Specijal

Gigpin - hrvatska aplikacija koja će oduševiti i bendove i promotere diljem svijeta

Gigpin - hrvatska aplikacija koja će oduševiti i bendove i promotere diljem svijeta

Aplikacija GigPin u izradi je već nekoliko mjeseci, a ovoga tjedna službeno kreće s radom. Prvi GigPin koncert organiziran je u zagrebačkom Vintage Industrial Baru, gdje 12. listopada nastupaju Slow Motion Suicide.

Idejni začetnik GigPina je Filip Horsch, koji je s Tonijem Petrinom i Đurđicom Sarjanović krenuo u realizaciju projekta koji bi trebao uvelike pomoći oko organizacije koncerata bendovima, klubovima, ali i festivalima. Od petka se već mogu početi dogovarati svirke u klubovima diljem Europe, a sve detalje nam je otkrio Toni Petrina u intervjuu.

Koja je priča iza GigPina? Čija je ideja i kako je sve krenulo?
Toni: Cijela ideja GigPina došla je od strane Filipa, koji već preko 5 godina konstantno radi kao stage-manager i tehničar za gitare za Ignite, Biohazard, Agnostic Front, kao potencijalni odgovor na stvarne logističke probleme banda koji je na turneji. Kroz svakodnevnicu turneje, iz dan u dan primijetio je da ima prostora za aplikaciju poput GigPina. Filip je odradio dizajn, ja sam u sve krenuo kao programer, a Đurđica radi sve vezano za komunikaciju.

Gigpin

Koliko već radite na aplikaciji i što vam je bilo najteže napraviti?
Toni: Aplikacija se razvija malo više od godinu dana. Definitivno najteži dio bio je složiti cijeli flow aplikacije. Naime, klasični način dogovaranja putem emaila ili nekih drugih komunikacijskih alata smo htjeli pojednostavniti, ali bez kompromisa. Vrijeme će reći jesmo li pogodili idealni flow.

Koja je najveća prednost koju će bendovi imati od aplikacije?
Toni: Bendovi će moći bez puno muke kontaktirati klubove i poslati im svoj rider tj. upit za svirku. To i je poanta GigPina, dostupnost klubova bendovima i dostupnost bendova klubovima. GigPin je krenuo kao ideja da manjim bendovima koji nemaju bookera omogući da si organiziraju turneju u par poteza. Istina, fokus neće biti samo na malim bendovima već će biti dostupan svima, a s vremenom se planiramo razviti i kao platforma za promociju i sve što bendu treba da uspješno odradi turneju.  

A klubovi?
Toni: Klubovima GigPin olakšava cijelu situaciju vezanu za hrpetinu mailova koje dobivaju za svirke. U par klikova će moći odabrati bend, pogledati njihov profil, prihvatiti i automatski svima ostalima javiti da se prijave za neki drugi datum. Također, ukoliko im propadne svika u zadnji čas, putem GigPina mogu provjeriti koji bend je najbliže, pozvati ih i riješiti situaciju bez problema. Isto se odnosi na bendove dok su na turneji. Postoji toliko nepredviđenih stvari, a GigPin će riješiti barem dio svega i to jako brzo.

Gigpin

Tko je prvi isprobao aplikaciju i kakve su reakcije?
Toni: Prvi službeni GigPin klub je zagrebački Vintage Industrial Bar, oni će prvi koristiti GigPin i već su isprobali sve funkcije. Slow Motion Suicide su prvi bend koji je isprobao aplikaciju te su dogovorili koncert u Vintageu 12. listopada. Tim koncertom službeno krećemo s radom, a da sve bude izazovnije, GigPin kreće na petak 13. u ponoć i minutu.

Što vam je cilj za naredni period?
Toni: Cilj je privući što više klubova i bendova i razvijati aplikaciju da bendovi i klubovi dobiju što više informacija im treba i da im posao bude lakši.

Planirate li nekakve suradnje s npr. festivalima?
Toni: Svakako, da. Već smo u pregovorima s nekim festivalima, a cilj je da se i tu olakša cijeli pristup bendovima. Na taj način će i festivali moći bolje filtrirati bendove i odabrati puno brže i efikasnije tko će svirati. Otvoreni smo za sve suradnje, bilo s festivalima, glazbenim programima, klubovima, bendovima, svima. Slobodno se mogu svi javiti :)

Saznaj više o aplikaciji na http://gigpin.com/