Specijal

Krah fizičkih izdanja, kratke pjesme i povratak osamdesetih - otkriveni glazbeni trendovi u 2020.

Krah fizičkih izdanja, kratke pjesme i povratak osamdesetih - otkriveni glazbeni trendovi u 2020.

2020. predstavlja veliki izazov za glazbenu industriju. Premda je veliki dio iste trenutno onemogućen, online kanali generirali su nove trendove te osigurali eksponencijalni rast do sada nepoznatim glazbenicima. Diymusician.com izdvojio je nekoliko važnih glazbenih trendova u 2020.

1. Pjesme postaju sve kraće
Prosječna duljina pjesama koje se nalaze među Top 40 najslušanijih u 2019. je iznosila 3 minute i 7 sekundi. To je 30 sekundi manje od prethodne godine. Radi se o nuspojavi porasta navike slušanja putem streaming servisa i otkrivanja novih pjesama preko playlista. Tradicionalna struktura pop pjesme tako je odbačena kako bi se izbjeglo preskakanje isto na servisima. No, 2019. novi je album objavio TOOL te je ovo djelo bio treći najtraženiji album godine. 

2. Žanrovska podjela glazbe postaje prošlost
Nelly i Tim McGraw napravili su jedan od prvih hip-hop/country crossovera koji je završio na top ljestvicama. 2019. Lil Nas X oborio je sve rekorde. "Old Town Road" bila je pjesma koja nije bila prikladna za Billboardovu ljestvicu country glazbe, no zadržala se poprilično dugo na prvom mjestu ostalih ljestvica popularne glazbe. 

3. Osamdesete su ponovno in
Pop kultura prihvatila je zvuk osamdesetih, klasični analogni synthovi ponovno su u centru pažnje. Glazbenici poput The Weeknda, Billie Eilish i Charlieja Putha iskoristili su ove elemente u svojim djelima, no na vlastiti način koji im je osigurao prepoznatljivost na tržištu.

4. Prodaja fizičkih izdanja je na izdahu
Konzumiranje glazbe putem streaming servisa sada iznosi 78%. Vinili još uvijek fizička izdanja održavaju na životu, a zabilježen je i porast njihove popularnosti. Online distribucija glazbe nikada nije bila lakša i dostupnija. 

5. Tehnologija mijenja načine promocije glazbe
Načini kako otkrivamo i konzumiramo glazbu mijenjaju se iz dana u dan. YouTube je prisutan već dulji niz godina, no kreatori sadržaja žele direktniji kontakt s obožavateljima. To im omogućuju platforme kao što su Twitch ili Mixer. Premda je poznatiji kao servis za streaming video igrica, Twitch je sada primarno mjesto promocije mnogih glazbenika. Omogućuje povratnu informaciju i kontakt od fanova u stvarnom vremenu. 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni