Specijal

Djeca na koncertima – da i zašto ne?

Djeca na koncertima – da i zašto ne?

Da se na samom početku teksta ogradim - volim djecu i, premda još uvijek nemam svoju, slažem se da u životu nema ljepše stvari, jer, ipak smo svi nagonski zapravo stvoreni za očuvanje i proširenje vrste. Sljedeći tekst nije nastao isključivo iz nekog bahatog hejta, nego zbog zabrinjavajuće činjenice da je mene očito više strah za vaša mala stvorenja od vas samih.

Kako je većina modernih roditelja, pogotovo mladih dojilja (kojima je okej da te opale s golom sisom u tramvaju ili trgovačkom centru, a Lidija Bačić je sumnjivog morala, jebiga buraz, sisa je sisa, bilo da služi za hranjenje vašeg dragog potomka ili napaljivanje onog koji će vam istog napraviti) iznimno aktivistički nastrojena vrsta, još jednom ponavljam, sljedeći tekst je stav autora te je nastao u najboljoj namjeri za vaše najdraže, koncertnu publiku budućnosti.

Lijepo je vrijeme, sezona je festivala, besplatnih koncerata na otvorenom, povedimo klince sa sobom, da djeca vide što je dobra glazba i kako bi se u budućnosti i oni, po uzoru na roditelje, trebali zabavljati. Predivan scenarij, gotovo idiličan, evo suza radosnica mi je već u oku. Bez ironije. Sve je to divno i krasno, ali uz nekoliko ispunjenih preduvjeta.

Prvi je, i najvažniji, da se i dijete s tim slaže. Ako je također fan nekog benda, nema bolje stvari, ali što ako se djetetu baš i ne sviđa ovaj način zabave, i, što ako još uvijek nije razvilo sposobnost govora i procijene sviđa li mu se to ili ne?

Tada imamo situacije na koje pojavom ljetnih festivala sve češće i češće nalijećem. Prvi je nedavni primjer sa Zagreb Beer Festa, koji je, očekivano, bio prepun djece. Predivno je vidjeti dio klinaca kako pleše uz distorzirane rokerske riffove, ali nikako nije lijepo gledati drugi dio koji vrišti i urla ili dok ne dobije mobitel pa se smiri, ili dok izludi roditelje i sve oko sebe pa se pokupe kući, jer shvate da možda ta vrsta zajedničkog provođenja vremena nije bila dobra ideja.

A meni kao usputnom posjetitelju je divno slušati koncert i uživati u plaču nekoliko klinaca pored sebe koji neprestano urlaju ili počinju urlati jer ih je neki frend gurnuo. Roditeljima je zasigurno taj zvuk već postao samo neki pozadinski šum, stoga im ne utječe na normalno funkcioniranje, no, pogodi što, meni nije.

Drugi primjer u nizu mnogih, također s Beer Festa, jedva dočekala nastup Vojka, a dva klinca jedva dočekala da mene i frendicu proglase kao dva stupa oko kojih će se igrati lovice. I tako neki nepoznati klinci trče oko tebe, tu i tamo te grabeći za jaknu, bez srama i bez obzira na moj upućeni osuđujući pogled i pokušaj male promijene lokacije. Za to vrijeme njihov otac bezbrižno kupuje pivo i zeza se s frendom, djeca više nisu njegova briga. Što, postala su moja? Stoga, dragi roditelji, molim vas da za vrijeme trajanja ovakvog događaja imate svoje najmilije na oku.

Nadalje, trebate biti svjesni da su oni ipak niska bića koja nisu sigurna u velikoj rulji, pa kada se nađete s njima u nekoj gužvi, nemojte prijetiti organizatoru ili nekontrolirano urlati kao i vaš klinac prije nekoliko minuta pred pozornicom, nego pripazite da izbjegnete gužvu koliko je god moguće, jer je mala stvorenja u velikim masama teško primijetiti.

Drugi preduvjet jest zaštita sluha. Zabrinjavajuće sam rijetko primijetila da su djeca nose zaštitne slušalice protiv buke. Postoji mnogo vrsta raspoloživih na domaćem tržištu, a u detalje zašto i kako je ovako nešto neophodno ne želim uopće ulaziti.

Mnogi ljetni festivali, domaći i strani, organiziraju čak i posebne radionice za djecu, vrtiće u kojima možete bezbrižno ostaviti klince da se druže s vršnjacima na zaštićenim mjestima uz stručan nadzor. Razlog njihove pojave jest činjenica da se tako i podržavaju zajednički obiteljski odlasci na festivale i koncerte, no, kao i odrasli, i djeca bi trebala poštovati određena pravila ponašanja za vrijeme trajanja programa. Ali ona sama to nikada neće realizirati ako im vi ne ukažete na njih.

Zaštitite im sluh, imajte ih na oku, pazite na njih i nemojte ih odvoditi na nešto protiv njihove volje. Osvijestite njihovo ponašanje, usmjerite ih da budu ljudi pored kojih želiš stajati na koncertima i festivalima, a ne oni od kojih ćete se micati. Pa ni vi ne biste željeli slušati nešto što ne volite, zar ne?