Specijal

Osmica: Najbolje od

Osmica: Najbolje od "Tiny Desk Concert" serije

Od svoje prve epizode, sada već davne 2008., NPR je kroz Tiny Desk Concert ugostio brojne izvođače te danas bilježi preko 800 epizoda u kojima publika diljem svijeta može vidjeti jedinstvene svirke nastale u intimnom okruženju njihova studija. Odabrali smo osam nama najboljih epizoda koje možete pogledati u nastavku.

The Roots feat Bilal
Ovaj njujorški hip-hop bend, predvođen Tariqom "Black Thought" Trotterom, svoj kultni status zaradio je miješajući old-school hip-hop s jazzy utjecajima i koristeći brojne instrumente na svojim live nastupima. Od 2009. su kućni bend na Jimmy Fallon showu, a u Tiny Desk Concert donijeli su svoj socijalno i kulturalno orijentirani singl “It Ain’t Fair”, u čijoj izvedbi je svojim vokalom sudjelovao fenomenalan Bilal.

Adele
U veljači 2011. Tiny Desk je uspio ugostiti Adele, taman nekoliko dana nakon izlaska njenog drugog albuma “21” koji joj je donio planetaran uspjeh i pozicionirao ju na sam vrh glazbenih ljestvica. U setu od tri pjesme je uz prethodne singlove "Someone Like You," i "Chasing Pavements" izvela i tada novi singl "Rolling in the Deep".

WuTang Clan
Popularan hip-hop kolektiv skupio se iza stola kako bi proslavio 25. godišnjicu od izlaska kultnog albuma prvijenca “Enter The Wu-Tang (36 Chambers)”. Rezultat gostovanja je odličan mashup Wu klasika.

T-Pain
Ovaj hip-hop glazbenik je došao na Tiny Desk kako bi se pokazao u novom svjetlu, i dokazao da nije jedan u nizu visoko-isproduciranih zvijezda bez pravog talenta i bome je uspio u tom naumu. Ova epizoda je u međuvremenu postala jedna od najgledanijih Tiny Desk nastupa.

Lizzo
Ova šarmantna kantautorica i reperica trenutno uživa u uzlaznoj putanji karijere, i to zasluženo. Set je otvorila singlom "Cuz I Love You" i u samom startu pokazala odlične vokalne sposobnosti. Zanimljivo je bilo vidjeti Lizzo u ovom mirnijem okruženju “Tiny-ass Deska” kako ga je nekoliko puta prozvala tijekom epizode.

Erykah Badu
Ova neo soul i R’n’B diva je tijekom svog nastupa na Tiny Desku pokazala sve boje svojeg umjetničkog stvaralaštva i bogate karijere i to sve kroz samo tri pjesme. Nevjerojatno je koliko se unese u pjesme, a da ne spominjemo i količinu energije koja proizlazi iz njenog vokala. Erykah Badu je stvarno glazbenica za brojne generacije.

IDLES
IDLES su svoj Tiny Desk nastup započeli poprilično mirno, ali su u svom tonu ubrzo sve pojačali na 11 i pokazali da ih je nemoguće ukrotiti. Surova rock’n’roll energija iza malog stola.

Florence + the Machine
Za sramežljivu Florence, Tiny Desk je definitivno bio drugačije iskustvo. Naviknuta je ipak na veliku pozornicu gdje je na sigurnoj udaljenosti od publike, pa nije ni čudno da je pjevala zatvorenih očiju cijelo vrijeme. Ispričala se publici i izjavila: “Žao mi je što sam sramežljiva. Da je ovo veliki koncert sada bi skakala i trčala naokolo.” Ali kad od prve note čujete sirovi glas ove dive, sve ostalo pada u drugi plan.

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."