Specijal

Najbolji domaći / regionalni albumi 2014.

Najbolji domaći / regionalni albumi 2014.

Polagano nam se prikrada Božić, i eto došlo je i vrijeme je da se objavi naša top lista najboljih domaćih / regionalnih albuma 2014. Nismo ih rangirali po rednom broju, nego više napravili popis onih albuma za koje smatramo da su se istaknuli po kvaliteti iznad ostalih. Nadamo se da će vam se izbor naše redakcije svidjeti kao i nama, a bendovima koji su se našli na popisu želimo još više uspjeha u 2015., naravno kao i ostalima izvođačima. Izbor nije bio lagan, ali jedna stvar je itekako jasna, a to je da ove godine naš izbor predvode debi izdanja.

Seven That Spells - The Death And Resurrection Of Krautrock: IO

Album IO drugi je dio konceptualne trilogije The Death And Resurrection Of Krautrock i zapravo je vizija kako bi moderan psihodelični rock trebao zvučati. Seven That Spells, kako kaže Niko Potočnjak, predstavlja arheološki pristup indoeuropskoj glazbi provučen kroz prizmu psihodeličnog rocka.

Destiny Potato - LUN

Beogradski bend Destiny Potato ove je godine izdao dugo očekivani album "LUN" i njime oduševljava sve fanove djent, progressive i modernih metal žanrova općenito. David Maxim Micic u kombinaciji s ostatkom benda, posebice Aleksandrom Djelmas, zvuči kao bend svjetskih razmjera što je publika i prepoznala. Tomu u prilog ide i da su nedavno svirali i na Euroblast festivalu uz naše riječane Kryn, te mnoge poznate face kao što je Sikth. Instrumentalno, album se može mjeriti s bendovima poput Between the Buried and Me, Dream Theater i The Agonist, a pjesme su, unatoč virtuoznim instrumentalima, izuzetno pitke i ne samo da ulaze u uho, već ne izlaze van dugo nakon preslušavanja.

Krankšvester – Krankšvester III

Hvaljen od kritike i publike, ovaj album jedan je od onih nezaobilaznih za sve ljubitelje hip hopa. Dugo očekivano novo poglavlje u Švesterovom stvaralaštvu  ne postaje dosadano ni nakon dugotrajnog izlaganja istom.

Debeli precjednik/ Fat Prezident – Povijest bolesti

Odličan EP za proslavu 20 godina postojanja osječkih punkera. Četiri nove pjesme nastavljaju tamo gdje se završio zadnji album Bruto Slavo / VBK. Ovo je energičan i nabrijan melodični hardcore / punkrock album koji će naći svoje mjesto na raznim playlistama.

Jonathan – Bliss

Bliss je zasluženo jedan od ponajboljih hrvatskih albuma godine. Kao da je s lakoćom posložen i isto tako prihvaćen od strane publike i kritike. Zahvalni riječkombendu Jonathanu na ovom uratku, publika ih je podržala na 2 zagrebačka koncerta, a u veljači 2015. slijedi samostalan nastup u, predviđamo, punoj velikoj dvorani Tvornice kulture.

Kryn -  Scars Remind Me

Bez obzira sviđali se nekome ili ne, Kryn je ove godine bio prvo ime hrvatskog metala. Pjesme koje su nastajale kroz dugi period godina okupljene su na odličnom albumu modernog metala koji može konkurirati na bilo kojem glazbenom tržištu na svijetu. S ovim albumom i koncertnim nastupima Kryn je pomaknuo granice kvalitete i uspjeha metal bendova na ovim prostorima.

Irena Žilić – Travelling

Oduševljenje kritike i publike nije malo kada je riječ o debi albumu mlade kantautorice Irene Žilić. Još je teže vjerovati da je riječ o domaćem albumu, jer bi netko, tko nezna o kome je riječ, lako mogao pomisliti da je Travelling album neke  Amerikanke ili Britanke, sa četiri albuma i 20 godina karijere iza sebe.

Hornsman Coyote and Soulcraft - Hornsman Coyote and Soulcraft

Old school reggae u svježem izdanju koje je stiglo iz susjedne nam Srbije. Zanimljivost albuma je u tome što je većina pjesama od 14 pjesama,  koje obilježavaju dugogodišnju karijeru srpskog trombonista i pjevača Nemanje Kojića, snimljena uživo u studiju.

Matej Meštrović & Sudar Percussion - Eat suite

„Najinovativniji i najuzbudljiviji album kojeg sam slušala u dugo vremena“  poručuje naša Danijela Pintarić. U nizu skladbi od kojih svaka ima naziv po nekom jelu, dečki poslužuju poslasticu za poslasticom, no nema šanse da se prejedete – možete samo htjeti još!

Pridjevi – Pridjevi

Prema riječima našega Antonia, Pridjevi je, uz Diskurzov Puls, daleko najbolji domaći album 2014. Dokaz da kreativnost nije zamrla i povukla se u neke mračne kutove provjerenih i sigurnih glazbenih shema. Kada dođe još nekoliko ovakvih glazbenika na našu scenu( ne po pitanju žanra), tada ćemo moći reći da se glazba u Hrvatskoj ponovno probudila. Do tada imamo ovaj album.

F O R - THE SUN. WILL. SHINE! (demo EP)

The Sun. Will. Shine! je jedan sjajno snimljen i produciran demo EP koji svim demo bendovima i izvođačima može poslužiti kao krasan primjer toga kako se s malo sredstava, ali zato puno volje i znanja, može napraviti kvalitetan snimak, jer tek jako istančano uho može primjetiti da je ovaj album sniman u kućnoj radinosti. Za 2015. F O R priprema puno izdanje albuma, koje već sada ima publiku koja ga željno isčekuje.

M.O.R.T. – Odjel za žešće

Ova godinu su oblježili debi albumi, a među njima je i album sinjskog punk / blues / rock benda M.O.R.T. Brze energične pjesme koje pjevaju o trenutnim vremenima i situacijama s kojima se svaki Hrvat može poistovjetiti pokazale su se kao pravi pogodak na domaćoj sceni. O M.O.R.T.-u se po Hrvatskoj  bruji mjesecima, a nekako nam se čini da to brujanje neće tako brzo zamrijeti.

Them Moose Rush - Three pi One

Novi EP ovog progresive rock benda još je jedan pokazatelj da postoji kvaliteta i snaga koja može potegnuti i gurati regionalnu alternativnu scenu. S ovim izdanjem bend je pokazao kako se ne boji rasti i učiti, jer su  kvalitetom u zadnjih godinu dana znatno odmaknuli od svog prvog EP-a, a nadamo se kako neće sada usporiti te da će nam dokazati kako je ovaj prvi od najavljene trilogije Three pi izdanja tek početak nečega velikog.

Valentino Bošković- VSSR

Avanture prvog Bročanina u svemiru. Zaista to ne biste htjeli čuti? Kao što je David Bowie početkom 70'ih izmislio svoju personu Ziggy Stardust, tako su Branko Dragičević i Josip Radić izmislili personu Valentino Bošković. Valentino je naime 1646. konstuirao raketu i otisnuo se u svemir, a sada je vrijeme da se vrati kući.

Kevlar Bikini - Hi-Fi Or Die

Punk, rockabilly, hardcore, metal, žestoki energetski r'n'r, te visoko oktansko gorivo, sastojci su drugog albuma Zagrebačkog benda Kevlar Bikini. Slušali ga kao digitalno izdanje ili putem vinyla, Hi-Fi Or Die jedan je od onih albuma koji te neće ostaviti ravnodušnim količinom čiste praiskonske energije kojom ovaj album zrači. Nakon debi izdanja Explodisiac iz 2012. ovaj bend također sa novim izdanjem pokazuje uzlaznu putanju u kvaliteti pjesma. Sastavila redakcija Sound Reporta

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."