Specijal

Domaća zadaća (38): Albina, Marei, Krankšvester i drugi

Domaća zadaća (38): Albina, Marei, Krankšvester i drugi

Tick-Tock, tu smo! Zašećerili smo našu playlistu i obojali je veličanstvenim bojama naslijeđa. Istražili smo količinu psovki predstavnika hip hopa, zalepršali vintage zvukom popa I osluhnuli sjetu countryja. Jeste li spremni za glazbena uzbuđenja? Pročitajte i poslušajte! Tjedni odabir aktualnih pjesama skupljen je na playlistu Domaća zadaća. Donose ga Sound Report i Airplay Radio Chart.

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na servisima Apple Music, DeezerSpotify objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje.

 

Albina – 'Tick-Tock'

Ova djevojka ima sve. Sve po pravilima formiranja jedne glazbene zvijezde 21. stoljeća. I najvažniji "sastojak" - faktor X. Hrvatska nikada nije bila toliko ujedinjena u uvjerenju da napokon imamo odličnu predstavnicu na Eurosongu. Onu koja je, ponajprije, po svakom segmentu zasluženo pobijedila na Dori i koja će, nadamo se, postići visoki plasman na nadolazećem natjecanju u Rotterdamu. Pa možda čak i ovaj show program sljedeće godine dovesti u Zagreb. No pressure, samo 2022. napokon svi želimo ostvariti želju iz djetinjstva i prisustvovati uživo europskom glazbeno-scenskom spektaklu. U kojoj god verziji ovu pjesmu poslušali, zarazna vibra će vas osvojiti na prvu, što je i najbitnije u ovom slučaju. Sretno Albina! (Maja Trstenjak)

 

Stoposto – 'Šećeru'

Svemirko, jeste li to vi? Ne, to je sarajevski reper Stoposto koji je iznenadio iskorakom u synth-pop vode. Malo čudno, ali ima nešto veoma privlačno u ovoj pjesmi. Naime, ovo je samo prvi dio konceptualne trilogije "Danonoćno". Tko zna, možda nas u sljedećoj pjesmi očekuje black metal? (Maja Trstenjak)

 

Nina Kraljić (Alkonost of Balkan) – 'Rijeka'

Izvan svake sumnje, 'Rijeka' je jedna od najosebujnijih pjesama koje su se ikada pojavile na Dori. Ona ima esenciju, pronosi strast i nudi patinu. Progovara naslijeđe i spaja ga sa suvremenim. Iz svake pore studijske snimke, ističe ljepotu muzikalnog. Nosi vas u okrilje fantazije i kreira radost iskonskog. Bubnja ušima i tumara mislima. Glasovi Nine Kraljić i Ladarica kompaktni su i bogati. Putuju krajevima koji vam se možda čine manje poznatima i većma teško dostupnima, ali to i jest zadatak čuvara tradicije. I zato pustite sad po strani snimku nastupa u Opatiji i dohvatite se Spotifyja ili Deezera, stavite CD s pjesmama 'Dore' u player i osluhnite audiofilski. Sa slušalicama na ušima ili zvučnicima koji daju širinu. Doživite taj spektar zvuka koji doziva trnce doživljaja.

Novi singl Nine Kraljić trebao je predstavljati veliki europski iskorak i savršen početak etno dijela njezine karijere. On to još uvijek može biti, ali treba pronaći alternativne puteve. O nastupu na Dori ispisani su terabajti. Nedostatak Ladarica na pozornici i začudna umjetnička odluka o dodanoj koreografiji ispisali su priču bez trijumfa (ToMa je imao najuvjerljiviji nastup, Albina je 'ukrala show'), no puno značajnije je ono što se vidjelo uoči i nakon Opatije na YouTubeu. Nina Kraljić ima publiku u mnogim zemljama svijeta.

S pozicije glazbene industrije jasno je kako perspektive postoje: radi se o umjetnici glasa i kreatorici emocija. Od nje se očekuje snaga pjesme. I zato joj je potreban tim ljudi koji vjeruje u nju i kojemu ona vjeruje. Jer smo se na ovome primjeru bolno uvjerili da je moderan mit o uspjehu DIY izvođača šarena laža ograničenog dosega. Za velike dosege umjetničkog potrebni su umjetnici drugih profesija. Diskografi i stručnjaci s područja komunikacija, za početak. Da se ne dogodi lavina riječi u medijima, jer ste vrući i jezik vam je brži od pameti. Umjetnici PR-a neće znati napisati veličanstvenu 'Rijeku', ali će veličanstveno istaknuti kako šutjeti kad treba ne znači biti neiskren već znači imati osjećaj za vrijeme i mjesto. Jer taj osjećaj donosi rezultat.

I sad, ako biste me pitali, radujem se kadrovima videospota singla 'Rijeka'. Jer je najavni vizual potpisan imenom Nina Kraljić (Alkonost of Balkan) dao naznačiti kako bi on mogao biti istančan i hirovit, metaforičan i dojmljiv. Ako će doista biti takav, evo nove velike prilike za jednu veliku pjesmu. (Goran Komerički)

 

Marei – 'Sutra me ne zanima'

Poput velike zbrke - one koju generiramo u našim mislima kada smo rastrzani između želje i nade, čežnje i nedoumice - tako zvuči 'Sutra me ne zanima'. Zastati ili ići dalje? Dođu tako ta doba kada biste htjeli pokret, a nekako niste sigurni koji bi to trebao biti. I, još važnije - možete li se uopće pokrenuti. Nesigurnost je, zapravo, zastrašujuća. Utisne li se u vas, blokira svaku poru vašeg života. Ne samo emotivnog. Pa onda lutate bez cilja, s ciljem da besciljno prestane i fokusira se na što bilo. Već danas. Jer sutra vas ne zanima. I da! Stalo vam je i vrištite u sebi, ali onda se pitate je li željeno vrijedno vriska. Zvuči li vam poput enigme ili se prepoznajete u apstraktnom? Jer Marei je takva. Naprosto traži više. Naslovni singl aktualnog albuma ima bogatu glazbenu teksturu (je li netko spominjao Evanescence?) koja će vas privući. Ali i stihove koji lutaju kojekuda: od trke s vukovima do borbe s vjetrenjačama i natrag. Možda to tako bude kad ste ranjivi i oprezni na svakom koraku. Ili? (Goran Komerički)

 

Devin Juraj – 'Trajat će'

Domaća estradna pop scena dobila je fantastično osvježenje. Ovaj neopisivo talentiran mladić imena Devin Juraj uskoro bi mogao postati velika zvijezda. Njegova pjesma "Trajat će" s autorskim potpisom Marka Tomasovića zanimljivo je djelo koje bi svakako trebalo postati sastavni dio radijskog etera. Kvalitetan pop, zanimljiv i instrumentalno bogat aranžman, uz tehnički korektan, tamniji vokal dobitna su kombinacija. Osim što je izvrstan pjevač, Devin je izvrstan plesač koji je bio član Albininog tima na Dori. Svestran i uspješan u svim umjetničkim poljima, izuzetno je ugodno iznenađenje. (Maja Trstenjak)

 

Barbara Suhodolčan – 'Ne fališ mi ti'

Lepršavo ili ljupko? I jedno i drugo. Kantautorska stvar 'Ne fališ mi' – Barbara potpisuje i glazbu i tekst – ima puno sastavnica koje će vas osvajati. Korak po korak. Pjevna je i pamtljiva. Ima crossover pristup i onaj vintage trenutak akustičnog. Pa i jednostavnost koja nam – u mnogim horoskopskim rubrikama - često fali. Da budemo konkretni pa makar bilo suprotno intenciji. Pa dakle, ovaj, fali li on Barbari ili ne? Jasno da je odgovor potvrdan. Pjesma neće uvjeriti njega – jer ON zna kako stoje stvari – već bi trebala samu autoricu. I hoće li je uvjeriti? Hmm… Ako zapne svim silama i ispjeva, pa i bezveze, maratonske krugove stihova onda… neće uspjeti. Barbara Suhodolčan je klasična sopranistica sa skladnom pop pjesmom. Melodijom proljeća kojemu se veselimo. Jer nam fali. Nedostaju nam osunčane blagosti tog lepršavog i ljupkog godišnjeg doba. (Goran Komerički)

 

Beti – 'Vili'

Kolotečina, dakle. Rutina. Lijena posvećenost zoni komfora. Odustajanje od ushita. Pa što ako smo sanjali? Okolina je stvorena da nas rastavi na proste faktore. Da razori svaku iluziju i birokratski razvuče u trakavicu u kojoj je najveća radost lijepa riječ. Jer - i nje nešto manjka ovih dana. Jeste li se pomirili s neizbježnim ili neizbježno čekate poticaj ponovnog početka? Pjesma 'Vili' je poput poziva na buđenje. Introspektivno sugerira da bismo trebali dozvati uzbuđenje. Odustati od odustajanja. Članovi grupe Beti će dozvati Willieja Nelsona u javnom istupu lansiranja novoga singla, no stvar se prije slaže s pokojom pjesmom Phoebe Bridgers na pomno selektiranoj playlisti eklektike i indie zvuka. S Kalifornijom u dalekim mislima. I nizinom Srednjeg Zapada u vidokrugu sjete. (Goran Komerički)

 

The Kulash – 'The World'

Pjesma 'The World' je blaga i meka, dobrodušna i nježna poput povjetarca koji miluje dugu smeđu kosu drage osobe u daljini. Pozdravlja vas sa sjetom i molbom. Da pomislite na to kako je biti obziran i čeznutljiv, drag i s pogledom koji se smiješi toplinom. The Kulash je country sastav, ali je i neka vrsta sinonima za stvaralaštvo Ivana Kulaša. U uvodnoj stvari s albuma 'Eyes Full of Truth', Ivan će zvučati poput Krisa Kristoffersona. a ravnati se smjerom Willieja Nelsona. 'Tri akorda i istina', naime. A u svijetu ispunjenom podvalama, maskama, insinuacijama, lupežima i lažima, tako što potrebno nam je i više no što mislimo. Tri akorda koja će nas utopliti i istina koja će nas voditi po putu. (Goran Komerički)

 

KUKU$ - 'Nema pravila'

Da mi je netko prije samo godinu dana rekao da će Kuku$ biti jedno od najtraženijih i najpopularnijih imena hrvatske estradne scene, vjerojatno bih mu rekla da je lud. No, tada je nastala pjesma "Ova ljubav", osvojila Cesaricu i dokazala da u glazbi uistinu nema pravila. Nakon koketiranja s trap-folk zvukom, Kuku$i su s novom pjesmom "Nema pravila" krenuli u jednom potpuno novom smjeru. Hrvatski pop trap. S naglaskom na hrvatski, zbog specifične estetike stihova, prilagođenih široj publici i radijskom eteru.  Opasni dečki s Trešnjevke sad su dobrice, slatkići koji pjevaju o ljubavi, jer, ona ih čeka tamo negdje ispod bagrema. Nakon nekoliko godina kako je trap glazba aposlutno poharala mlađu publiku, tradicionalne strukture su napokon shvatile da su u zvuku radijskog etera promjene apsolutno nužne i neophodne. Ovo je prva pjesma u kojoj je ciljano spojen zvuk tradicionalnog hrvatskog estradnog popa i trap glazbe. Game well played. Zagrebački festival nikada nije bio iščekivaniji i uzbudljiviji... (Maja Trstenjak)

 

Krankšvester – 'Nova zaraza'

Budući da je s godinama pojam "šokantnog" za Krankšvester izgubio na značaju i u njihovom slučaju postao nešto očekivano, što publika već unaprijed očekuje od njih, dečki su bili primorani da zagrizu u nove ekstreme kako bi zadržali reputaciju. Tako su u novoj pjesmi "Nova zaraza" cenzurirali psovku. Biiiiiip! Ili nisu? Samo jednom je bilo dovoljno da mnogi relevantni YouTube komentatori nisu vjerovali vlastitim ušima. Sigurno još uvijek ne mogu spavati zbog šokantne pomisli da se bilo kakva vrsta cenzure pojavila u opusu njihovog omiljenog kreativnog dvojca. No, uz gostovanje fantastične Sis L u refrenu, Sett i 3ki Still svakom su uljepšali Valentinovo 2021. Blagoslov su dobili i od Senne M. Neka i vas izliječi ljubav, jer Krankšvester to radi najbolje. (Maja Trstenjak)

 

Linkovi za playlistu Domaća zadaća na streaming servisima:

Deezer: https://bit.ly/2Dev7VR 

Apple Music: https://apple.co/30958bg 

Spotify: https://spoti.fi/3gaQPZx 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni