Specijal

BOOK REPORT:

BOOK REPORT: "Doba Rolling Stonesa: Biografija najvećeg rock benda na svijetu" - Demitologizacija Stonesa

"Doba Rolling Stonesa: Biografija najvećeg rock benda na svijetu" nova je knjiga novinarke i autorice hvaljenih glazbenih biografija Johna Lennona, Davida Bowiea i Freddiea Mercurya – Lesley-Ann Jones.

Autorica je knjigu završila u lipnju 2022. godine, a već 12. srpnja – točno na 60. obljetnicu prvog koncerta Stonesa – objavljena je i na hrvatskom jeziku u izdanju Rockmarka. Ovo nije samo knjiga o glazbi, albumima i koncertima, u fokusu su životne priče članova šezdesetogodišnjeg rock benda – poglavito Micka Jaggera, Keitha Richardsa i Briana Jonesa. A to nisu suviše lijepe priče. Čak bih najvećim obožavateljima preporučio da s oprezom pristupe čitanju. Lesley-Ann Jones Rolling Stonese u knjizi ne štedi. Naprotiv, vrlo je britka i izravna. Bez dlake na jeziku i s ciničnim komentarima pruža surov i realan prikaz njihovog (nemoralnog) karaktera. 

Kroz dvadeset poglavlja obrađeni su svi ključni događaji za bend (smrt osnivača Briana Jonesa, tragedija na koncertu u Altamontu, racija u Redlandsu), djevojke koje su ih obilježile (Marianne Faithfull, Anita Palenberg, Jerry Hall), ali i problematična veza basista Billa Wymana s maloljetnom Mandy Smith s kojom se kasnije, kada je navršila osamnaest, oženio. U srži biografije The Rolling Stonesa zaista jesu seks, droga i rock and roll, ali i kontroverzne smrti, narcisoidnost i pohlepa za zaradom. Čitajući knjigu imao sam dojam da su Jagger, Richards i Wyman pred sudom, dok njihov slučaj iznosi i vodi Lesley-Ann Jones – i to čini izvrsno. Jedino nedavno preminulog bubnjara Charlieja Wattsa autorica je donekle poštedjela i istaknula kako je on bio najzagonetniji i najzanimljiviji od Stonesa, s jednom partnericom za cijeli život. 

Jones objektivno iznosi činjenice i na taj način uspješno demitologizira najveći rock bend na svijetu. Stonesi su od samog početka bili okruženi aurom publiciteta i ozloglašenosti. Već im je Let's Spend the Night Together cenzurirana na američkoj televiziji u emisiji Ed Sullivan Show, dok su kritičari govorili da kvare mladež, ruše moralne vrijednosti i da su glasnici samog Vraga. Kraj šezdesetih sastav je uzdrmala misteriozna smrt Briana Jonesa. Ovdje autorica postavlja škakljivo pitanje koliku odgovornost snose Jagger i Richards koji su ga netom prije nemilog događaja izbacili iz (vlastitog) benda. Nekoliko mjeseci kasnije dogodila se tragedija na koncertu u Altamontu. Na ovom velikom besplatnom festivalu u prosincu 1969. skupina Hells Angelsa bila je angažirana umjesto profesionalnih zaštitara. Pod velikim utjecajem narkotika publika je postala agresivna i paranoična te je ubrzo eskaliralo nasilje koje je dovelo do mnogobrojnih ozlijeđenih i smrti jednog obožavatelja. Danas se smatra kako je koncert u Altamontu bio trenutak koji je zatvorio vrata šezdesetih i ugasio hippie san. No, kako je naglašeno u knjizi, Stonesi nikad nisu ni marili za kontrakulturu djece cvijeća. 

Jedno od najzanimljivijih dijelova knjige zasigurno je poglavlje Vrhunac u kojem se obrađuje rivalstvo Beatlesa i Stonesa. Ovo će postati „kulturno suparništvo koje će bjesniti, ključati i trajati sve do danas u 21. stoljeću“. Stonesi su uvijek u svemu slijedili Beatlese i zapravo nema prave dvojbe o tome koji je sastav bolji kod se govori o revoluciji u glazbi. Između ostalog, brojke sve govore. „Tijekom karijere koja im traje 60 godina, Stonesi su imali osam singlova i 12 albuma na prvom mjestu britanske ljestvice, a diljem svijeta prodali su više od 200 milijuna albuma. U osam godina – računamo od 1962. kada se Ringo pridružio bendu do 1970. kada je Paul službeno otišao (mada je John već prije njega najavio da odlazi) – Beatlesi su nanizali 17 singlova i 15 albuma na prvom mjestu britanske ljestvice. Do danas su prodali više od 600 milijuna albuma, proveli su 176 tjedana na broju 1, više od bilo kojeg umjetnika bilo kada“. Što dovodi do logičnog pitanja koje se provlači između redaka kroz cijelu knjigu: jesu li Stonesi zaista najveći bend na svijetu ili samo najduže sviraju? 

Na kraju knjige nalaze se dodaci: u Korijenima autorica nas ukratko podsjeća na izvore bluesa i tko su im bili uzori; u Vremenskoj crti nalazi se kratka kronologija benda. Ovdje su u fusnotama spomenuta i dva nastupa u Zagrebu. Rolling Stonesi su gostovali 1976. u Domu sportova (kada su održali dva koncerta) i 1998. na Hipodromu. Iako je bio najavljen njihov koncert 2006. na stadionu Maksimir, do njega nikad nije došlo zbog ozljede glave Keitha Richardsa nakon pada sa stabla palme na Fijiju. U Ženama Stonesa nalazi se dug popis njihovih žena, ljubavnica i potomaka (Mick Jagger je navodno spavao s preko četiri tisuće žena!). Nemojte da vas ovaj iscrpan popis zavara. Ovdje se ne radi o veličanju njihovog razvrata. Naprotiv, ovaj popis Jones je dodala kao zadnju potvrdu njihovog nemorala. Knjiga je također dodatno obogaćena fotografijama i bilješkama. Međutim, iz nepoznatog razloga u nekim poglavljima nedostaju oznake koje označavaju bilješke na kraju knjige. 

Doba Rolling Stonesa vrlo je informativna i intrigantna knjiga. Lesley-Ann Jones piše jednostavno, zanimljivo i pitko te na taj način u potpunosti zaokuplja pažnju čitatelja. U knjizi se dotakla svih važnih događaja o ovom dugovječnom sastavu: od toga kako su dobili ime po početnoj pjesmi albuma Muddy Watersa, do toga da su održali najveći besplatni koncert u povijesti na plaži Copacabana pred više od milijun obožavatelja. Na kraju zaključuje kako su Stonesi došli do faze kada se sve manje radi o pjesmama i glazbi, a sve više o spektaklu i zaradi: „Zaboravite bend, Stonesi su sada postali brend: najveći rock'n'roll brend na svijetu“. 

Ocjena: 4,5/5