Specijal

For the Record: Pink Floyd – „Animals“

For the Record: Pink Floyd – „Animals“

Slava nije idealna. Nekima možda jest, no u tom slučaju zanemaruju drugu stranu medalje. Očekivanja publike, pritisak izdavača i konstantan stres čest se ne spominju u kontekstu glazbene industrije. Dakle, kao i svaki drugi posao – osim što morate udovoljiti i potpunim laicima. Sva sreća da je Pink Floyd bio vičan udovoljiti njima, ali i publici istančanijeg ukusa. Nakon što je „Wish You Were Here“ ispunio sva očekivanja te nadišao „The Dark Side of the Moon“, idući u nizu bio je znatno mračniji „Animals“. Unatoč materiji, produkcija nije ni približno toliko tmurna. Naprotiv, znatno je otvorenijeg i pristupačnijeg zvuka. Tematika možda nije najvedrija, ali barem zvuči odlično.

Što se tiče samog materijala, nije bio (potpuno) nov. „Dogs“ i „Sheep“ temelje se na „Raving and Drooling“ i „You've Got to Be Crazy“ koje su izvodili na koncertima, a bile su i kandidati za „Wish You Were Here“. Originalni se materijal stoga sveo na „Pigs (Three Different Ones)“ te „Pigs on the Wing“ čija je podjela na dva djela izazvala tenzije jer je Waters de facto postao autor albuma. Pjesme inače nisu imale zajedničku tematiku, no Waters je ubrzo našao inspiraciju u Orwellovoj „Životinjskoj farmi“ koja je, nakon zamjene staljinizma kapitalizmom, dušu dala za njegov cinizam.

Budući da je istekao ugovor s EMI-jem koji im je jamčio neograničeno vrijeme u studiju nauštrb manjeg postotka od prodaje, odlučili su sagraditi vlastiti. Tako je nastao studio Britannia Row u kojem su mogli snimati koliko god su htjeli, pritom ne mareći za trošak najma. Ponovno im se pridružio Brian Humphries, ali i Snowy White jer su razmišljali o još jednom gitaristu za buduće turneje. Inače ništa ne bi niti odsvirao da Waters i Mason greškom nisu obrisali jednu od Gilmourovih solaža. Kad je album izdan na ploči, i dalje mu nije bilo ni traga ni glasa, ali se zato njegova solaža na „Pigs on the Wing“ ipak mogla čuti na verziji za stereo 8 kazete, formatu koji u nas nikad nije zaživio.

Osim navedenog, nije bilo nekih osobitih problema. Prema Masonu bilo je znatno ugodnije nego snimanje „Wish You Were Here“. Nisu posve pucali na identičan zvuk, ali je svejedno ispao odličan. Akustična gitara je kristalno jasna, teksture klavijature prepune detalja, a bubnjevi idealna ravnoteža ritma i sile. Nije ni bas zapostavljen. Dobra definicija i živopisne note gitare i dalje su tu. Alegoriju odlično odražava blaga, skoro idilična akustika te hladni, mehanički tonovi klavijatura praveći tako svojevrsni kontrast unutar (namještenog) sustava. Niži tonovi jesu pomalo mračni, ali je zvuk i dalje vrlo otvoren. Par godina kasnije izašlo je još jedno izdanje koje jest jasnijeg tona, ali nažalost gubi tu prijeko potrebnu tamu. No, i dalje je odlično te ga se isplati potražiti.

Iako je nastao u njihovoj kreativno najplodnijoj fazi, „Animals“ je ponekad zapostavljen spram svoje poznatije braće, ali to ne znači da kaska. Naprotiv, bez problema im može parirati. Preporuka je svakom audiofilu i pojedincu u komu čuči mali anarhist. Ili barem socijalist.

Godina izdanja: 1977.

Verzija albuma: Originalno britansko izdanje

Strana A:

  1. Pigs on the Wing (Part 1)
  2. Dogs

Strana B:

  1. Pigs (Three Different Ones)
  2. Sheep
  3. Pigs on the Wing (Part 2)
Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."