Specijal

Indigova pobjednička simfonija - spoj gudačkog orkestra i elektronike koji će oduševiti svijet

photo: Indigo - Red Bull Symphonic, credit: Sulejman Omerbašić

Indigova pobjednička simfonija - spoj gudačkog orkestra i elektronike koji će oduševiti svijet

Tuzlanski producent Indigo nedavno je pomaknuo sve granice i postavio novi standard u regiji objavivši fantastičan album "Victoria". Maestralna glazba koja je vrhunski skladateljski doseg i producentsko remek-djelo uistinu je relevantan proizvod za svjetsko tržište sada je dobila novi, željno iščekivani oblik.

Kompleksnost zvuka uz nevjerojatne detalje te savršenu studijsku izvedbu koja zvuči toliko živo i realistično da se teško uvjeriti u potpunu artificijelnost (kompjuteriziranost) tona, no to je samo još jedan od dokaza virtuoznosti ovog umjetnika, velikog majstora svog zanata. 

Dragulji albuma “Victoria” neodoljivo podsjećaju na vrhunska i najveća dostignuća filmske glazbe, no, možda ih je pravednije klasificirati kao remek-djela suvremene klasične glazbe, a pozornice najprestižnijih koncertnih dvorana kao idealno mjesto za njihovo izvođenje uživo. Naravno, uz potpuni simfonijski orkestar, kako bi se pravilno istaknuo svaki detalj, a doživljaj slušatelja bio potpun. 

Radi se o veoma kompleksnom pothvatu koji je od potencijala i ideje poprimio stvarnu formu, u sklopu projekta Red Bull Symphonic, koji je zasigurno Indigu otvorio velika vrata svjetske pozornice na koju je hrabro zakoračio. Nakon spoja klasične glazbe i drum’n’bassa u bečkom Konzerthausu, okarakteriziranim kao “spajanjem nespojivog”, priča je nastavljena u Sarajevu, gdje je spojeno ono što je stvoreno jedno za drugo. Uz osamnaesteročlani gudački orkestar definiran je jedan potpuno drugačiji pristup elektroničkoj glazbi u regiji. Gudački orkestar “Victoria”, pod ravnanjem Tonija Toplana odradio je veoma zahtjevan posao te pravilno prenio doživljaj Indigove umjetničke vizije. Auditivni doživljaj upotpunjen je vizualizacijama Enisa Čišića koji je futurističkim rješenjima dao događaju potpuno novu dimenziju. 

 

 

Dvadesetominutni audio-vizualni doživljaj započeo je misterioznim, ali iznimno upečatljivim zvukom orgulja nakon kojeg je uslijedila veoma zanimljiva sinergija klasičnog pristupa orkestra i elektroničkih zvukova kao spoj tradicionalnog i modernog, u samostalnoj formi koja djeluje veoma uvjerljivo i prirodno. Visoka ozbiljnost i oprez kod glazbenika odavala je veličinu značaja projekta iz njihove perspektive, što se odrazilo na količinu uloženog truda koji je rezultirao djelom jedinstvenim u regiji. 

Svaki ljubitelj glazbe, bez obzira na žanr trebao bi ovo poslušati i pogledati, posebice ljubitelji Indigova opusa koji bi se uz ovo mogli veoma lako zaljubiti u klasičnu glazbu dok bi ljubitelji primarno klasične glazbe mogli proširiti svoje vidike te prihvatiti ovog sarajevskog umjetnika kao relevantnog skladatelja suvremene klasične glazbe. 

Preostaje samo pitanje, odnosno, velika znatiželja, kakav bi doživljaj bio ovo čuti uživo te uz kompletan simfonijski orkestar. Nadamo se da ćemo uskoro i to saznati. Možda na pozornici londonskog Royal Albert Halla ili hamburške Elbphilharmonie… očekivanja su velika, ali također veoma realna, jer kvaliteta i potencijal Indiga je nešto što se do sada na ovim prostorima uistinu rijetko moglo čuti.