Specijal

POVIJEST KROZ STIHOVE: The Pogues

POVIJEST KROZ STIHOVE: The Pogues "Thousands Are Sailing" - Plovidba u bolju budućnost

Našu rubriku nastavljamo s irskim Celtic punk sastavom The Pogues i njihovom baladom "Thousands are Sailing" u kojoj opisuju težnju irskih emigranata za novim životom u Americi. Pjesma je objavljena na njihovom trećem studijskom albumu "If I Should Fall from Grace with God" iz 1988. godine.

Pjesmu o procesu iseljavanja Iraca u zemlju potencijalno bolje budućnosti napisao je gitarist Poguesa Phil Chevron. Njena specifičnost je što svaka strofa pjeva jedan dio priče o irskim doseljenicima u Sjedinjene Američke Države. Thousands are Sailing počinje u trećem licu koje govori o dolasku imigranata na otok Ellis i njihovom prvom pogledu na Kip slobode; potom nastavlja u drugom licu koje postavlja pitanje kakve su sve poslove dosadašnji doseljenici obavljali; zatim se narativ prebacuje u prvo lice s referencama na bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, te dramaturge Brendana Behana i Georgea M. Cohana. Pjesma obiluje prekrasnim instrumentalnim odlomcima stvorenima u savršenoj kombinaciji mandoline, bendža, gitare i harmonike. Svaki refren kao da mijenja ton između nade i očaja, što izvrsno upotpunjuje karakterističan vokal pjevača Shanea MacGowana.

Savezni imigracijski centar na otoku Ellis otvoren je 1892. i procjenjuje se da je kroz njega, do zatvaranja 1954., prošlo dvanaest milijuna imigranata. Stih koji spominje „duhove koji opsjedaju valove“ odnosi se na sve one koji nisu preživjeli teško putovanje preko oceana u takozvanim brodovima ljesovima (coffin ship) bježeći od Velike gladi u Irskoj sredinom 19. stoljeća. Općenito je dokumentirano da oko 30% putnika na tim ranim putovanjima nikad nije stiglo živo u SAD: „The island, it is silent now, But the ghosts still haunt the waves, And the torch lights up a famished man, Who fortune could not save”. Refren je najoptimističniji dio pjesme. Sjedinjene Američke Države se nazivaju zemljom mogućnosti gdje su glad i siromaštvo prevladani. No čak je i ovdje ubačen turoban stih kako je neki od njih nikada neće vidjeti: “Thousands are sailing, Across the western ocean, To a land of opportunity, That some of them will never see”. U zadnjoj strofi referira se na američki Zakon o reformi i kontroli useljavanja iz 1986. koji je nametnuo kvote migrantima dodjeljujući zelene karte putem sustava lutrije: „Where the hand of opportunity, Draws tickets in a lottery”. 

The Pogues, irski punk rock bend s elementima folka, osnovan je 1982. u Londonu, a djelovao je do 1996. godine. Shane MacGowana sa svojim bendom The Popes gostovao je na Fiju Briju festivalu daleke 1998., a nakon ponovnog okupljanja Poguese smo u punom sastavu imali priliku slušati na zagrebačkoj Šalati u ljeto 2011. godine. Tada su odsvirali ovu petominutnu baladu o ljudima koji plove u Ameriku prema nepoznatoj budućnosti.