Specijal

Glazbenici od kojih u 2021. puno očekujemo

Glazbenici od kojih u 2021. puno očekujemo

Optimistično ulazimo u 2021. godinu uz glazbu onih koji su u prethodnoj nagovijestili da je pred njima svjetla budućnost. Bilo da se radi o nekim novim imenima, ili onim već dobro poznatim, odabrali smo nekoliko zanimljivih glazbenika za koje bi godina pred nama mogla biti blistava, jer su nas u prethodnoj zaintrigirali svojim radom i jedinstvenim umjetničkim izražajem. Od njih zato očekujemo najviše!

Irena Žilić
Irena Žilić već dugi niz godina jedna je od ponajboljih domaćih kantautorica. Jedinstveni umjetnički izražaj gotovo je nemoguće nadmašiti, a njen talent prepoznali su i velikani iz benda Morcheeba koji će na svom novom albumu obraditi njenu pjesmu “The Moon”. Već su je ranije, oduševljeni njenim radom, pozvali da gostuje na njihovoj turneji, a u godini pred nama bit će zanimljivo promatrati koja će joj se sve vrata inozemne scene otvoriti. Uzbudljivo!

 

Muha
Domaća scena mogla bi opako izaći iz “komfotrzone” kada Muha stane na pozornicu. Još uvijek poprilično tajanstvena, ali s veoma jasnim talentom, ova mlada dama mogla bi u 2021. uvjerljivo zasjati kao jedna od najznačajnijih ženskih figura nove generacije hip hopa. Ima jedinstvenu priču, zanimljiv karakter i poseban osjećaj za glazbu i umjetnost. 

 

kids from the sky
Vatra, voda, zemlja i zrak četiri su elementa čiji je zvuk glasno najavio pojavu novog i veoma zanimljivog benda na domaćoj glazbenoj sceni. Kids from the sky je teško žanrovski definirati, no njihova glazba spoj je tradicionalnog pop-rocka s elementima modernog hip hopa dok istovremeno zaigrano vole eksperimentirati s elektroničkom glazbom. Njihova ambicija je velika, a kreativnosti im ne nedostaje. Prošle su godine publici pokazali samo dio onog što mogu i znaju, a u godini pred nama očekujemo kompletiranje profiliranja zvuka i objavu novih pjesama koje će zasigurno odjeknuti radijskim eterom i pokrenuti jedan potpuno novi pravac na domaćoj sceni.

 

Ružno Pače
Album “Hentai, spid i emo punk!” izazvao je oduševljenje nekoliko generacija. Onih koji trenutno uživaju u svemu što moderna trap glazba nudi, ali i onih koji su nostalgični za depresivnim vremenima MySpacea i emo pokreta. Ružno Pače objedinio je oba buntovna pokreta novog milenija, unio pokoju referencu na grunge devedesetih i bam! Svi smo željni koncerata, a s obzirom na navalu energije koju njegove pjesme nose, ovo bi mogli biti najluđi tulumi nakon teške pandemijske godine. Jedva čekamo!


Keni nije mrtav
Panka, panka, opako nam fali panka. Gotovo da je u potpunosti iščeznuo. No, punk ipak nije mrtav, kao ni Keni - ova trojka ponovno je udahnula život u davno zaboravljeni žanr, dala mu moderni prizvuk i, jednostavno, oduševila. Za 2021. Najavljuju izlazak debitantskog albuma, kojeg ćemo, nadamo se, dobiti priliku čuti uživo. Tko zna, možda povedu i neki novi val žestine i distorzije...


Mali Japanac
Upoznali smo ga kao vrsnog freestylera na Red Bull Raplici od kada se o njegovom se talentu ne prestaje pričati. Publika koja poznaje ozbiljniju underground hip hop scenu jako je dobro upoznata s njegovim radom za koji, kao i kolege glazbenici, ima samo riječi hvale. Prošle ga je godine Grše “uzeo pod svoje”, točnije Mali Japanac postao je član obitelji Blockstar Digital iz čega će se u 2021., nadamo se, razviti jedna vrlo zanimljiva priča koja bi mu omogućila da se iz mračnog podzemlja profilira pod svjetlima najsjajnijih reflektora najvećih i najpoznatijih domaćih festivalskih i klupskih pozornica.


Funk Shui
Ovaj fantastičan bend već je dulje vrijeme na sceni, no nekako je uvijek bio koncentriran na lokalno, makedonsko tržište. Uz izuzetno dobar i istančani glazbeni ukus, stvaraju zaraznu energiju kojoj je nemoguće odoljeti. Profinjenost ritma i čistoća zvuka njihov je zaštitni znak kojima bi u godini pred nama mogli “zaraziti” i ostatak regije. Jedinstveni su i prepoznatljivi, stoga, ako do sada niste, obavezno poslušajte Funk Shui!

 

Proleter
Pjevaj MySpace generacijo! Pjevaj glasno, uz jednostavne gitarske riffove i sladunjave ljubavne stihove! Povratak korijenima uz Proleter! Prošle su godine otvorili novo poglavlje karijere koje će, nadamo se uskoro eskalirati. Za 2021. najavili su izlazak drugog studijskog albuma, istovremeno nisu odustali od prepoznatljivog zvuka ala Blink 182 ili Sum 41. Erupcija sreće, pjevao bi Mašinko, ili pozitivne ljubavne (ne)sreće. No, dobili su “drugu priliku” i zvuči super!


foto credit: Александра Костадиновска (Funk Shui); Tanja Drobnjak (kaktus dete - Keni nije mrtav)