Specijal

POVIJEST KROZ STIHOVE: George Orwell

POVIJEST KROZ STIHOVE: George Orwell "1984" - Veliki brat kao inspiracija

Kada govorimo o utjecaju književnih djela na glazbu, priču ne možemo početi bez jednog od najznačajnijih romana 20. stoljeća, o djelu koje je iznjedrilo termine poput „orvelovski“, „Veliki Brat“ i „novogovor“. Radi se, naravno, o distopijskom romanu Georgea Orwella (pravim imenom Eric Arthur Blair) 1984.

Ovaj kultni roman objavljen je 1949., a napisan godinu dana ranije, stoga se pretpostavlja kako je sam naslov inverzija godine njegova nastanka. U njemu je Orwell na svojevrstan način predvidio totalitarne sustave, blokovsku podjelu svijeta te neslobodu govora i mišljenja. Glavni protagonist – službenik Ministarstva istine – Winston Smith suočava se s društvom u kojem je čak i misliti o slobodi nezamislivo, a time svaka pobuna protiv totalitarnog režima postaje nemoguća. 1984. jedna je od najčitanijih i najutjecajnijih knjiga u današnjoj pop kulturi, a sa svojom vizijom mračne budućnosti Orwell je utjecao na mnoge glazbenike

U nastavku donosimo najznačajnije pjesme inspirirane ovim genijalnim romanom. 

David Bowie: 1984

David Bowie je na albumu Diamond Dogs iz 1974. godine objavio pjesmu 1984. Bowie je bio toliko oduševljen Orwellovom knjigom da je isprva želio napisati njezinu glazbenu interpretaciju, međutim, sukobi oko vlasničkih prava onemogućili su njegove planove. Svejedno, njegova pjesma odaje dostojnu počast knjizi. Bowie je turobni nihilizam spojio sa sebi svojstvenim glamurom. U njoj se pritisak totalitarnog režima izražava u opisu kontrole misli i državne propagande koja svoje građana čini intelektualno zakinutima: „Someday they won't let you, now you must agree; The times they are a-telling, and the changing isn't free; You've read it in the tea leaves, and the tracks are on TV; Beware the savage jaw; Of 1984”

Subhumans: Big brother 

Britanski anarho-punkeri Subhumans na svojem prvom albumu The Day the Country Died iz 1983. objavili su pjesmu Big Brother u kojoj izražavaju frustraciju političkom situacijom u Velikoj Britaniji za vrijeme konzervativne premijerke Margaret Thatcher. Pjesma na klasičan punk način govori o tjeskobi koja proizlazi iz pojačanog nadzora te o ispiranju mozga uz pomoć mainstream medija: „And somebody told me; "Big Brother's watching you"; And somebody else said; "You know it's not true"; Who do you believe?

Eurythmics: album 1984 (For the Love of Big Brother)

Britanski synth-pop duo Eurythmics 1984. godine objavio je cjelokupni soundtrack album 1984 (For the Love of Big Brother) za filmsku adaptaciju čuvene knjige. S albuma su objavili dva singla – Sexcrime (Nineteen Eighty -Four) i Julia. No, na njemu se, kao posebno jeziva, ističe Ministry of Love. Ministarstvo ljubavi – odnosno Miniljub na novogovoru Oceanije – u knjizi je opisano kao ono "zaista strašno" od četiri ministarstva (istine, ljubavi, mira i bogatstva), a bilo je zaduženo za održavanje reda i zakona. Ministry of Love snažnija je u kompoziciji nego u tekstu, budući da su jedini stihovi ponavljanje naslova pjesme.  

Dead Kennedys: California Über Alles

Američki punkeri Dead Kennedys jedan od svojih najvećih hitova California Über Alles prvo su objavili kao singl 1979., a potom ga uvrstili na svoj debitantski album Fresh Fruit for Rotting Vegetables iz 1980. godine. Pjevač i tekstopisac Jello Biafra obogatio je tekst satirom koja se savršeno uklapa u njihov surf-punk izričaj. U stihovima se osuđuje navodni hipi-fašizam tadašnjeg guvernera Kalifornije Jerryja Browna, dok sam naziv i refren proizlaze iz stiha njemačke himne za vrijeme Trećeg Reicha – Deutschland, Deutschland über alles – naravno prilagođenog za Kaliforniju. Biafra je na kraju ubacio i reference iz Orwellovog romana: „Now it is 1984; Knock-knock at your front door; It's the suede denim secret police; They have come for your uncool niece.

The Jam: Standards 

Britanski punk rokeri The Jam na svojem drugom studijskom albumu This Is the Modern World objavili su pjesmu Standards. Pjevač i tekstopisac Paul Weller zaista je bio ekspert u ubacivanju subverzivnog sadržaja u svoje tekstove. Weller pjeva iz perspektive totalitarnog režima, sličnog onom koji je kontrolirao Orwellovu Oceaniju, a otvoreno se poziva na knjigu tek u zadnjim stihovima: „And ignorance is strength, we have God on our side; Look, you know what happend to Winston”. "Neznanje je moć" zastrašujući je slogan Ministarstva istine, dok "znaš što se dogodilo Winstonu" ukazuje na ispiranje mozga i konačni poraz glavnog protagonista na samom kraju knjige. 

The Clash: 1977 

Predvodnici punka britanska grupa The Clash 1977. godine objavili su kratku punk pjesmu 1977 kao B-stranu svojeg prvog singla White Riot. Pjevač i autor stihova Joe Strummer u njoj naglašava kako te aktualne godine više nema Elvisa, Rolling Stonesa ni Beatlesa dok je referencu na knjigu ostavio za sam kraj. U zadnjim stihovima Strummer zaviruje u budućnost, a kada stigne do 1984., naglašava kako tada dolazi policija: ”Here come the police; In 1984”. 

Placebo: The Bitter End 

Britanski glam rock mračnjaci Placebo na četvrtom studijskom albumu Sleeping with Ghosts iz 2003. objavili su jedan od svojih najvećih hitova – The Bitter End. Iako se pjevač i tekstopisac Brian Molko nigdje nije izravno pozvao na Orwella, stihovi sadrže nekoliko značajnih referenca na knjigu. Najuočljivija je spominjanje 2. svibnja – datum kada su glavni protagonisti, Winston i Julija, prvi put proveli noć zajedno: „On the second of may; Reminds me of the summertime; On this winters day”. 

Azra: Sestra Lovel 1984

Jedan od najvažnijih novovalnih sastava – Azra na svom kultnom albumu uživo Ravno do dna snimljenom u zagrebačkom Kulušiću 1981. objavila je također pjesmu inspiriranu ovim značajnim književnim djelom – Sestra Lovel 1984. U njoj autor stihova Branimir Johnny Štulić pjeva kako se svijet dijelio po „starom obrascu“, a najvažnije reference na knjigu su u refrenu: „I ne ljuti Velikog Brata; nasmiješi mu se iz potaje; I ne ljuti Velikog Brata; on je tu dogodine“.  

Ovo nikako nisu sve pjesme inspirirane Orwellovim klasikom. Popisu možemo dodati još Rage Against the Machine i njihovu pjesmu Testify na čijem samom kraju imamo referencu na orvelovski svijet: „Tko vlada prošlošću, vlada budućnošću: tko vlada sadašnjošću, vlada prošlošću“. Također, pjesma Stevie Wondera Big Brother jedna je od najsuptilnijih protestnih pjesama ikada snimljenih. Nadalje, naziv Radioheadove 2+2=5 preuzet je iz poznate dogme Ministarstva istine, a stihovi Incubusove Talk Shows On Mute, osim na 1984., referiraju se i na kultno djelo Philipa K. Dicka Sanjaju li androidi električne ovce, dok video spot pak aludira na drugo Orwellovo veliko djelo – Životinjsku farmu. Na kraju možemo zaključiti kako je 1984. ipak najveći utjecaj izvršila na punk subkulturu stoga ovdje treba spomenuti i Bad Religion i njihovu pjesmu Boot Stamping on a Human Face Forever, Anti-Flag i Welcome to 1984, te The Offspring i The Future Is Now. Za sve koji je još nisu pročitali, nadam se da je ovo bio dovoljan poticaj.