Specijal

Domaća zadaća (49): Malady Lane, Marisol, Miki Solus i drugi

Domaća zadaća (49): Malady Lane, Marisol, Miki Solus i drugi

Različiti smo. Meditativni i radiofonični. Životni i grunge. Spajamo različite glazbene generacije. I još! Svakoga tjedna odabiremo pjesme i skupimo ih na playlistu Domaća zadaća. Donose je Sound Report i Airplay Radio Chart.

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na servisima Apple Music, DeezerSpotify objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje.

 

Barbara Munjas - 'Gone Back (pocket palma Remix)'

Priznajem, neobično je to da u razmaku od gotovo pola godine, Domaća zadaća odabire istu pjesmu među deset odabranih. Ali vidite, 'Gone Back' je pravi doprinos debati o značenju remikseva u popularnoj glazbi, diskusiji koja se ovih dana sve više vodi u industrijskim glazbenim glasilima. I, kako će se primijetiti u Pop Shop Podcastu magazina Billboard, mogućnost novog čitanja poznatih singlova stvar je koja traje desetljećima i uvijek je donosila rezultate. Posljednjih godina, međutim, fenomenalno služi tome da se ponudi novi život postojećoj stvari. Zar? Pa da.

Primjera je puno. Nama najbliži je onaj kazahstanskog DJ-a Imanbeka koji je remiksirao St Jhnovu 'Roses' i nakon toga ostvario svjetsku traženost. Lil Nas X je, zahvaljujući različitim verzijama singla 'Old Town Road', postao rekoredom svih vremena liste Hot 100, a Massimo je, potpomognut i Dusovim verzijama pjesme 'Mali krug velikih ljudi', boravio na vrhu liste HR Top 40 pola godine. Novi primjer je spojio The Weeknda i Arianu Grande, pomogavši singlu 'Save Your Tears' da dosegne prvo mjesto liste Hot 100 i ponovno ga vratio na vrh Airplay Radio Charta u Hrvatskoj.

U tom smislu, sjajno house čitanje stihova o 'panici pred lošim sutra' i 'vrtnji u krugu vlastitih nemira' zapravo nas odvodi puno dalje od tamnih nijansi kojima je Barbara Munjas obojala pjesmu 'Gone Back'. Viđenje dua pocket palma je sluhističko i retrozvučno, potiče neke druge osjećaje i mnoge zanemarene reference. Udaljava vas od refleksije 'starih tama kojima se ustrajno vraćate' i umjesto toga potiče 'ispijanja pelin cola' u razbibrizi subotnje večeri. Prava je šteta što je Barbara upravo objavila novi singl, jer će u našem skučenom medijskom prostoru ovom remiksu suziti prostor mogućeg uspjeha. (Goran Komerički)

 

marisol - 'Žene mape'

Josipa i Erol dobro su poznati akteri glazbene scene, a njihov novi zajednički projekt marisol nedavno je objavio debitantski album. Pjesma "Žene mape" s istoimenog albuma izvrstan je odraz ostatka ovog zanimljivog djela koje je stvoreno za sve ljubitelje laganijeg i mekanijeg, veoma radiofoničnog i plesnog zvuka. (Maja Trstenjak)

 

Ana Opačak i Gabi Novak - 'Pjesma'

Predivna i jednostavna, opet veoma elegantna s pregršt detalja. Dubina emocije i nadopunjavanje legendarne Gabi Novak i fantastične Ane Opačak iznimno je i impresivno. (Maja Trstenjak)

 

Don't Go - 'Deep'

Don't Go donose kombinaciju ljepote i tame na način elektroničke sllike koja vas može zaokupiti pa ćete je prihvatiti poput daily drivera vašeg života. Jer Nina Jukić i Alexander Forstner nude jeku koja odzvanja iz kanjona Colorado na način koji bi se mogao koristiti u spagetti westernu. No, koračaju i putem nemira vlastitih svemira koje gradimo u našoj unutrašnjosti. Nekada su ti svemiri sazdani od predrasuda, ponekad su njegove satavnice namještene da odgovaraju subjektivnosti samo nama razumljivog sustava, a često su građeni od briga. Austrijsko-hrvatski duo govori o skrivanju, otkrivanju i traženju, a njihov glazbeni prostor je minimalističan i meditativan. I prostire se u dubinu pjesme 'Deep'. (Goran Komerički)  

 

Malady Lane - 'Kissing Mirrors'

Chris Ian jednostavno ima takav pristup mikrofonu da se upitate što li, do vraga, više radi ovdje. No, na stranu to. Vrijedi reći kako su Malady Lane posve unikatna priča domaće glazbene scene - alternativne, ako baš želite - koja bi imala što za reći na mnogim meridijanima. Kad bi, recimo, Chris s ekipom  - umjesto na zagrebačkim -. svirao pokoji mjesec na ulicama ili po klubovima Memphisa ili Nashvillea. Seattlea? I tamo.

Introspektivna stvar o jednoj vrsti zagubljenosti u krugovima vlastite samoljubivosti na neki način korespondira s grungeom. Ili postgrungeom, ako biste radije. Pjesma 'Kissing Mirrors' ima sjajan videospot koji, u okrilju umjetničke instalacije, pokazuje ljubav prema asfaltu grada u kojemu je nastala. I taj video koji nam je Malady Lane donio možda odgovara na pitanje iz prve rečenice. Ljubav ne bira već naprosto odlučuje. Ili? Odgovori nas očekuju u godinama koje dolazze. (Goran Komerički)

 

Willow Avenue - 'The Cure'

Novi projekt izvrsnih glazbenika zvuči obećavajuće. Predstavili su se debitantskim albumom "Come What May" i oduševili razinom sofisticiranosti i zanimljivosti materijala. "The Cure" odličan je predstavnik zvuka zajedničkog rada Mary May, Jacka de Shaw i Ante Perkovića. (Maja Trstenjak)

 

Alejuandro Buendija - 'Dešperado'

Pravo je doba da budete dešperatni. Pustoš društvenih komunikacija naprosto guta optimizam i ako se uhvatite u zamku sumorne atmosfere koja vam se nudi gdje god se okrenete, lako ćete prihvatiti da je sve besmisleno i da nigdje nema sreće za kojom čeznete. Jer ste ostavili svaku nadu pred vratima umornog linka na internetu, onoga koji vas redovno napaja uvredama za zdravi razum. No, pjesma 'Dešperado' daleko je više od konteksta sličnih iskustava. Ona je kombinacija različitih kulturnih tradicija i pokazuje nam kako novo doba - baš kao i ranija desetljeća - povezuje različitosti pod jedan kulturološki nazivnik.

Atmosfera američkoga juga - jednako country, koliko i hip hopa - ganrirana slikom kakvog moderna westerna s mjestom radnje na sjeveru Meksika ili u pustinji Arizone, zvukom je odvedena u okružje blues rock imaginacije i mediteranskog štiha. Biste li to mogli prepoznati? Taj trenutak fjake koji pogoni 'Dešperado'. Možda. No, osjećaj beznađa koju nude stihovi vodi nas u drugom smjeru. Onom s početka kratke crtice o još jednom biseru s albuma 'Škrinja'. (Goran Komerički)

 

Maru Zof - 'Kaj se nećkaš'

Maru Zof nova je pojava na domaćoj glazbenoj sceni. Ima dobru spiku, ima stav, opet s mjerom zbog čega je prilično simpatičan. Prva pjesma "Kaj se nećkaš" u duhu je trenutno modernog pop zvuka s ritmom trapa, no istovremeno blago podsjeća na emo i pop-punk uspješnice s početka novog milenija. Zanimljiva kombinacija i jedna nova generacija. (Maja Trstenjak)

 

Miki Solus - 'Dečko s periferije'

Miki Solus u posljednjem je razdoblju često eksperimentirao s raznim glazbenim stilovima ili glazbenicima. Neki su pokušaji bili pun pogodak, neki potpuni promašaj. No, sada je predstavio pjesmu "Dečko s periferije" koja neodoljivo podsjeća na njegove početke, kada se predstavio publici kao simpatičan dečko s Filozofskog, karizmatičan, jednostavan i s jako dobrim humorom. Sada je dečko s periferije i izazivat će vam osmijeh na licu već pri prvom slušanju ove pjesme. (Maja Trstenjak)

 

Eric Destler - 'I Found Love in the Music'

Kako ćemo prihvatiti pjesmu 'I Found Love in the Music'? Kao jasnu izjavu o ljubavi prema glazbi ili čežnji prema prošlom? U tom smislu, ono 'prošlo' tiče se vremena odrastanja u kojemu su se događale prve ljubavi - fizičke, platonske ili umjetničke.  Eric Destler ponudio nam je vlastiti užitak na dlanu. Sekvencu vježbe bez opterećenja. Ilustraciju idealne zvučne slike koja će nas podsjetiti na ranije zvučno doba. Desetljeće elektroničke ležernosti ili glazbene nevinosti? Zavisi na koji način pristupate vremenueuropske vladavine italo disca i kanadske inačice ili istraživanja kreacija koje su omogućili sintesajzeri tog doba.

Možemo dozvati Giorgija Morodera, Bobbyja Orlanda ili tko zna koga tko se opario u desetljeći razbibrižne pop kulture. Kako bilo, umjetnički identitet Erica Destlera poigrava se tim i takvim glazbenim pravcima nostalgije. Obratite pažnju na kolorne nijanse naslovnice singla i sve ono similarno što, primjerice, pocket palma i Fantom donose u naše glazbene odaje. Otkrit ćete kontinuitete koji vode u istom glazbenom smjeru. (Goran Komerički)

 

 

Pjesme s popisa možete prelušati putem playliste Domaća zadaća koja se nalazi na profilu Airplay Radio Chart na servisima Apple MusicDeezer i Spotify.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni