Specijal

Maja otkriva: LiK

Maja otkriva: LiK

Morate se uistinu dobro potruditi da pronađete LiKa i saznate to je on, jer, algoritmi internetskih tražilica na svim platformama mu baš i ne idu u korist, no, jednom kada ga pronađete, dobro ćete ga zapamtiti i uvijek ćete znati gdje ga možete pronaći.

Jer on je novo ime domaće trap scene, s velikim potencijalom i prepoznatljivim umjetničkim potpisom što ga izdvaja iz mase. U vrijeme kada je na ovim područjima došlo do hiperprodukcije novih izvođača u ovom žanru, postalo je teško izdvojiti se iz mase, što je moguće jedino originalnošću i autentičnošću. Upravo su to glavne karakteristike LiKa koji je nedavno predstavio odličan EP “Tata je ljut!”.

Iza umjetničkog imena krije se Lovro Krizmanić, student međunarodnog poslovanja, koji je srednju školu pohađao na Mauricijusu, što mu je, kako kaže, pomoglo da se upozna s drugačijim kulturama i načinima života. Sigurno se to odrazilo i na njegov glazbeni stil koji uzima najbolje komponente hip hopa 21. stoljeća, kompaktno ih povezuje u jednu čvrstu i uvjerljivu cjelinu uz liriku koja je uzbudljiva, na trenutke melankolična, na trenutke humoristična, a na trenutke čak i potresna.

EP otvara istoimenom pjesmom i poručuje “Ovaj EP bih htio posvetiti svim duševnim bolesnicima i onima koji se tako osjećaju”. Čvrsta interpretacija i naglašena emocija podsjeća na djela jednog od najvećih liričara ovih prostora, Marčela. Ozbiljnost na kakvu se u ovom žanru rijetko nailazi, iskrena ispovijest ispričana na jednostavan, opet, prilično efektan način. Pjesmu je posvetio svom prerano preminulom prijatelju Simpatičnom Blažu.

U devet pjesma slušatelja vodi kroz različite priče, sa širokim dijapazonom emocija, uvijek iskrenim i nevjerojatno zanimljivim. Zarazne energije i dinamičnom kombinacijom stilova otkriva zaigranost i znatiželju u eksperimentiranju u kojem uspješno stvara manje cjeline zbog kojih cijelo vrijeme uspijeva zadržati pažnju slušatelja, nakon čega slušatelj jednostavno nema drugog izbora nego EP staviti na repeat i ponovno proći kroz emotivan put. Naravno, tu su i standardne teme modernog hip hopa kao u pjesmama “Pobjednički biro”, “K'o Lucky Luke” ili “Različite čarape” (LiK nikada ne nosi dvije iste čarape btw.) koje je začinio pojedinim ozbiljnijim detaljom kojim otkriva svoje stavove, čime daje dodatan značaj ovim djelima. Pjesma “Idem na faks” fantastičan je i ironičan prikaz realnosti s kojom će se mnogi njegovi vršnjaci poistovijetiti i jednom kada krene nastupati uživo, zasigurno će biti jedan od favorita publike. Svakako treba izdvojiti pjesmu “Volim vas”, iznimno pozitivnu i optimističnu stvar koja nema niti malo “cringe” momenta u sebi, što je danas uistinu rijetkost na našoj sceni. Također jedan od potencijalnih favorita za izvođenje uživo.

Za producentski potpis ovo EP izdanja su Borna Ledić Bobo, Ofiraga i Marko OG Čulo. Beatovi koje su skuhali zvuče svježe premda su očekivani, na koje se nadograđuje prirodan flow i inteligentni stihovi LiKa, dobitna su kombinacija.

Njegov glazbeni put započeo je na proljeće 2020., nakon čega je objavio debitantski EP “Balon” kojeg doduše nema na streaming servisima, no možete ga pronaći na njegovom službenom YouTube kanalu. Kao takav je samo najava razvoja talenta koji je na “Tata je ljut” EP-u doveden na novu razinu. Čista dikcija, jasan smjer, slikovitost lirike i iskrene emocije njegov su najveći adut.

Premda je EP objavljen u listopadu, LiK već radi na trećem EP izdanju kojeg će ispuniti ljubavnom tematikom u LoFi stilu, što je jasno na najnovijoj objavljenoj pjesmi “Lagano”. Također, najavljuje i nekoliko suradnji, koje s velikim nestrpljenjem iščekujemo.

LiK je the lik. Obavezno ga zapratite.