Specijal

Opaki klasičari: Tea Kulaš

Opaki klasičari: Tea Kulaš

Tea Kulaš svestrana je umjetnica koja glazbu stvara, glazbu živi, a vlastitu ljubav prema umjetnosti nastoji prenijeti svima. Orguljašica i muzikologinja, također i umjetnička voditeljica Zadar Organ Festivala te Umjetničke organizacije Zara tek je na početku karijere, a njena je biografija uistinu impresivna.

Svoj je glazbeni put započela u mjesto s najpoznatijim svjetskim orguljama - Zadru, i to u dobi od samo šest godina, kada je počela svirati klavir. Tamo je završila i smjer za suvremeni ples, a kasnije i teoriju glazbe te orgulje. 
Zadarskom plesnom ansamblu pristupila je 2008. godine te postala i voditeljica plesnog podmlatka, s kojim je redovito sudjelovala na svim predstavama ansambla kao koreografkinja i plesačica. U sklopu redovitog obrazovanja završila je i grafički dizajn u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zadru.

 


Kroz posljednju godinu srednjoškolskog glazbenog obrazovanja vodio ju je naš poznati i nagrađivani orguljaš Pavao Mašić, u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu, pod čijim je mentorstvom osvojila brojne nagrade. Uspjeh je nastavila na Muzičkoj akademiji sveučilišta u Zagrebu, nakon čega je obrazovanje nastavila u Grazu. 
Redovito održava koncerte diljem Hrvatske i u inozemstvu, a bilježi i nekoliko sudjelovanja na domaćim i stranim festivalima: Ars organi Sisciae, Anabasis, Orgulje sv. Marka, PagArtFestival, Petar Nakić, Klingender Adventkalender i Orgelfrühling Steiermark. 

 


U nizu umjetničkih pravaca, orgulje su njena najveća ljubav - radi se o jednom od najzahtjevnijih instrumenata, a svaki je različit. Svaki ponovno susret s jednim potpuno novim karakterom, ambijentom i zvukom njena je svakodnevica, no ona iz toga izvlači najbolje, stvara čaroliju kojoj je nemoguće odoljeti, opet s tehničkom perfekcijom na kojoj bi joj zavidjeli mnogi. Upravo ju je ljubav prema plesu usmjerila u pravcu orgulja, prvenstveno zbog nužne osviještenosti tijela i koordinacije. U diplomskom koncertu tako je povezala orguljašku glazbu i ples, što se na prvu čini kao spajanje nespojivog, no pronašla je izvrsnu poveznicu te oduševila svojim nevjerojatnim talentom zbog kojeg pomiče granice i postavlja standarde svoje generacije. 
Znanost i umjetnost - neodvojiv su tandem koji pokreću svijet, izazivaju znatiželju i definicija su smisla života. Tea Kulaš impresivna je mlada glazbenica koja ih spaja na jedinstven i prepoznatljiv način, zbog čega biste je obavezno trebali zapratiti.