Specijal

Domaća zadaća (16): Cubismo, Bore Balboa ft. Grše, Sara Jo i drugi

Domaća zadaća (16): Cubismo, Bore Balboa ft. Grše, Sara Jo i drugi

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Ana Hotko (Mala truba), Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na Deezeru i Spotifyju objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje. Prošireno izdanje playliste Domaća zadaća možete preslušati na servisu Apple Music.

Cubismo, Jazz Orkestar HRT-a - 'Krumpira'

Bilo je već vrijeme da taj uzvik s kraja ljeta i početka jeseni zaživi u pjesmi. Popularnoj pjesmi. A gdje će bolje negoli u igri u kojoj se improvizacija glazbe i magija Kariba susreću s mentalitetom domaćeg i naslijeđem jalnog. Ovo jalno ima svoj aktualni nastavak u poljoprivrednim kontekstima ponižavajućih anketa, onakvih kakve vam prisjednu više od ma kako loše spravljene pite krumpiruše. S druge strane, pjesma 'Krumpira' pokazuje koliko je šaljivog moguće potrpati u nepune četiri minute i učiniti toliko familijarnim trenutke u kojima ćemo slušati Cubismo i Jazz orkestar HRT-a. Jer pečeni krumpiri, domaćica, čovjek koji od tog krumpira živi i 'nikad bolja ponuda za deset kila' te su tako-naše-slike od kojih se život sastoji. Okej, možda je 'bolje litra piva nego dva kila krumpira'. I možda je baš lički krumpir onaj koji ćete potražiti, kubanskom i zagrebačkom usprkos. No, to je već stvar ukusa. (Goran Komerički)

 

Lili Gee - 'Ovako onako'

Hrvatska verzija "One Way Or Another" legendarne Blondie. I to je to. (Maja Trstenjak)

 

Laurel Poet - 'Spellbound'

Ovo je razlog zašto volim društvene mreže. Nikad ne znaš na kakvu glazbu možeš naići. „Spellbound“ je inače treći singl misteriozne kantautorice Laurel Poet, koja baš nije mnogo otkrila o sebi. Nema veze, saznat ćemo sve na vrijeme. Ono što je zasad jasno je to da Laurel Poet na kantautorsku scenu donosi zvuk koji je s jedne strane inspiriran starim rockom (u prethodna dva singla i američkim folkom), a s druge je dovoljno pitak da se lako može uklopiti u radijske programe. Glazbenicu također krasi  prepoznatljiv vokal, kojime se razlikuje od poznatijih kantautorica domaće scene. „Spellbound“ je treći singl koji najavljuje njezin debitantski album Sunny Girl, koji iščekujem sa zanimanjem. Dodatnu pohvalu Laurel Poet dobiva radi toga što je, iako je nezavisna glazbenica, svoju glazbu objavila na streaming servisima. (Ana Hotko)

 

J.R. August - 'Dangerous Waters'

Ima nečega uzvišenog u atmosferi kojom odiše stvaralaštvo J.R. Augusta. I kada slušate zvuk koji dolazi iz zvučnika i kada razmišljate o temama koje se pronose kroz tu kombinaciju new agea, gospela, ambijenta, soula, rocka i  art popa okupanog klasičnim. Pjesma 'Dangerous Waters' je amblematska, autobiografska i duboko intimna oda životnom nazoru Nikole Vranića. I sasma je jasno zašto se radi o naslovnoj priči cijeloga albuma. Jer u osnovi, promišlja koliko je važno iskoristiti ono što vam se nudi i kako svaki dan valja pretvoriti u proslavu željenog. Nevažno radi li se o umjetničkoj privrženosti ili hedonističkom porivu koji je osoban koliko je jeidnstven pristup životu svakoga od nas. 'Moja su crkva pjesma i rijeka', reći će J.R. August. Ta rijeka je Kupa, a ta pjesma 'My Way'. I klasično djelo kakva su se stvarala stoljećima. Onakva u kakvima ćemo se artistički izgubiti i odlutati miljama daleko. Pjesma 'Dangerous Waters' nudi onu kombinaciju Enyje i Bona Ivera kakvu ćete željeti češće imati uz sebe. A ako je tako, onda skoknite do streaming servisa i potražite pokoje od Bernsteinovih djela i 'Seize the Day' Zacka Dusta. I pronaći ćete ljepote važnih J.R.-ovih utjecaja. Kada je u pitanju naslovna stvar njegova debija, tada vrijedi osluhnuti poruku koju nudi. Iskoristite dan, naime. Tko zna, možda vas negdje iza ugla očekuje privlačno društvo o kakvome ste sanjali. Život je nepredvidivo lijep, samo mu valja dopustiti da nas ugodno iznenadi. (Goran Komerički)

 

The Rozh - 'My Love'

„My Love“ je prvi u cijelosti autorski singl novog riječkog dvojca The Rozh, koji čine bivša članica grupe E.N.I., Ivona Maričić Kukuljan, i njezin suprug Anthony Kukuljan, nekima možda poznat kao osnivač benda The Ant. Iako glazbeno-bračni parovi nisu novost na našoj sceni, zapravo je jako sretna situacija da životni partneri ovako dobro funkcioniraju i u kreativnom, odnosno profesionalnom, smislu. Dok mi njihov prvi singl (koji je zapravo obrada) nije ostavio najbolji dojam, „My Love“ djeluje mnogo konkretnije (bonus je što me zvukom malo podsjetila na rani Coldplay) i nadam se da će ovo biti smjer u kojem će ići dalje. Također se nadam da će nastaviti suradnju sa Sandijem Bratonjom (Urban&4), koji ovdje ima ulogu koproducenta, a svojom je umjetničkom suptilnošću upotpunio ovu lijepu glazbenu priču. (Ana Hotko)

 

Sara Jo - 'Neko te ima'

Ponovno oživljavanje starih dragulja regionalne glazbe već je nekoliko godina uspješna priča projekta "Zvezde pjevaju zvezde". Ove godine se posebno istaknula obrada pjesme "Neko te ima" grupe Van Gogh, s kojom se u koštac ulovila fantastična Sara Jo. Rokersku je melodiju obukla u r'n'b ruho, obavila je neizmjernom količinom elegancije, ženstvenosti i vokalnom ljepotom koju prati i zanimljivo video uprizorenje u crno-bijeloj boji. Sara je tako još jednom pokazala svoje glazbeno-scenske kvalitete koje ju izdvajaju iz mase i odišu velikom količinom zrelosti i sofisticiranosti. (Maja Trstenjak)

 

Najre feat. Deja - 'Zaustavi vrijeme'

Vjerujem da se većini nas to dešava: dopustimo svakodnevici da nas uvuče u kolotečinu. Stalno odabiremo iste rute, iste pokrete, iste ljude, iste navike, istu hranu, iste teme razgovora. Gubimo strast za životom jer se ne znamo izvući, pa onda tražimo razne načine da se osjećamo ponovno živima i da zaustavimo taj vrtlog vremena u kojem smo se našli. O tome govore mlade hip hop glazbenice Najre i njezina gošća Deja. Kompleksnije teme no što smo navikli od njihovih vršnjaka sličnog stilskog usmjerenja za Najre i Deju ne predstavljaju problem, već se s njima poetski vješto hvataju u koštac. Samo tako nastavite! (Ana Hotko)

 

Bore Balboa feat. Grše - 'Bura i nevera'

Bura i nevera kakvu domaća hip hop scena još nije vidjela. To je Grše. Uragan koji iza sebe ne ostavlja tragove života. Najjača stvar novog albuma "Mercedes City" kojeg potpisuje šibenski reper Bore Balboa. Fantastičan spoj karaktera dva glazbenika, smireniji intelekt protiv agresivne strasti. Pjesma grmi. (Maja Trstenjak)

 

Nina Todorović x Albino - '30. februar'

Misteriozna pjevačica Nina Todorović prije nekoliko je dana objavila novi singl "30. februar". Radi se o jednoj od kvalitetnijih predstavnica moderne pop glazbe, jedinstvenog glasa na kojem bi mogla izgraditi kvalitetnu karijeru. Jednom, kada se otkrije njen pravi identitet, naravno. Gostovanje repera Albina ovoj ljubavnoj pjesmi daje posebnu dimenziju, melankoličnom hitu kojem mrvicu nedostaje produkcijskog i vokalnog poliranja kako bi doživio zasluženi status popularnosti. Veliki potencijal. (Maja Trstenjak)

 

Josip Palameta - 'Rendezvous (Kod Antonije)'

'Baš je simpatična', reći ćete pri pogledu na curu koja vam se smiješi s barskog stolca u kutu. I smeteno nastaviti spiku s društvom. To 'simpatična' može značiti puno ili gotovo ništa. Ovisno o trenutku. Ili kontekstu. Kada je u pitanju 'Rendezvous (Kod Anonije)', simpatično se pretvara u šarmantno. I to je već korak do romanse. One glazbene romanse koju će vam donijeti pamtljiv refren, poletna melodija i elegantna izvedba. A takav i jest singl Josipa Palamete, sudionika ovogodišnjeg Voicea i ljubitelja jazza, Drage Diklića i Franka Sinatre. S dozom tako potrebnih mladenačkih bijelih laži, slikama provoda i, oh da, šarmantnim videospotom - u pitanju je ljetno štivo za svakodnevno cupkanje. I otkrivanje skrivenih detalja. Poput Belanove cameo uloge u spotu čiju produkciju asistentski potpisuje - Anonia. (Goran Komerički)

 

Domaća zadaća na streaming servisima:

Deezer: https://bit.ly/2Dev7VR

Apple Music: https://apple.co/30958bg

Spotify: https://spoti.fi/3gaQPZx

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni