Specijal

Najbolji strani albumi 2014.

Najbolji strani albumi 2014.

Nakon top liste domaćih izdanja, vrijeme je da izbacimo i par preporučenih stranih izdanja iz ubrzo nam gotove 2014. Naš tim je dao svoje prijedloge i eto desetak albuma koje smatramo da bi trebali dobiti mjesto na vašim play listama.

Foo Fighters - Sonic Highways

Foo Fighters su trenutno jedan od najpopularnijih rock bendova na planetu pa je jasna stvar da smo svi od ovog albuma očekivali puno. Možda čak i puno više nego što smo trebali. U usporedbi s njegovim prethodnikom "Wasting Light" nismo dobili puno drukčije izdanje tj raznolikost na koju smo navikli kod ovog benda između dva albuma kao da je ovaj put izostala. Unatoč tome, način snimanja albuma je bio i više nego zanimljiv, a više o tom procesu možete pogledati i na istoimenoj dokumentarnoj seriji . Iako nije postigao komercijalni uspjeh kao njegovi prethodnici , ali originalnost iza ideje iz koje je ovaj album proizašao je dovoljan razlog da se ovaj album uvrsti u  top listu stranih izdanja.

Hrvoje Pandžić

Merchandise – After the end

After the end je novi početak mladog postpunk benda s Floride. Iako nije jedini album koji je bio uz mene ove godine, definitivno je najupečatljiviji. Indie elektroničkim zvukom vraća na nedovršene životne priče, baca na plesni podij i opušta uz senzualan glas vokaliste Carsona Coxa.

Gordana Viboh

Stonefromthesky - Orbital

Kolekcija od pet traka sažete u podmukle 22 minute debitantskog EP-ja Orbital koje "blendaju" masovne gitarske rifove, grubi growl vokal sa elektro breakbeatovima. Snažana sludgy oluja, stonefromthesky, zapravo je projekt i sinonim za Alexa Zinchenka eksperimentalnog producenta i umjetnika iz Kiyeva.

Luka Budiša

Soen – Tellurian

Manje poznati prog rock/metal bend Soen kojeg predvodi sjajni bivši Opethov bubnjar Martin Lopez, snimio je svoje drugo remek djelo s kojim su za nijansu ispred opake i mnogo poznatije “konkurencije”, Opetha( s Pale Communion) i  Mastodona (s odličnim prog rock albumom Once More Around The Sun). Bend i album o kojima će se tek pričati…

Jakša Stecca

Caribou - Our love

Ovaj čovjek je nakon Odesse dobio moju punu pozornost, i iako nisam sklona ovom žanru baš zato odabirem ovaj album jer je sasvim drugačiji od ostatka moje glazbene riznice, ima nešto u tome.

Andrea Kovač

Barbra Streisand - Partners

Legendarna pjevačica i glumica snimila je album dueta s ponajboljim muškim vokalima kao što su Stevie Wonder, John Legend, Michael Buble itd. Sjajni aranžmani dali su već poznatim pjesmama novo ruho, Barbarin glas je i dalje svjež, a interpretacije dirljive. Idealan album za opuštanje i sanjarenje.

Danijela Pintarić

Aaron Freeman – Freeman

Smirujuće, zabavno, savršeno usklađeno, smiješno, glazbeno intrigantno, iskreno, tekstualno primamljujuće, intimno, najkvalitetniji glazbeni hedonizam. Ono što je McCartney bio tokom vrhunca svoje post-Beatles faze sa albumom Band on the Run to je Freeman sada, a to nije malo.

Antonio Rozić

The Antlers- Familiars

Pretvarajući melankolično u moćno i katarzično Antlersi svakom pjesmom na ovom albumu slave svoj glazbeni trijumf.  Jako dobro prihvaćen od strane stranih kritičara, ovaj peti studijski album je pravi pogodak za svakog indie rockera, a i šire.

Ana Rački

Against Me! - Transgender Dysphoria Blues

Novi, šesti album grupe Against Me! bavi se pričom o „rodnoj disforiji“,  a izdan je u vrijeme outanja pjevačice Laure Jane Grace kao transrodne žene (nekoć znane kao Thomas Gabel).  Uz sve prepreke i probleme za vrijeme snimanja, (transformacija vokala, i odlazak dva stara člana benda), Against Me! je ovim albumom izašao kao pobjednik. Album zvuči nostalgično, nudeći prizvuke punka 80'ih i 90'ih.

Filip Bušić

Evergrey – Hymns For The Broken

Novo glazbeno ostvarenje ovog švedskog benda nešto je što dokazuje na koji način držati kontinuitet kvalitetnog rada i pristupa glazbi. Iz albuma u album kombinirati jednostavnost i složenost, melodioznost i disonantnost nije laka stvar, no ako se u taj kontekst stavi glazbeno stvaralaštvo švedskih progresivaca takva situacija postaje prilično jednostavna. Zbog toga se postaviti „Hymns for the Broken“ na ovu glazbenu listu čini kao prirodna stvar.

Filip Kordovan

 

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."