Specijal

BOOK REPORT:

BOOK REPORT: "Tko je ubio Johna Lennona?: Životi, ljubavi i smrti najveće rock zvijezde" - Kontradiktoran i ciničan Lennon

Tko je ubio Johna Lennona?: Životi, ljubavi i smrti najveće rock zvijezde knjiga je novinarke i autorice hvaljenih glazbenih biografija – Lesley-Ann Jones.

Knjiga je na hrvatskom objavljena u rujnu 2020. u izdanju Rockmarka. Iako nosi provokativan naslov u njoj se zapravo ne govori o ubojici Marku Davidu Chapmanu (koji se jedva i spominje), niti autorica rješava moguće zagonetke iza ubojstva ograđujući se od bilo kakvih teorija zavjera. Jones nam zapravo već u prvom dijelu knjige daje odgovor na svoje pitanje: „Od ranih tinejdžerskih dana, sila koja ga je tjerala da uništava sve što je za njega bilo dobro – od ljubavnih veza do poslovnih uspjeha – ključ je razumijevanja njegovih života, ljubavi i smrti. Tko je ubio Johna Lennona? On sam.

Većina ima uglavnom pozitivnu sliku o Johnu Lennonu i pred očima im je ili Beatle britkog smisla za humor iz šezdesetih ili Lennon s dugom kosom i bradom koji se zalaže za mir u svijetu i koji je tragično ubijen u atentatu. Upravo zbog prerane smrti mitologija oko njega je kompletirana i sačuvana za sva vremena. Lesley-Ann Jones nastoji demitologizirati kompleksnu priču iza te ružičaste fasade. Kroz dvadeset i jedno poglavlje, uz pomoć mnoštva ekskluzivnih intervjua, gradi sliku koja je vjerojatno najvjerniji prikaz Lennona kakav je zaista bio: Johna koji je bio kontradiktoran i neumorno mijenjao mišljenja, imao manjak empatije i bio emocionalni zlostavljač; koji je napustio svojeg prvog sina Juliana i bio nasilan prema prvoj supruzi Cynthiji; koji je potencijalno imao homoseksualnu aferu s menadžerom Brianom Epsteinom; Johna koji se nikad nije oporavio od prerane smrti majke.

Jones je potpuno jasno kako je Lennonova biografija nemoguća bez pokušaja dekonstrukcije kompleksnog odnosa između njega i Paula McCartneyja. Ovom odnosu pristupa oprezno no ipak uspijeva razaznati glavne točke napetosti između ova dva kreativna uma. Za Lennona navodi da je bio Beatle kojeg su svi najviše voljeli, no vječno je zavidio McCartneyju na virtuoznim melodijama. McCartney je bio superiorniji, zaokruženi glazbenik, ali je većina onoga što je radio nastala oponašanjem. Dok je Lennon bio autentičan i jedinstven. „Suprotstavite li Paulovo ljupko lice, njegove privlačne tekstove i melodične procvate s Johnovom namrgođenošću i blues riffovima; spojite li Johnov angst i bijes s Paulovom sramežljivom karizmom i duhovitošću; Paulovu sentimentalnu nevinost s Johnovom lascivnosti i cinizmom, što ćete dobiti? Mogli bismo to nazvati čarolijom.“ U nastavku autorica naglašava kako je utjecaj koji su Beatlesi izvršili na svijet teško opisati jer su bili najveći kulturni i društveni fenomen do tada. „Promijenili su tijek povijesti postavši prva pop grupa koja se uvukla u srca i umove stotine milijuna ljudi diljem svijeta.“ No na vrhuncu popularnosti, John je sve odbacio i postao glazbeni aktivist i borac za mir. Zamišljati kako ne posjedujete materijalne stvari je lako dok ste u posjedu vlasništva vrijednog nekoliko milijuna dolara.  Ovdje se postavlja pitanje je li njegova filantropija zapravo bila samo cinična dimna zavjesa?

Velik dio knjige posvećen je i Johnovu odnosu s Yoko Ono. Autorica navodi kako je bila „alfa ženka“ koja mu je trebala, te izvrsno detektira kako je javnost u Yoko pronašla „vješticu“ koja je razorila najveći sastav na svijetu. Detaljno analizirajući Lennonov karakter, ističe kako nijedna žena „nije mogla natjerati bilo koga od njih da zaključi priču i ode, ukoliko bilo tko od njih to sam nije želio. Čak su i najpasivniji promatrači mogli vidjeti kakvi su arogantni šovinisti bili. Za njih su bile samo broj. Ni Yoko niti Linda nisu imale takav utjecaj da bi ih rasturile. Osim ako takvo što nije bilo izričito željeno“. Zaključak je kako je sam John želio napustiti Beatlese jer je žudio za slobodom i strahovito želio raditi s drugima.

Čitajući knjigu uočljivo je kako je sama autorica veliki ljubitelj Beatlese, no to nije utjecalo na objektivnost pri njenom pisanju. Pisanju je pristupila profesionalno i nije pokušavala uljepšati neugodne aspekte Lennonovog života. U biografiji je prikazala kako je John bio željan pažnje, neurotičan, nestabilan, egocentričan, a ponekad i okrutan. „Znao je biti tako zastrašujuće pasivno-agresivan, ponekad i otvoreno agresivan, da su svi oko njega hodali po jajima kada su bili s njim, bojeći se što će iduće reći ili napraviti“. Iako u ovom djelu nema note osuđivanja kakvu nalazimo u biografiji Rolling Stonesa, zanemarivanje i napuštanje sina Juliana očigledno je životna odluka koju mu Jones najviše zamjera s obzirom da se ta tema provlači na mnogim stranicama.

Na kraju knjige se nalaze dodaci: u Vremenskoj crti istaknuti su bitni datumi u životima Beatlesa; U riječima drugih navedeni su kratki komentari osoba iz svijeta glazbe o Lennonu; dok je na samom kraju autorica navela svoje najdraže pjesme Beatlesa. S obzirom da su u knjizi pjesme i glazba donekle u drugom planu, dodana je diskografija Johna Lennona s Beatlesima i samostalno. Knjiga je također dodatno obogaćena fotografijama i bilješkama. Međutim, nedostatak izdanja su učestali tipfeleri, a u nekim poglavljima, iz nepoznatog razloga, nedostaju oznake koje označavaju bilješke na kraju.

Svejedno, Tko je ubio Johna Lennona? pruža jasan, zanimljiv i nenametljiv uvid u ličnost Johna Lennona. Lesley-Ann Jones piše živopisno, jednostavno i pitko te studiozno analizira sve segmente Lennonovog života – od privatne sfere emocionalno rastrganog dječaka koji je bio prisiljen birati između majke i oca, do javne i njegove blasfemijske izjave kako su Beatlesi popularniji od Isusa. Konačno, bio Lennon ciničan i kontradiktoran, svakako je bio jedan od najvećih glazbenika u povijesti, a 8. prosinca 1980. s njim je ubijena i cijela jedna era koju je predstavljao.

Ocjena: 4,5/5