Specijal

Domaća zadaća, stavak prvi: Vojko V, Sun U, The Siids i drugi

Domaća zadaća, stavak prvi: Vojko V, Sun U, The Siids i drugi

Proljeće 2020. godine pokazuje - baš kao i mnoga proljeća koja su mu prethodila – koliko zanimljivosti i uzbuđenja krije glazbena scena. I koliko različitih emocija donosi u naše dnevno i naše noćno. Glazba je jedan od najvažnijih dijelova identiteta svakoga od nas, neovisno koja vrsta izričaja nam odgovara. I kada hodamo zagrljeni ili s rukom u ruci ili plešemo po stolovima i režemo kravate, nalazimo ono posebno što unosi u nas. I što naše živote čini bogatijim.

U doba kada je glazbena ponuda bogatija no ikada ranije i vremenu kada jednim klikom na raspolaganju imamo šezdeset milijuna pjesama na servisima Apple Music ili Deezer, odlučili smo se zadati si domaću zadaću. Ta domaća zadaća okuplja tri portala i bloga na jednome mjestu i svakoga tjedna prezentirat će vam deset odabranih pjesama domaćih i regionalnih izvođača po našem izboru. Baš kao što to čine ugledna pera New York Times i američkog javnog radijskog servisa NPR. Taj odabir čini nam se kao odličan putokaz za upoznavanje ili pronalaženje radova domaćih glazbenika koji zaslužuju svu vašu pažnju.

Pjesme možete preslušati putem playliste Domaća zadaća koja se nalazi na profilu Airplay Radio Chart na Deezeru, a pojedinačne videospotove i naše dojmove o svakoj pojedinoj pjesmi pronađite u nastavku.

Nadamo se da će vam se naš tjedni odabir svidjeti i inspirirati vas za daljnji glazbenik užitak i prepoznavanje vrijednosti koje glazba i njezini autori ovih dana nude.

Ana Hotko, Mala truba
Maja Trstenjak, Sound Report
Goran Komerički, Airplay Radio Chart

 

Vojko V feat. Z++ - "Obama"
Hit bez teme i refrena, no s dva regionalna hip hop velikana u glavnim ulogama. Ako je 2018. bila godina Vojka V, 2019. je sigurno bila godina osječkog repera z++. I ako još uvijek niste skužili ovog uvaženog člana Retfatlanta kolektiva, kojeg se sve češće naziva hrvatskim Post Maloneom ili čak novim Dinom Dvornikom, sada je pravi trenutak da vas uvede u svoj kreativni svijet. I povede do fantastičnog debitantskog albuma "18++". I ako vam se na prvu učini da "Obama" u potpunosti nema smisla, poslušajte još jednom i zapitajte se, što ovih dana ima smisla? (Maja Trstenjak)

 

Sun U – "T.R.A.G"
Postoji li nova stvar koju je ovih dana najuputnije programirati za ranojutarnje buđenje, onda je to pjesma zagrebačke kantautorice elektroničkoga zvuka. Jer, ona nam nudi ono što svi trebamo: svijest da smo jedinstveni, snažni i spremni za sve izazove koji su pred nama. Pa makar nam se i učinilo da su ti ciljevi malo odviše veliki. Motivacijski singl ‘T.R.A.G’ sa sobom donosi snažan ritam, odvažnu poruku i dojmljivu video pojavnost. Sun U nam – baš kao i Selena Gomez u singlu ’Kill Em with Kindness’ – govori kako nam za svojim snovima valja ići postojano i bez osvrtanja. I to čini posve usklađenog zvuka sa svjetskim singlovima novoga doba. (Goran Komerički)

 

The Siids – "Beats Running Down"
Premda su posljednjih godina u raznim kombinacijama česti i dragi gosti zagrebačkih klubova, riječki dvojac The Siids prošloga je mjeseca trebao imati svoj prvi solo nastup u Vintage Industrial Baru. Iz vrlo jasnih razloga koncert je odgođen, a Stanislav Grdaković i Darko Terlević umjesto njega svojim fanovima su na slušanje ponudili ogoljenu verziju još uvijek aktualnog, petog singla „Beats Running Down“. Umjesto akustične verzije, vratili smo se originalnoj, iščekujući prvu priliku da nas ponovno preplave odlični electro rock beatovi The Siidsa. (Ana Hotko)

 

Hladno pivo feat. Online Friends – "Ovo će proći"
Hladno pivo i prijatelji su nam donijeli tri prevažne minute susreta humanosti i šarma. Povezanosti bliskog i virtualnog, svakodnevnog i emotivnog. One nas podsjećaju što je najvažnije od onoga što smo naučili iz svjetske zdravstvene krize i zagrebačkog jutra nemira – da ništa, ali baš ništa, na ovome svijetu ne valja uzimati zdravo za gotovo. Pjesma 'Ovo će proći' je stvar koja će nas zauvijek sjećati na ono kroz što prolazimo ovoga proljeća. Ona je primjer snage koju izričaj rock kantautora – s prijateljima okupljenima u Band Aid izdržljivosti – može donijeti među nas. Snage koja će naše pogubljene 'ja' skupiti na jedno mjesto. (Goran Komerički)

 

Delapse feat. Mary May – "Starry Eyes"
Putovanje u svijet nedoumica, košmare različitih snova i daljine misaonih prostranstava zajamčene su kada slušate pravi dragulj nezavisne glazbene scene. Taj dragulj potpisat će producent delapse, kantautorica Mary May i master mastera Filip Motovunski. I povući vas do skladnosti koju elektronika, distorzija i glasovna sugestija mogu učiniti kada rade estetiku bola u glazbi. Pjesma "Starry Eyes" je doživljaj sama po sebi. (Goran Komerički)

 

Elemental – "Hej, sanjalice"
Ova pjesma stigla je nekoliko dana prije no što je u Hrvatskoj proglašena epidemija koronavirusa. „Hej, sanjalice“ je Elementalova „himna i posveta svima onima koji ne odustaju, utopistima i sanjarima, sakupljačima 'malih' stvari“. Stigla je u pravi čas, da nas podsjeti da je važno da sanjamo, da imamo plan i da se tiho nadamo da će bolje sutra doći. To nam je svima sada potrebnije no ikada. (Ana Hotko)

 

ElSea – "Road Ahead"
Kantautorica ElSea za koji dan objavljuje svoj drugi singl, no naprosto ne možemo dopustiti da prvi prođe ispod radara, već želimo dati svoj doprinos da se čuje za prvijenac talentirane gimnazijalke iz Pule. Produkciju i aranžman potpisuju njezin otac Branko Crnogorčić Blackhill i Edi Cukerić – obojica dobitnici nagrade Porin – koji su zaslužni za to što „Road Ahead“ ima zvučnu sliku koja je na domaćoj sceni potpuno nova i jedinstvena. Ako je suditi prema prvome singlu, čini se kako bi put koji je pred ElSea mogao biti vrlo uspješan, a mi ćemo ga pratiti s radošću i zanimanjem. (Ana Hotko)

 

Ask The Kiddos – "Chicago"
Ask The Kiddos nas svojim prvim singlom vode u Chicago. Uz doziranu kombinaciju dominantne akustične gitare i elektronskih elemenata, pjesma evocira zimsku atmosferu, što i ne čudi s obzirom na to da je i nastala prošle godine u zimsko vrijeme. Napisali su ju Mate Ponjević (Fire In Cairo) i Sven Šantić, koji su zaslužni i za sanjive vokale. Projektu se naknadno priključio Mihovil Eljuga, a dečki do jeseni najavljuju da će objaviti još nekoliko singlova. (Ana Hotko)


 

Sara Jo – "Kaži mi"
U samo nekoliko dana nova pjesma Sare Jo prikupila je preko milijun i pol pregleda na YouTubeu dok su prva mjesta na trendingu uvjerljivo njena. Razlog je jednostavan - radi se o do sada najboljem ostvarenju ove talentirane beogradske pjevačice koja svakim novim korakom naprosto oduševljava i uživa sve veću popularnost u svakom kutku regiona. Ova je pjesma najbolji mogući način da se šira hrvatska publika upozna s njenim predanim višegodišnjim radom, hit koji bi trebao naprosto poharati domaći radijski eter brzinom svjetlosti. Pop u skladu s najnovijim trendovima i produkcijom na svjetskoj razini, te, naravno, s vrhunskom pjevačicom Sarom Jo. (Maja Trstenjak)

 

Pocket Palma – "Sjećanja (Drop of Comfort Sessions)"
Jedan od posljednjih koncerata u kojima smo mogli uživati bio je onaj Pocket Palme u Velikom pogonu Tvornice kulture. Bio je to veliki uspjeh ovog fantastičnog synth pop dua, a sada ga se s nostalgijom prisjećamo uz njihovu pjesmu "Sjećanja" u posebnom akustičnom aranžmanu nastalom u sklopu "Drop of Comfort Sessionsa", jednog od ponajboljih aktualnih glazbenih online projekata. Gotovo je nemoguće ostati ravnodušan na specifičnu boju Lukinog glasa i energiju koju je ovom izvedbom donio. (Maja Trstenjak)

 
 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni