Specijal

Domaća zadaća (6): Mangroove feat. pocket palma, Boris Štok, She Loves Pablo i ostali

Domaća zadaća (6): Mangroove feat. pocket palma, Boris Štok, She Loves Pablo i ostali

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Ana Hotko (Mala truba), Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na Deezeru objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje.

Boris Štok – 'Uvijek dio mene (JohnnyB & Denis Goldin Remix)'

Ovog ljeta vjerojatno nećemo moći uživati u koncertima stranih glazbenih imena, već imamo idealnu priliku upoznati se s bogatstvom naše lokalne scene. Tako se nadam da će i DJ-i u klubovima diljem naše obale (i kontinenta, zašto ne?) dati priliku domaćim izvođačima. Upravo mi se remix pjesme „Uvijek dio mene“ Borisa Štoka, koji su napravili JohnnyB & Denis Goldin, pogotovo produljena verzija, čine idealnim za ljetne zabave. Osim što su nas u mislima prebacili u ljeto, Borisovom specifičnom vokalu dali su jednu sasvim novu dimenziju. (Ana Hotko)

 

 

pocket palma, ManGroove – 'Voli me (Pocket Palma Version)'

Suradnja dvaju tandema i uzdanica Aquarius Recordsa, ManGroovea i pocket palme, toliko je prirodna da sam ju više dočekala s radošću no što mi je bila iznenađenje. U zajedničkom singlu „Voli me“, vokali Željke Veverec i Luke Vidovića toliko se dobro nadopunjavaju, da zvuče kao da su u istom bendu. Originalna verzija, koju su napisali su Toni Starešinić i Željka, ostvarila je uspjeh na radijskim ljestvicama, no pjesma je dodatnu težinu, jači plesni karakter i sasvim primjerenu dozu melankolije dobila remixom pocket palme. (Ana Hotko)

 

 

Banana zvuk feat. Kandžija – 'OPG'

Jasno je da je, nažalost, Slavonija još uvijek nedovoljno iskorišten poljoprivredni potencijal. Banana Zvuk i Kandžija imaju rješenje - nova, eco-friendly pjesma "OPG", opisuje njihovu avanturu pri otvaranjem istog. A o kojoj se poljoprivrednoj kulturi radi, lako je za pretpostaviti uz lagani reggae ritam. Simpatičan pjesmuljak, zato, neka cveta cveće u njihovo preduzeće! (Maja Trstenjak)

 

 

zalagasper – 'Box'

Pjesma slovenskog dua zalagasper ima toliko nevjerojatnog šarma da mu je nemoguće odoljeti. Stihom i tonom tjera vas na smiješak. Podsjeća nas kako bismo mnogim našim nedoumicama mogli pristupiti manje ozbiljno. I kako bismo prema samima sebi mogli biti blaži no što, zapravo, jesmo kad pomislimo na pokoju izgovorenu riječ koje se stidimo. 'Box' je blago štivo koje govori o životnoj kutiji i krugovima iz kojih nam je, pa i po cijenu vlastita upropaštavanja, teško izaći. To štivo ima nešto djetinje naivnog i puno kreativno lijepog. Sanjivog? Svakako. I dobrodošlo opuštajućeg. (Goran Komerički)

 

 

Anja Štark & Hibrid – 'Vazduh'

Anja Štark nije jedna mlada dama, već dvije. To je beogradski dope pop duo koji čine Aleksandra Tomović i Milica Mitić. Lagani elektronski atmosferični zvuk nove pjesme "Vazduh" zanimljivo je izdanje u kojem je svoj umjetnički doprinos dao i producent iz Sarajeva Hibrid. Pitka kao voda, lagana kao vazduh - pokrenut će svakog slušatelja. (Maja Trstenjak)

 

The Siids – 'Out of Tune Live'

Sam intro me već kupio i izazvao ugodne žmarce po tjemenu. To mi se ne dešava često i indikator je da mi je ono što čujem uistinu posebno. Sklad vokala  Stanislava Grdakovića i Darka Terlevića, izbor zvukova i postprodukcija kreiraju pomalo mističnu atmosferu, a tekst više dolazi do izražaja. Možemo ga shvatiti kao obraćanje voljenoj osobi s kojom su nam emocije u neskladu, ili pak samome sebi, odnosno svom „višem ja“. Zbog gotovo meditativnog aranžmana, uopće se ne čini da pjesma traje čak 7 minuta i 26 sekundi. Dapače, rado ju slušam na repeatu i još mi nije dosadila. (Ana Hotko)

 

Nina Romić feat. Rebel Star – 'Dobrodošla u mrak'

Najteže je sama sebe mijenjati. Često je tako da ćemo – pa i kada pronađemo vrijeme naklonjeno tom zahtjevu – pobjeći od svojega unutarnjeg nereda glavom bez obzira. Ili se barem od njega tiho udaljiti. Priča oko svjetske zdravstvene krize i prilike za uranjanjem u različite slojeve koje skrivamo, tek je dio procesa. Ako ste to činili ovih mjeseci, onda ćete se u potpunosti moći stopiti s 'prostranstvom tišine' kojime se bave Nina Romić i Rebel Star u najavi nova Ninina albuma. Prepustite se pjesmi 'Dobrodošla u mrak' bez straha i otvorenih vrata. Atmosfera koju nudi obuhvatit će vas i potaknuti na suočavanje s mnogim zapostavljenim izazovima. (Goran Komerički)

 

Vava – 'Waltz with Me Olivia'

Valcer uzdaha tek je dio instrumentalnog eskapizma koje nam nudi novo Vavino EP izdanje. Njegov tijek je taktilan, a njegova namjena zaborav. Ili, bolje rečeno, ostavljanje svega po strani i prepuštanje užitku koje umjetnost nosi. Kada je u pitanju Vava, znamo kako se radi o konceptu iskrenosti i dosegu koji vrijedi daleko više od albumskog trajanja. Zato se i 'Escapism' čini svevremenskim djelom kojemu ćemo se vraćati. I onda kada želimo uživati u glazbi i onda kada se odlučimo za knjigu u ruci. Ili tada kad pristupimo platnu koje nas zove na poneku likovnu impresiju. (Goran Komerički)

 

ABOP – 'De Laurentiis'

Ako ABOP niste doživjeli uživo, to svakako trebate učiniti prvom prilikom. Ovaj bend je specifičan po nekoliko ključnih elemenata. Osim što ga čine petorica glazbenika koji još sviraju u drugim bendovima i projektima (Elemental, Pips Chips & Videoclips, Kries, ELEVEN, i Chui), ABOP je live techno bend s dva bubnjara, inspiriran čikaškom house glazbom i detroitskim technom, te drugim ranijim klupskim žanrovima. Prošle godine objavili su prvi LP Delta, a još uvijek aktualnim singlom odaju počast talijanskom filmašu Dinu De Laurentiisu. (Ana Hotko)

 

She Loves Pablo – 'Crumble'

Sirove dinamičke promjene su glavni adut novog singla zagrebačkih heroja žestoke glazbe čija kvaliteta ne jenjava s godinama. S nedavno objavljenog albuma "Death Threats from Future Self", pjesma "Crumble" je She Loves Pablo u najboljem obliku. Prepoznatljiv i naprosto neodoljiv vokal Domagoja Šimeka briljira dok snažna ritam sekcija održava čvrstoću i kompaktnost djela. Pablovce je uvijek užitak slušati, čak i ako niste ljubitelj najžešćeg žanra, ova će vas pjesma osvojiti na prvu. (Maja Trstenjak)

 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni