Specijal

Jazz je kul: Trokut

Jazz je kul: Trokut

Premda ovo nije klasični jazz, djela ovih mladih glazbenih umjetnika itekako su u povezana s ovim žanrom, no na jedan drugačiji, zanimljiv i inovativan način.

Trokut čine četiri vrhunska glazbenika - Hrvoje Kralj (bas), Filip Pavić (gitara), Jaka Arh (saksofon i sintesajzer) i Jerko Jurin (bubnjevi, elektronika). Četiri virtuoza koji u ovaj projekt unose pregršt emocija, zaigrano i radoznalo, stvarajući sada već prepoznatljivu fuziju elektroničke glazbe i jazza. 

Svoj su put započeli 2018. godine i to pri odjelu za jazz glazbu Fakulteta za glazbu i izvedbenu umjetnost u Grazu. Sve su najveće regionalne jazz face upravo su tamo stekle svoj zanat i lansirale uspješnu karijeru, stoga je njihov talent neupitan, baš kao i tehnička vještina sviranja, jer, učili su od najboljih, a danas stvaraju najbolje. Teoriju su tako odlučili pretvoriti u praksu, eksperimentirajući s elektroničkim zvukom, istovremeno inspirirani i rock i klasičnom glazbom.

 

 

Ova veoma zanimljiva kombinacija svoju je premijeru dobila u obliku albuma "Shapeless" koji je naišao na mnogobrojne riječi hvale publike i kritike. Velika pohvala je nominacija za nagradu "Rock&Off" u kategoriji "Jazz&Off" dok su za nagradu Porin nominirani u kategorijama Najboljeg albuma elektroničke glazbe.

Album "Shapeless" neograničena je sloboda zvuka, detaljistički hipnotičko-ambijentalni eksperiment bez forme, opet veoma pažljivo i emotivno strukturiran. Improvizacijskog karaktera, dinamična rijeka uzbudljive melodije razigrane gitare i preciznog saksofona, podržane decentnom perkusijom i samouvjerenim basom. Spoj tradicionalnog i modernog u ležernosti i simplističkom užitku muziciranja odvodi slušatelja u jedan potpuno novi svijet, daje mu nadrealno iskustvo kao eskapistički alat za sreću i unutarnji mir u ovim turbulentnim vremenima. 

Oni čine jazz jednostavnim, opet kompleksnim i drugačijim, no bližim onoj publici koja se do sada uopće nije susrela (ili nije željela susresti) s ovim žanrom. Njihova sloboda zasigurno će poslužiti kao inspiracija mnogim mladim jazz glazbenicima koji će zasigurno svoje instrumente od sada gledati na jedan potpuno drugačiji način te pokrenuti novu scenu, ali i potaknut slušatelje da otkriju neke skrivene tajne jazz glazbe te populariziraju ovaj žanr. 

dr.sc. Maja Trstenjak
dr.sc. Maja Trstenjak

Glavna urednica portala Sound Report