1/7

Specijal

48 / 48
POVIJEST KROZ STIHOVE: The Cranberries:

POVIJEST KROZ STIHOVE: The Cranberries: "I just shot John Lennon"- Tragedija za glazbenu povijest

U našoj rubrici Povijest kroz stihove predstavljamo irski rock sastav The Cranberries i njihovu pjesmu inspiriranu jednim od najtužnijih događaja glazbene povijesti. Radi se o pjesmi čiji naslov govori sve: I Just shot John Lennon. Pjevačica i autorica stihova Dolores O'Riordan nadahnuće je dobila nakon što je pročitala Lennonovu biografiju. Pjesma je objavljena na njihovom trećem studijskom albumu To the Faithful Departed 1996. godine.

Veliki koncertni vodič kroz 2022. - Povratak velikih inozemnih koncerata

Veliki koncertni vodič kroz 2022. - Povratak velikih inozemnih koncerata

Nakon dvije duge pandemijske godine koje su nas primorale da se zatvorimo u četiri zida i praktički zaboravimo na koncerte, pogotovo strana gostovanja, 2022. pripremila je pregršt kvalitetnih fenomenalnih bendova kojima se možemo radovati. Od popa do rocka, preko metala i psihodelije, za svakog ljubitelja dobre glazbe ovo je godina u kojoj će naći ponešto za svoj gušt, ili u slučaju nas luđaka, probati proći preko cijelog ovog popisa. U nastavku Vam donosimo pregled najočekivanijih koncertnih gostovanja 2022. godine u lijepoj našoj.

POVIJEST KROZ STIHOVE: U2

POVIJEST KROZ STIHOVE: U2 "Sunday Bloody Sunday" - Pjesma pomirbe

U rubrici Povijest kroz stihove predstavljamo jedan od najvećih irskih rock sastava U2 i njihovu najpoznatiju pjesmu političke tematike. Sunday Bloody Sunday otvara njihov treći studijski album iz 1983. znakovitog naziva War. Iako je u početku percipirana kao protestna, sami članovi benda okarakterizirali su je kao pjesmu koja daje nepristranu osudu nasilja i nudi pomirbu u dugotrajnom sukobu u Sjevernoj Irskoj.

POVIJEST KROZ STIHOVI: R.E.M.:

POVIJEST KROZ STIHOVI: R.E.M.: "Orange Crush" - Antiratna pjesma na suptilan način

Povijest kroz stihove nastavljamo s rock bendom koji je značajno obilježio glazbenu scenu kraja osamdesetih te cijele devedesete. Radi se o sastavu R.E.M. iz SAD-a. U našoj rubrici predstavljamo pjesmu Orange Crush koja na neizravan način kritizira američki angažman u Vijetnamu. Pjesma je objavljena na njihovom šestom studijskom albumu Green iz 1988. na kojem su se dotakli političkih, ali i ekoloških tema.