Specijal

Kako je nastala...

Kako je nastala... "Đe Će Ko" (Frenkie, Kontra, Indigo)

Nešto više od godinu dana nakon objave eksplozivnog albuma „Putanja“, Frenkie, Kontra i Indigo vraćaju se i predstavljaju album „Egzil“. Najavljen je singlom i videospotom „Đe Će Ko“, o kojem smo odlučili saznati nešto više. Kontra je objasnio.

 

"Đe Će Ko" je bio među prvim beatovima koje nam je poslao Indigo. Ja sam odmah napisao pola svoje strofe jer me je nafurao koliko je prljavštine bilo u tom beatu, po uzoru na XXXTentation i slične izvođače. Baš u toj pjesmi je doslovno "drobio" zvučnike, pa sam to prvo i napisao. Htio sam pokušati malo drugačije pristupiti beatu što se tiče flowa, da budem kraći i koncizniji. U tekstu sam, kao i na većini "Egzila", htio da repam što više u slikama, jer imao sam osjećaj da toga fali u BH rapu. Zanimljivo je da sam ja to napisao među prvim pjesmama za "Egzil", a da smo je završili među zadnjim jer smo pomalo zaboravili na taj beat i moju skoro gotovu strofu. Par dana pred polazak u Tokijo smo dogovarali koja bi pjesma mogla biti prvi singl i za koju bismo spot radili. Frenkie je htio "Repat s rajom", ali ja sam se dvoumio. Htio sam da pustimo prvo nešto bijesno među ljude. Razmišljao sam šta bi to moglo biti i sjetim se - "Đe Će Ko"!

Nije se tako ispočetka trebala zvati, jer još nismo imali refren, pa sam ja taj bosanski termin predložio da se nađe na refrenu. Pokušao sam to uklopiti i napraviti radnu verziju, dosta mirnim tonom, nisu ostali bili nešto oduševljeni. Odmah sutra Frenkie šalje svoju verziju refrena gdje se šokiramo svi - agresivno, beskompromisno i još onaj dio "kunem se rođenim djetetom"... Znali smo da je to to i da je "Đe Će Ko" prvi singl.

Kad smo kročili prvi put u Red Bull Studios Tokio, odmah smo nju prvu snimili. Gleda nas audio inženjer i djeluje poprilično impresioniran što nam je dalo dodatnu potvrdu da je to to. Kad je sad slušam čujem utjelovljenje naših alter ega u Rapu - Indigova suluda produkcija i eksperimentisanje sa različitim BPM-ovima, Frenkijevu energiju i napetost u repanju, igranje s flowom u nekom novom ruhu, i sve ovo u vezi moje strofe što sam iznad napisao. Ako neko smatra da smo trebali nešto skromnije izabrati za prvi singl - halo ba, u Tokiju smo snimali album, đe će ko realno?

Maja Trstenjak
Maja Trstenjak

Glavna urednica portala Sound Report