Specijal

POVIJEST KROZ STIHOVE: Green Day

POVIJEST KROZ STIHOVE: Green Day "American Idiot" - Masovni mediji i propaganda

Poznato je kako punk glazba u svojim tekstovima često pruža kritiku društvenog i političkog uređenja. Jedan od primjera s početka 21. stoljeća je pjesma "American Idiot" kalifornijskog pop punk benda Green Day. Stihove je inspirirao sve veći utjecaj pristranih medija i porast mržnje i ksenofobije u američkom društvu nakon terorističkih napada. Pjesma je objavljena u kolovozu 2004. kao prvi singl istoimenog sedmog albuma koji je izašao u rujnu iste godine.

Nakon komercijalno neuspješnog Warninga iz 2000. i krađe snimljenog i nikad objavljenog Cigarettes and Valentines, Green day se vraćaju u studio i snimaju zasigurno najznačajniji album svoje karijere – American idiot. Radi se o konceptualnom albumu koji u svojim pjesmama prati priču o Isusu iz predgrađa (Jesus of Suburbia) – svojevrsnom američkom antijunaku niže srednje klase. Cijeli album inspiriran je suvremenim američkim političkim događajima, posebice napadom 11. rujna 2001., ratom protiv terorizma, ratom u Iraku i predsjedničkim mandatom Georgea W. Busha. Iako je pjesma nastala za vrijeme kampanje predsjednika Busha za drugi mandat, pjesma nije kritika samo njegove politike nego cjelokupnog američkog društva nakon događaja iz rujna 2001. godine.  

American Idiot je protestna pjesma koja se bavi temama straha i ksenofobije te optužuje masovne medije da koriste propagandu za raspirivanje paranoje i histerije. Američki idiot, za Billiea Joea Armstronga, pjevača i tekstopisca, je onaj koji slijepo slijedi i upija sve što mu mediji serviraju. Armstrong u pjesmi cijelo vrijeme tvrdi kako ne želi biti dio sustava koji stvara još veću paniku i napetost u zemlji: „Don't wanna be an American idiot!, Don't want a nation under the new media, And can you hear the sound of hysteria?, The subliminal mind fuck America!”. U pjesmi se izražava kritički stav prema administraciji Georgea W. Busha, kao i određenim relevantnim političkim i društvenim temama. Upečatljiv je stih u kojem Armstrong ističe kako se ne poistovjećuje s određenim skupinama i njihovim svjetonazorima: „Well, maybe I'm the faggot America, I'm not a part of a redneck agenda”. U videospotu vidimo članove benda – Billiea Joea Armstronga, Mikea Dirnta, Tréa Coola – kako sviraju ispred zelene (vjerojatno referenca na ime sastava) američke zastave koja iz nepoznatog razloga ima 48 zvjezdica.  

Pjesma je ponovno aktualizirana nakon pobjede Donalda Trumpa za američkog predsjednika te je korištena kao prosvjedna himna prilikom njegovog posjeta Ujedinjenom Kraljevstvu 2018. godine. American Idiot jedan je od najvećih hitova Green Daya stoga je razumljivo da se nalazi na njihovom standardnom koncertnom repertoaru. Nominirana je za četiri Grammyja i upravo je komercijalni uspjeh ove pop punk pjesme omogućio da kritika pristranih masovnih medija i američke vanjske politike bude prenijeta diljem svijeta.