Specijal

Top 8: Modernih bendova i glazbenika s retro rock zvukom

Top 8: Modernih bendova i glazbenika s retro rock zvukom

U novom izdanju Top 8 donosimo vam naš odabir modernih bendova i glazbenika koji se snažno oslanjaju na retro rock zvuk. Volite Led Zeppelin, Creedence Clearwater Revival, Janis Joplin, AC/DC, Black Sabbath, Arethu Franklin i druge, a opet želite otkriti nešto novo? Onda je ova lista definitivno za vas.

8. Voltage
Ovaj jedini europski ulaz na ljestvicu, i zasad najmanje poznati, dolazi iz Nizozemske. Osnovan 2011. ovaj četveročlani rock bend mješavinom hard i southern rocka prenosi duh vremena kada su scenom vladali bendovi kao što su Status Quo, ZZ Top i AC/DC. Iza sebe ima jedan album i EP, a uz ovakav zvuk ne preostaje nam ništa više nego uperiti uši prema sjeveru i čekati kada će se ovi momci snažnije probiti na scenu i iznenaditi nas novim izdanjima.

7. Greta Van Fleet
Jedan od najmlađih bendova na listi, Greta Van Fleet osnovan je 2012. godine u američkoj državi Michigan, a čine ga braća Kiszka; Josh, Jake i Sam, te njihov prijatelj Danny Wagner. 2017. godine GVF objavio je debi EP, a ubrzo je eksplodirao na brojnim američkim radio stanicama.  
Glas mladog Josha često uspoređuju s onim velikog Roberta Planta, a njihov zvuk vuče snažne utjecaje Zeppelina i sličnih blues/rock bendova.

6. The Sheepdogs
Kada pričate o bendu koji ima izgled, zvuk i karizmu klasičnog rock benda, The Sheepdogs pokriva svaku kategoriju. Ovaj kanadski rock bend osnovan je 2006. godine, a kao svoje uzore redovno nabraja bendove kao što su Sly and the Family Stone, Humble Pie, Creedence Clearwater Revival, i The Allman Brothers Band.

5. AlabamaShakes
Ovaj blues/soul/rock bend osnovan je 2009. godine u američkom gradu Athens, Alabama. Kao uzore navodi izvođače kao što su Janis Joplin, Otis Redding i Aretha Franklin, a vokalistica benda, Brittany Howard navodi legendarnog Bona Scotta iz hard-rock grupe AC/DC kao veliki utjecaj na njen stil pjevanja. Njihov kritički priznat debi album iz 2012. urodio je plodom i lansirao ih na brojne ljestvice. Nominirani su do sada za 9 nagrada Grammy, a osvojili su ih 4.

4. Rival Sons
Uz pomoć nekih od najjačih imena u industriji, Rival Sons je rasprodao svaki koncert koji je održao, usput penjući se prema samom vrhu ljestvica u kratkom roku. Kod nas je nastupao u Malom pogonu Tvornice 2012., a od tada je bend dovoljno narastao da bi ih se moglo ponovno dovući, ali ovaj put u neku od znatno većih dvorana. Najveći utjecaj benda je Led Zeppelin, a sam Jimmy Page za Rival Sons kaže da su jedan od njegovih najdražih novih bendova.

3. Monster Truck
Monster Truck je još jedan kanadski rock bend na našoj listi, a osnovan je 2009. godine. Od tada je predstavio dva studijska albuma i ubrzo se našao na turnejama s bendovima kao što su Alice and Chains te Deep Purple, s kojim su prošle godine nastupili i u Zagrebu. Ovi žestoki rockeri u svojim pjesmama pršte zvukom 70’ih uz primjesu grungea, a sve to zapakirano uz žestoki stav pravih zvjezda.

2. Gary Clark Jr. 
Gary je rođen u Austinu, Texasu pa nije čudno da njegov zvuk odražava zlatna vremena rock, blues i soul glazbe. Nastupao je i surađivao s velikanima kao što su  Eric Clapton, B. B. King, Foo Fighters, Alicia Keys. Tijekom godina zaradio je nadimak “The Chosen One” (Odabrani),a  iza sebe ima četiri kritički hvaljena albuma, brojne top singlove te svijetlu budućnost.

1. Wolfmother
Ovaj australski hard-rock bend dosegao je same vrhove glazbenih ljestvica dosta rano u karijeri. Redovito ih se uspoređuje sa bendovima kao što su  Led Zeppelin, Black Sabbath, Blue Cheer i AC/DC, a domaća publika ih je mogla slušati 2014. godine na INmusic festivalu. Glazbeni stil im je mješavina heavy metala, stoner rocka i psychedelic rocka, a često ih se uspoređuje s utjecajnim bendovima iz 60’ih i 70’ih.

Nadamo se da ste uživali u našoj listi. Na našim društvenim mrežama slobodno ostavite komentare koji su vaši najdraži moderni bendovi s retro rock zvukom.

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."