Specijal

“Nezaustavljivi” - Red Bull Batalla najgledaniji događaj i u pandemijskoj godini - od napadaja panike do svjetskog trijumfa u novom dokumentarcu koji nikog neće ostaviti ravnodušnim

photo: Red Bull Batalla De Los Gallos, credit: Red Bull arhiva

“Nezaustavljivi” - Red Bull Batalla najgledaniji događaj i u pandemijskoj godini - od napadaja panike do svjetskog trijumfa u novom dokumentarcu koji nikog neće ostaviti ravnodušnim

2020. zahtijevala je impresivne improvizacijske vještine, a oni koji su u verbalnoj improvizaciji najbolji na svijetu, bili su ambiciozniji i motiviraniji nego ikad da svoje vještine predstave milijunskoj publici diljem svijeta. Doduše, ove godine u virtualnom obliku, što je dalo dodatnu posebnost najvećem svjetskom natjecanju u rapu slobodnim stilom, odnosno freestyle rapu u ringu Red Bull Batalle.

Bila je to jubilarna petnaesta godina natjecanja, čija regionalna inačica je domaćoj publici poznata kao popularna Red Bull Raplika, a u izdanju kakvom se nitko nije nadao. Iza scene ovog impresivnog i izuzetno zahtjevnog projekta možete zaviriti u novom polusatnom dokumentarnom filmu dostupnom na Red Bull TV-u. 

Radi se o glasovima koje je nemoguće utišati, energiji, entuzijazmu i ambiciji šesnaestero finalista, prvaka iz čitavog svijeta, ali i čitave produkcijske ekipe, koji su se okupili u Dominikanskoj Republici kako bi svoju vještinu lansirali u svijet. Sve to prati dokumentarni film "Imparables" koji gledatelju približava proces stvaranja natjecanja u jedinstvenim uvjetima, daje uvid iza scene zahtjevnog produkcijskog projekta kao i emotivne borbe koju svaki natjecatelj proživljava nekoliko dana prije jednog od najvažnijih trenutaka u njihovim životima.

Suze u očima i "Volim te mama", Meksikanac Rapder proglašen je najboljim od čak 17 000 prijavljenih iz 11 država (uključujući i SAD), pred milijunskom publikom diljem svijeta, nakon što je u finalu "oborio" španjolskog protivnika, bivšeg svjetskog prvaka umjetničkog imena Skone, kojeg trenutno na Instagramu prati 1,3 milijuna obožavatelja. 

 

 

Samo tjedan dana prije imao sam gadan napadaj panike, bio sam kod doktora i psihologa jer je bilo prilično gadno. Oni su mi savjetovali da to pokušam pustiti. - izjavio je Rapder, koji je kao i svaki drugi natjecatelj, trebao nekoliko dana prije natjecanja provesti u izolaciji, što nije bilo jednostavan zadatak. Radi se o dvostrukom državnom prvaku Meksika, koji je ujedno dobio i zadatak predstaviti i popularizirati meksičku hip hop scenu u svijetu. Uz veliki teret na leđima iskreno je progovorio o iskustvu: U jednom sam trenutku za vrijeme natjecanja, kada sam vidio sve na okupu, pomislio da sam ja najslabija karika. Čuo sam kako repaju i kakav flow imaju i pomislio sam: 'Ovo je suluda razina. Svatko ima svoj stil'.

I uistinu je tako, doduše ne da je Rapder najslabija karika, jer je potvrdio da je zapravo najsnažnija, već činjenica da svatko ima svoj stil. Ono što je odmah uočljivo, osim verbalnih sposobnosti da stvaraju kreativne i zanimljive versove u realnom vremenu na zadanu temu, ovi momci imaju nevjerojatan osjećaj za ritam i melodiju, što daje njihovom flowu jednu veliku posebnost i kvalitetu. Osjećaj za ritam ključan je kod svih hip hop izvođača, dok je melodičnost u freestyleu veoma impresivan i zanimljiv talent koji se viđa samo kod najboljih. Jer, pod onolikim pritiskom, oči u oči s opakim suparnikom, veliki je izazov uskladiti baš sve glazbene komponente izražaja. Njihove životne priče također su zanimljive, tako je na primjer, Niacen iz Urugvaja svoj stil razvijao repajući po autobusima lokalnog gradskog prijevoza. 

 

 

Premda je publika jedna od ključnih komponenata ovakvih natjecanja, a Batalla je do pandemije redovito punila arene desecima tisuća posjetiteljima koji su glasno podržavali svoje favorite i svaki njihov vers, ove godine publike na licu mjesta nije bilo, stoga natjecatelji nisu mogli osjetiti energiju aplauza: Koristim vrijeme izolacije kako bi se pripremio za ovo specifično iskustvo s kojim se svi prvi puta susreću. Vježbam improvizaciju sa zatvorenim očima. Navodno neću moći vidjeti ništa osim zelenog platna. Zato sam odlučio vježbati zatvorenih očiju - izjavio je Valles-T, natjecatelj iz Kolumbije.

 

 

Zeleno platno od 290m2 u velikom studiju te uz veoma kompleksnu tehničku izvedbu najmodernije tehnologije osigurala je neometan prijenos i definirala najgledaniji glazbeni događaj u 2020. godini. Veličina platna je bila tolika da u cijeloj Dominikanskoj republici nije bilo moguće nabaviti dovoljno boje da se tamo izradi, zbog čega je dopremljeno iz SAD-a: Prošle je godine međunarodno finale uživo pratilo 14 000 posjetitelja, a ujedno je to bio i najpraćeniji glazbeni događaj španjolskog govornog područja svih vremena. Bilo je jasno da fanovi u 2020. moći prisustvovati uživo, ali svejedno nam je bila želja da i njima i MC-jevima pružimo nešto spektakularno. Dominikanska publika odabrana je kao destinacija samo mjesec i pol prije događaja, a brilijantni tim produkcije primio se posla. Dopremanje opreme iz Europe i Azije uz članove ekipe iz raznih krajeva svijeta, mislim da smo uspjeli! - izjavio je direktor natjecanja Paulí Subira Claramunt. 
Infrastrukturne granice Dominikanske Republike uspješno su pomaknute, a ako ste mislili da je sve teklo glatko - varate se.

Od napadaja panike, ozljeda, pandemijskih izazova, požara na setu pa sve do svjetskog trijumfa dvadesetpetogodišnjaka koji je uspješno stavio meksičku hip hop scenu na kartu svijeta pogledajte u polusatnom dokumentarcu, naravno, u nestrpljivom iščekivanju regionalnog izdanja natjecanja - Red Bull Raplike.