Specijal

Aklea Neon za Sound Report o budućnosti glazbene industrije -

Aklea Neon za Sound Report o budućnosti glazbene industrije - "O ovom interaktivnom live streamu bruji cijeli cyberspace"

Kada na polici imaš Soul Train Legend award dok još aktivno stvaraš znaš da nisi samo glazbenik, već glazbeni vizionar. Zapravo vizionarka. Erykah Badu osim legendarnog statusa i titule kraljice neo-soula jedina je koja u apokaliptičnoj 2020. zarađuje od koncerata.

Is we live or what? - riječi su kojima je glazbenica ušla u uho više od 16.000 fanova. Toliko ih je pratilo ovaj stream. Cijena cyber ulaza na platformi Badu World Virtual za jedinstveni interaktivni koncertni serijal iz karantene, pod nazivom Apocalypse 2 bila je 2 dolara.

Moguće je izbrisati imaginarnu liniju između industriju ili diskografa i naših fanova.  Ovo radim za sve umjetnike. Vidite što se događa kada se svi pojave ovdje za nas? - rekla je Erykah streamerima. Uživo iz Badubutrona, već je održala jedan interaktivni nastup u kojemu su fanovi mogli birati svaku sljedeću pjesmu. Ovoga puta spiritualna gangsterica pripremila je nešto drugo - na trenutke je bila prva dama Bossa Nove, a na trenutke... Badukado. (pogledaj sliku ispod)

U što će se Erykah transformirati odluka je fanova. Oni odabiru njenu sljedeću lokaciju čim im se na ekranu pojavi anketa s dvije opcije:  Bi li Erykah trebala ostati u trenutnoj sobi ili se premjestiti u sljedeću prostoriju?

U prvoj soul&funk spavaćoj sobi izvedene su «20 feet tall» i «Gone baby, don't be long» prije nego što je publika sa 75% glasova cijeli bend poslala u  Misterioznu sobu broj 1. You fuckers are so predictible - rekla je Erykah.

 

 

Otkriveno je da druga soba ima Bossa Nova vibru i crno bijeli oldschool filter, dok je treća eksperimentalna stvorena za igru sa samplerima i synthovima.  Minimalističnoj glitchy interpretaciji kultnog hita «Window Seat» i kasnijoj «You lovin' me» s albuma „New Amerykah Part 2“ bi se priklonili i okorjeli rejveri. Mama Badu je (na metar od sebe u svakom smjeru) imala četiri člana svog benda koji bi ležerno, a točno stigli na svaki njezin spontani znak. Gledatelji su im u nekoliko klikova tijekom dvosatnog showa mogli donirati željeni iznos.

 

 

Osim glazbene, scenske i vizualne poslastice koja probija četvrti zid, ovaj performans imao je i teatralan aspekt . Za isplanirano osrednji mađioničarski intermezzo pri Erykahinom prelasku iz sobe u sobu bili su zaduženi susjed Dal Sanders i  Ritchy Flow koji je u ulozi nesnošljivog zeta stvorio dodatnu dinamiku i dao prijenosu onaj kućni sitcom osjećaj.

Ipak, mađioničar noći bila je mama Badu jer je jednom inovativnom idejom spojenom s puno kablova održala ekosistem svijeta pozornice - od kamermana do glazbenika i tehničara.  Erykah je uz zadnje taktove «Out of my mind» nestala u  cyberspaceu. Zadnje riječi bile su joj «Hello, new world.»

Vratit će se opet za koji tjedan s Apocalypse 3. Tema: balončići. Dođi i ti.  

Aklea Neon
Aklea Neon

Glazbenica