Specijal

Baj baj dinosauri - scenom su zavladali neki novi klinci!

Baj baj dinosauri - scenom su zavladali neki novi klinci!

Kvalitetni mladi glazbenici nisu nikakva nepoznanica na domaćoj glazbenoj sceni. Ima ih jako, jako puno, a svaka nam godina otkrije neka nova, zanimljiva imena koja često primaju pohvale oduševljenih kritičara te onih najstrastvenijih zaljubljenika u glazbu, no nekako ipak ne uspiju isplivati na površinu, kako bi ih upoznala i prihvatila masovna publika.

No, 2019. godine uvjerili smo se da se stvari polako, ali sigurno mijenjaju. Do sada su najveće koncertne dvorane bile rezervirane za tzv. dinosaure - bendove i glazbenike koji na sceni djeluju već dugi niz godina, te često iste prostore pune isključivo na temelju stare slave. Također, radijskim eterom prevladavali su njihovi najveći hitovi, a novi pokušaji stvaranja hitova također su po inerciji prihvaćeni od strane radijskih urednika čime su “preoteli” mjesto mladim i talentiranim glazbenim nadama, s puno većim hitoidnim potencijalom, uz stvarnu kvalitetu glazbe koju stvaraju.

Donosimo popis glazbenika koji su u godini na izmaku postigli veliki uspjeh, dokazali kako se trendovi mijenjaju te da je publika željna novih lica na sceni, te, ako im se da prilika, oni već na početku karijere mogu ispuniti zavidne koncertne prostore te pjesmama zavladati radijskim eterom. Oni su predvodnici smjene generacija čiji razvoj obožavamo promatrati, kao i veliki, ponovni povratak kvalitetne pop i rock glazbe u mainstream.

 

Svemirko

Početak veljače u Tvornici kulture bio je poprilično užaren. Svemirko je Veliki pogon ispunio do posljednjeg mjesta te tako postao jedan od najtraženijih live bendova na sceni. Njihov synth-pop oduševio je cijelu regiju te stvorio pravi kult štovanja među poklonicima, većinom, ženskog spola.

 

Porto Morto

Slična priča kao kod Svemirka, a pravi je kaos nastao objavom albuma “Portofon”. Oduvijek omiljeni među zagrebačkom publikom, Jeboton kolektiv tako je službeno dobio najjačeg člana koji je svojim prepoznatljivim stilom 2019. postigao veliki uspjeh i uzlet na sceni.

 

J.R. August

Ime o kojem se ovih dana jako puno priča već je nekoliko godina posebna i jedinstvena pojava, no objavom albuma “Dangerous Waters” nadmašio je sva očekivanja, objavivši jedan od najboljih albuma u 2019. koji je već nekoliko tjedana na samom vrhu najprodavanijih izdanja.

 

Irena Žilić

Nakon što je odradila dio europske turneje s Morcheebom, Irena Žilić objavila je nekoliko fantastičnih novih pjesama i predstavila novi projekt Neon Wife, u suradnji s kolegicom Lucijom Potočnik. Na samom kraju godine stigle su odlične vijesti - njena se pjesma “Tremors” sluša diljem svijeta, prihvatili su je radijski eteri od Velike Britanije do SAD-a, što je veliki uspjeh za ovu mladu glazbenicu. Pred njom je objava novog EP izdanja.

 

Lu Jakelić

Lu Jakelić primjer je još jednog ovogodišnjeg uspjeha debitantskog albuma. “Sve o čemu sam šutjela” pokorio je top liste i radijske etere, a za njegovo predstavljanje u Zagrebu tražila se ulaznica više. Radi se o jednoj od najperspektivnijih domaćih kantautorica koja će sljedeće godine zasigurno nastaviti uzlaznu putanju karijere.

 

The Siids

Elektro rock dvojac lansirao je brutalan debitantski album “Brutalist”. Njihova zarazna, snažna energija uz posebnu glazbenu kemiju koja vlada između Darka Terlevića i Stanislava Gradkovića još je jedan u nizu svijetlih primjera je kako jezik postaje sve manja barijera za uspjeh benda na domaćem tržištu.

 

Nika Turković

I ako ne slušate radio, pjesma “U mraku” zasigurno vam se negdje, u nekom trenutku, uspjela uvući u uho. Nika Turković ima 24 godine i ove je godine u potpunosti zavladala radijskim eterom, ali sa suvremenim zvukom s kojim se domaći izvođači ne žele često uhvatiti u koštac, držeći se provjerene formule “kako napraviti estradni pop hit”. Nika Turković ruši sve barijere i izuzetno ugodnim vokalom putuje prema samom vrhu.

 

Aklea Neon

Kako pomiješati pop, etno i reggae te u ovu kombinaciju uključiti iskustva i osjećaje iz raznih strana svijeta i napraviti bombastičnu pjesmu “Pola puta” zna Aklea Neon, fantastična mlada glazbenica rodom iz Osijeka, no građanka svijeta. Egzotična putovanja njena su najveća inspiracija, a jedinstveni glazbeni izričaj i neopisiva strast prema glazbi odvest će je u društvo predvodnica domaće glazbene scene.

 

Pocket Palma

Najtajanstveniji sudionik ovogodišnjeg Beer Festa zasigurno je Pocket Palma - synthwave duo kojeg čine Anja Papa i Luka Vidović, ranije poznati publici kao Side Project. Album “pocket palma” proglašen je jedinim od najkvalitetnijih albuma godine dok ovaj duo u jedanaest pjesama donosi teme o mixtapeovima, preklopnim mobitelima, školskim plesovima i slomljenim srcima.

 

 

Z++

Kako opjevati folk hit “Crno i zlatno” i napraviti ga ultimativnim hip hop hitom ove nam je godine pokazao Z++. Tajanstveni osječki reper ubrzo je objavio i debitantski album “18++” koji je u samo trideset minuta predstavio koncept kvalitete modernog domaćeg hip hopa te singlom “Kabriolet” dodatno zakucao popularnost među publikom. S velikim nestrpljenjem sljedeće se godine iščekuju njegovi nastupi uživo. Novi Dino Dvornik, govori se u kuloarima.