Specijal

Domaća zadaća (19): Frenkie, Kontra, Indigo, KRIS*, Kristina Boban i drugi

Domaća zadaća (19): Frenkie, Kontra, Indigo, KRIS*, Kristina Boban i drugi

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na Deezeru i Spotifyju objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje. Prošireno izdanje playliste Domaća zadaća možete preslušati na servisu Apple Music.

pocket palma - 'Godišnji (Blacksoul Rework)'

Okej, godišnji odmori su, uglavnom, iza nas. Međutim, kakva je ovo luda godina, tko zna. Možda ćemo imati divlje tulume na najneobičnijim mjestima i povode za godišnje sa samima sobom (!). Kako bilo, osvježavajuća verzija 'benda s kasetom' ima svoje zašto i svoje zato. Zašto se tiče mogućnosti novoga čitanja njihova vintage electro zvuka, a zato mogućnosti da takav redizajn snažnije dožive radijski selektori pa da pocket palma konačno završi tamo gdje joj je i mjesto. A ono je u Topu 10 hrvatskog radijskog etera. Hoće li im to uspjeti? Pa, dakle, ako je Blacksoul jednim drugim remiksom došao do emitiranja u programu globalnog radija Apple Music 1, nema nijednog razloga da domaći selektori zaobiđu novi pocketsoul single. Posebno u trenucima kada nam The Weeknd, Dua Lipa, Doja Cat i David Guetta pokazuju kako novo ruho starog senzibiliteta ima publike koja se u broji u stotinama milijuna. (Goran Komerički)

 

KRIS* - 'Loading...'

Vau, što je ovo? Opaka kombinacija elektronike i trapa. Pametno osmišljena kompozicija dokaz je koliko mladih i talentiranih glazbenika djeluje u našoj okolini - KRIS* sam potpisuje izvedbu, autorstvo i produkciju ove fantastične stvari. Stil i kvaliteta s kakvom se rijetko susreće. Radi se o nevjerojatnom otkriću na koje biste svakako trebali obratiti pažnju. (Maja Trstenjak)

 

Zoi - 'Bez tebe'

"Spremam se za nikog" - stih je koji je obilježio novu pjesmu fantastične r'n'b/pop pjevačice Zoi koja ponovno briljira. Muziku i tekst koji se izvrsno uklapaju u Zoin umjetnički koncept potpisuje Elon, a sudeći prema broju pregleda, publika je uistinu željna ove vrste glazbe. Jesenska melankolija preuzet će vas već pri prvom slušanju. (Maja Trstenjak)

 

ElSea - 'Dance for My Life'

Da me pitate, odmah bi vam rekao: da je ElSea pravi novopronađeni dragulj domaće scene, da je to glazbeno blago spremno za daleke prostore i da ga valja pozdraviti onom dobrodušnošću kojom pozdravljamo ljude koje prepoznajemo po dobru. U svim horoskopskim rubrikama. A sad smo u onoj kreativnoj u kojoj nam pulska kantautorica ima što za reći i kamo nas izvesti. 'Dance for My Life' je stvar koja vas obuhvaća i ne pušta. I koja baštini različito - od Fione Apple i Aurore do Bjork i Gorana Bregovića. I tek je treći singl u nastupnoj godini djevojke kojoj je soba premala za njezinu maštu, a studio preuzak za talent kojega ima. Sva je prilika da će super velike pozornice biti one na kojima ćemo je gledati kad poraste. I možda će neke buduće albume, tko zna, snimati u ponekom srednjoeuropskom dvorcu. Baš poput te iste Aurore. A u tom odrastanju - pogledajte, uostalom, Billie Eilish - moguće je mesti sve pred sobom. ElSea je budućnost. 'Dance for My Life' je užitak. Prepustite mu se. (Goran Komerički)

 

Kristina Boban - 'Zemlja i zrak'

Ponekad je neočekivano, a najčešće stiže redovno. Ta misao o prošlom, onom najljepšem koje postoji i onom u kojemu smo promašili pravi zavoj, rekli krivu rečenicu ili propustili prepoznati očigledno. Da nam je stalo ili da smo posve ravnodušni. I onda nas to misao o prošlom zarobi i dopušta nam samo jedno: da se vrtimo u krugovima i bildamo vlastiti osjećaj krivnje. Mogli smo drugačije. Ili: trebalo je biti bolje. E, to je samo jedan od podteksta koji možemo iščitati u pjesmi 'Zemlja i zrak'. Ta naša dvojnost. Prva koja živi zatvorena u kavezu prošlosti. I druga koja očajnički traži rješenje za sretno danas s pogledom prikovanim u - prošlost. Jeste li to doživjeli? Ili ste još uvijek u tom modu? Niste jedini. Tek, Kristina Boban će vas voditi posvuda stihovima i glazbom singla o kojemu možete postati ovisni - ako si to, makar i krišom, dopustite. S početkom koji zaziva scenu tjelesne požude - one večeri kada ste važni samo vi i komad pored vas pa se pronalazite u erotičnih šezdeset i devet - do kružnog toka propitivanja svega u što vjerujete i čemu pripadate. U tom trenu grandiozni ritam nije više tantrički već priziva scene iz fantazije igara prijestolja. Jer, od početka do kraja puno je znakova koje valja iščitati. I sve to u tri i pol minute ispunjene vrsnom interpretacijom i energijom koja obuhvaća. Dovoljno? Srećom, postoji tipka 'repeat'. (Goran Komerički) 

 

Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli - 'Nauči me'

Vinko Ćemeraš veliki je talent koji bi se, za razliku od većine Voiceovaca, zadržati na domaćoj glazbenoj sceni. Velike predispozicije treba taktički usmjeriti - širu je publiku osvojio obradom pjesme Dine Dvornika "Pelin i med", dok je radijski eter jako dobro prihvatio njegovu suradnju s bendom Talvi Tuuli. Nova pjesma "Nauči me" također je poprilično formatirana ovaj, "tradicionalni", medij, no osjetna je mala doza autentičnosti koja će mu omogućiti daljnje umjetničko napredovanje i dostojno etabliranje među kolegama i publikom. (Maja Trstenjak)

 

Mirna - 'Usne grizem'

Jeste li odgledali 'Dvije mazge za sestru Saru' - to velesimpatično djelo Dona Siegela, Budda Boettichera i Clinta Eastwooda u kojemu se, suočeni s gomilom avantura, u meksičkoj pustoši susreću plaćenik i časna sestra? Ako jeste, prepoznat ćete fokus kamere i scenarij osmišljen za videospot singla 'Usne grizem'. Spot doživljaju kompletne Mirnine pjesme daje novu dimenziju i naglašava tu tjeskobnost i dnevnu zagubljenost koja je pratila i Saru u situaciji neposredne životne opasnosti. Kod Mirnine kantautorske stvari izražajno alternativnog - ali i melodično pamtljivog  - zvuka, pronaći ćemo motive starih majstora western atmosfere. Ali i zvižduk, tako popularan onomatopejski ukras da ga posljednjih godina imate u mnoštvu novih i nešto manje novih pop pjesama. Uostalom, evo ga u novom singlu Ave Max sa susjedne playliste ABC Radio. Ipak, Mirnin zvižduk nešto je drugo. U produkciji Marka Mrakovčića, on doziva terene starijeg i prostore drugačijeg. Onoga u kojemu caruju gitara i ironija naslonjene na prošlost stariju od Mirne. Uokvirenu u domestic dosjetke i spaghetti citate ilustrativnog videospota najave novog albuma riječke kantautorice. (Goran Komerički)

 

Divlji dječak - 'Gori nebo'

Ako ste se počesto uhvatili u jutarnju rutinu provjeravanja notifikacija na vašim društvenim mrežama i potrebi da na Fejsu ispunite frustracijski upitnik vlastita statusa, tada ćete se prepoznati u pjesmi 'Gori nebo'. Divlji dječak nam donose tu priču o bijesu koji ćemo generirati virtualno i zaboraviti na bogatstvo svakodnevnog koje nam klizi iz ruku. A ono je oko nas: u jutarnjoj kavi, u pogledu na vjevericu s gradskog drvoreda, u nenadanom pozivu nekoga dragog i u vožnji biciklom po asfaltu kojemu pripadamo. A, kad smo već kod toga, Divlji dječak nisu iz Rijeke - mada bi vas zvuk na takvo što asocirao - već iz Slavonskog Broda. I zaslužuju puno medijskog prostora. Jer nose sa sobom ono životno i ono stvarno što nas okružuje. (Goran Komerički)

 

Frenkie, Kontra, Indigo - 'Domina'

FKI ovu su kriznu 2020. počeli objavom studijskog albuma "20/20", a posljednji su ga čas uspjeli promovirati uživo, velikim koncertu u Sarajevu čiji kadrovi krase novi spot za pjesmu "Domina". I premda je mala mana ovog albuma monotonost u versovima i Frenkieja i Kontre, Indigova produkcijska genijalnost slušatelja zadržava za opusom ovog trojca. Laganije štivo koje želi biti žestoko, stoga je finalni produkt negdje u zlatnoj sredini - solidno i lijepo za poslušati, s dozom nostalgije i respekta onom što je FM JAM nekad bio, a mogao bi jednog dana ponovno biti. (Maja Trstenjak)

 

Božo Vrećo & Edin Karamazov - 'Emina'

Emocija u glasu Bože Vreće nevjerojatan je fenomen koji nikog ne može ostaviti ravnodušnim. U suradnji s gitarskim velikanom Edinom Karamazovom nastala je obrada jedne od najljepših sevdalinki, "Emina". Najava je to novog albuma "Lachrimae" u kojem će ovi umjetnici "zbližiti dalmatinsku pjesmu, bosanskohercegovačku, makedonsku, tursku i španjolsku te izbrisati granice". Opusti se i uživaj u ljepoti ljubavi. Bila ona sretna ili tužna. (Maja Trstenjak)

 

Linkovi za playlistu Domaća zadaća na streaming servisima:

Deezer: https://bit.ly/2Dev7VR 

Apple Music: https://apple.co/30958bg

Spotify: https://spoti.fi/3gaQPZx

 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni