Specijal

Tko je Wajwai, fenomen jednominutne pjesme i može li EP trajati samo 6 minuta?

Tko je Wajwai, fenomen jednominutne pjesme i može li EP trajati samo 6 minuta?

Naravno da može. Jedan je to veoma zanimljiv fenomen koji se veže uz veliku popularnost društvene mreže TikTok i načina promocije, ali i konzumacije glazbe na toj platformi.

Možda je to anti-album, anti-EP, no Andrija Milivojević, poznatiji kao Wajwai broji zavidan broj streaminga na servisima i YouTubeu za svojih šest pjesama u ukupnom trajanju od šest minuta i tri sekunde. “Jure me” svojevrstan je breakthrough u regiji, EP objavljen pod etiketom Bassivity Digital, a iza ovog djela, kao i većine ostalih inovativnih ostvarenja u posljednjih nekoliko godina na sceni, stoji u potpisu i Slobodan Veljković, široj javnosti poznatiji kao Coby.

Srbija je još jednom tako pomjerila granice glazbenog biznisa, jer, simbolično, u ljubičastoj majici s likom Davida Bowieja na naslovnici, Wajwai je u relativno kratkom roku postao heroj najnovije generacije koja s velikim iščekivanjem čeka svaki njegov novi, šaljivi video koji postavlja na TikTok, ali prenosi i na YouTubeu.

Kada razmislite koja je hrvatska pjesma ikada postala viralna na ovoj društvenoj mreži, osim Frana Vasilića koji je svojim autorskim stvalaštvom postao svjetski fenomen i danas broji preko tri milijuna pratitelja na globalnoj razini, do sada nikome nije uspjelo da svoju novu pjesmu (ili bar isječak iste) zaludi najpopularniju mrežu. “Vegan”, koji, nije na ovom EP izdanju, a nastao je u suradnji s MC Stojanom, svaki je gledatelj TikToka u regiji (koji danas broji više od milijardu korisnika) barem jednom čuo, dok ih je skoro deset tisuća postavilo u svoja video ostvarenja.

Pjesmama s debitantskog EP-a “Jure me” ne nedostaje zaraznosti, prepoznatljivog humora i očitog namjernog ponavljanja jednog versa koji je svojevrsni punchline, namjerno naglašen i oko njega je zapravo stvorena pjesma. Naravno, naglasak je na modernom hip hopu, no tu je jedna pankerska, “Blabla” koja svakog ljubitelja tradicionalnog (alternativnog)  zvuka koji je do sada odbijao djela najnovije generacije zbog svoje naizgled plitke i jednostavne karakteristike može navesti na preispitivanje, jer, ovo je zapravo izvrsna punk pjesma, štoviše, djelo buntovnog žanra, napokon dobro producirano.

Prije svega zanimljiv glazbeni fenomen, zanimljiv potez i inovacija u regionalnoj glazbenoj industriji, a zasigurno neće biti jedini koji će prihvatiti ovaj trend i nastaviti u istom smjeru.

Glazba je sastavni dio TikTok platforme i premda su Wajwaiova video ostvarenja više vezana za svakodnevni život,  često se kritički i sarkastično osvrće na glazbenu scenu, što je još jedan dodatan i inovativan oblik promocije pojedinih glazbenih djela, a, s obzirom na mnogobrojnu publiku koja ga vjerno prati, potencijal da još jedno glazbeno djelo postane viralno te tako ostvari uspjeh je velik.

S druge strane, već nekoliko godina svjedočimo kako poznati YouTuberi svoju internetsku slavu žele iskoristiti da postanu poznati glazbenici, čime često njihov pravi glazbeni (anti)talent jasno izlazi na vidjelo te do sada nitko u ovom pogledu zapravo nije uspio bez obzira na kvalitetan tim ljudi koji je stajao iza njih, izgleda da bi im ovakva jednominutna forma u tom slučaju bila puno bolje, prirodnije i probavljivije izdanje.

Tko zna, možda Wajwai uskoro objavi i neko dulje izdanje, jer, elokventnost mu je jača strana kao i iskrenost u svemu što radi, a iza sebe ima vrhunskog producenta, što je i više nego dobitna kombinacija.

Jedna pjesma, jedna minuta? Okej.