Specijal

For the Record: Black Sabbath – „Black Sabbath“

For the Record: Black Sabbath – „Black Sabbath“

Black Sabbath, bend kojim većina metalaca označava početak žanra. Naravno, postoje bendovi koji su još ranije utjecali na nastanak metala, no njihov prvijenac „Black Sabbath“ definirao je sve elemente tipičnog žanrovskog albuma te već tad predstavio Sabbathov karakteristični zvuk. Što se tiče njegove kvalitete… Bio jest jedinstven, ali se uglavnom nije moglo reći da je dobar, osobito ne na samom početku kad se nisu mogli pohvaliti dobrom produkcijom. Nasreću, album nije bio ogledni primjerak kako bi žanr trebao i zvučati.

Vjerojatno ste već upoznati s njihovim tipičnim zvukom – inače ovo ne biste ni čitali. Težak, tmuran, zloslutan, sve to karakteristike su sabatovskog zvuka. Međutim, dok su kasniji albumi bili više mutnjikavi te u skladu s navedenim, njihov je prvijenac imao vrlo jasan zvuk – možda čak i prejasan. Prosječni će stoner u nevjerici maknuti kosu s očiju i blenuti još više nego inače, no da, ono na čemu su odrasli bila je ustvari laž. Jednom davno je Black Sabbath zvučao jasno! Mada nije neka pohvala. Kakogod okrenete, to mu i nije baš išlo u prilog.

Nedostatak niskih tonova i previše naglašenih, prštavih visokih ostavlja dojam znatno „vedrijeg“ albuma nego što jest, a bome je i prvi i posljednji put da ćete to čuti u kontekstu sa Sabbathom. No nije sve tako crno – možda malo sivkasto. Gitare i vokal začudo su dobro definirani. Kad odvale, skreću pozornost s ponekad nesnosnog zvuka činela. Nažalost, to nije dovoljno da bi u potpunosti uravnotežilo zvuk jer i dalje zvuči vrlo jasno i sterilno. Bas je pak vrlo tup i suzdržan pa se ni u njemu nije mogao naći spas. Unatoč utjecaju na kasnije žanrove doom i stoner metala, ovaj album ne posjeduje nijednu njihovu buduću karakteristiku.

                Ne bi škodilo da su više vremena posvetili produkciji. Album je snimljen u jednom danu u roku 12 sati. Možda zvuči impresivno, ali se itekako odrazilo na kvalitetu zvuka. Malo dulji boravak u studiju ne bi bio naodmet. Osobito kad želite ostaviti što bolji dojam. Budući da su svi bili zadovoljni, a album dobio svoje mjesto u analima metala, očito sam u manjini. Ili jednostavno imam sluha…

„Black Sabbath“ produkcijska je anomalija koju kasnije nećete čuti. Preprštav ili premutan, zvuk u Sabbbatha očito nije baš znao naći neki kompromis. Barem ne do pojave Martina Bircha, a za to se trebalo načekati. Dotad je bilo još vremena. Osobito onog mutnog i tmurnog.

Godina izdanja: 1970.

Verzija albuma: Originalno britansko izdanje     

Strana A:

  1. Black Sabbath
  2. The Wizard
  3. Behind the Wall of Sleep
  4. N.I.B.

Strana B:

  1. Evil Woman
  2. Sleeping Village
  3. Warning
Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."