakon pogubnog stampeda koji je odnio osam života tijekom njegovog koncerta na Astroworld festivalu prošlog petka u NRG Parku u Houstonu.

Mirza Baig, Rodolfo Pena, Madison Dubiski, Franco Patino, Jacob Jurinke, John Hilgert, Axel Acosta Avila i Brianna Rodriguez u petak 5. studenog bili su među oko 50 000 posjetitelja festivala Astroworld u Houstonu u organizaciji slavnog rappera Travisa Scotta. Umjesto nezaboravne večeri druženja i uživanja u glazbi omiljenih izvođača, njihovi životi zauvijek su ugašeni. Uz ovih osam tragično preminulih mladih osoba, broj ozlijeđenih popeo se na preko tri stotine, a brojni drugi suočeni su s emocionalnim traumama. Uzroci ove tragedije trenutno su pod istragom, ali bijes javnosti usmjeren je prema organizatorima festivala Travisu Scottu i kompaniji Live Nation.

Dok se čekaju rezultati policijske istrage, na brojnim snimkama koje se viralno šire internetom lako je uočiti neke od potencijalnih uzroke ove tragedije. Već uoči samog koncerta publika se probila kroz zaštitne ograde i detektore metala, a vidljiva je i nemoć zaštitara da većinu njih zaustave. Mnogi upravo ovaj trenutak navode kao ključan koji je organizatore trebao potaknuti na otkazivanje koncerta ili pojačavanje sigurnosti, no sve se nastavilo prema rasporedu.

Prema svjedočanstvima posjetitelja i prije koncerta headlinera Scotta pritisak u publici bio je velik te su mnogi pokušali napustiti koncertni prostor i prije početka glavnog događaja jer se zbog nemogućnosti kretanja i pojačanog naguravanja nisu osjećali sigurno, a također neki od njih počeli su gubiti svijest i prije nego se Scott popeo na pozornicu. No najveći kaos započeo je upravo tijekom njegovog koncerta kada je nastao stampedo te je sve veći broj posjetitelja počeo padati u nesvijest zbog silovitog naguravanja, gaženja i dehidracije. Prema novim informacijama policija je nakon otprilike pola sata Scottovog nastupa koncert proglasila "incidentom s masovnim žrtvama", no on je nakon toga trajao još oko četrdeset minuta. Prema pričama svjedoka situacija je na nekim mjestima u potpunosti izmakla kontroli te su ljudi u dijelu publike u panici pokušavali pobjeći i doći do zraka, padali, gazili jedni po drugima na znajući da se na podu nalaze onesviješteni pojedinci, a dio prisutnih bezuspješno je pokušavao zaustaviti koncert skandiranjem. 

Na raznim snimkama koje posljednjih dana kruže internetom vidljivo je kako je Scott u nekoliko navrata nakratko zaustavio koncert jer je primijetio da je nekome pozlilo, a također je uočio i vozilo prve pomoći koje se pokušavalo probiti kroz publiku (op.a. pojedinci iz publike plesali su na vozilu), ali umjesto da prekine koncert on ga je nastavio. Posljedice te odluke danas su poznate cijelom svijetu. Iako ga dio obožavatelja brani i smatra da nije bio upućen u situaciju koja se odvijala u publici, mnogima je to nevjerojatno te ga smatraju barem djelomično odgovornim.

Neki od ključnih propusta koji se ističu ovih dana u analizama su: nedostatak punktova s vodom, nedostatak kvalificiranog medicinskog i sigurnosnog osoblja, nedostatak kontrole publike na samom ulazu u festival, previše prodanih ulaznica, a Scottu u prilog ne ide niti njegova problematična prošlost. Naime, Scott je 2015. i 2017. godine uhićen zbog poticanja na nerede tijekom svojih koncerata, a  jedan obožavatelj je na njegov nagovor skočio s balkona te ostao paraliziran. Scottovi koncerti poznati su po divljanju koje on sam potiče i očekuje od svojih obožavatelja, a sklon je i poticanju "upadanja" publike bez ulaznica. U međuvremenu Scott i Live Nation javno su se oglasili te obećali da će se pobrinuti za troškove pogreba preminulih i liječenje ozlijeđenih, ali prve tužbe protiv njih već su počele stizati.

Ovaj tragični događaj ponovno je stavio u fokus i otvorio diskusiju o provođenju sigurnosnih protokola tijekom masovnih koncerata. Službena istraga vjerojatno će rasvijetliti neke čimbenike koji su do ove tragedije doveli, a hoće li ili neće Scott i Live Nation biti odgovorni pred zakonom pokazat će budućnost, no u očima mnogih oni su zbog zakašnjele reakcije i očitih sigurnosnih propusta već sada moralno odgovorni za gubitak osam života.

U nastavku možete pogledati reakcije drugih izvođača koji su tijekom svojih koncerata primijetili opasne situacije u publici:

LINKIN PARK

NIRVANA

ADELE

RAGE AGAINST THE MACHINE

ASAP ROCKY

 

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja