Novost-i

Besplatni koncerti u sklopu 13. Zagreb Jazz Festivala

Besplatni koncerti u sklopu 13. Zagreb Jazz Festivala

13. Jazzg od ove godine traje dulje i na više lokacija.

Dio ovogodišnjeg programa su naime i četiri besplatna koncerta vrhunskih domaćih jazz glazbenika i to na četiri različite lokacije na otvorenome!
8. listopada nastupa I.M.L.P. Quartet (Ivan Marincel (trombon), Luka Peršić (alt sax, flauta), Ivan Džajić (kontrabas), Borko Rupena (bubnjevi)) na uglu Gajeve i Bogovićeve. Riječ je o jazz kvartetu iz Zagreba predvođenim dvojicom puhača - Lukom Peršićem (alt.sax, flauta) i Ivanom Marincelom (trombon). Pojedinačno su publici poznati kao članovi sastava GAP quartet (Il Gruppo delle azioni progressive ), Cul de Sac i Franz Kafka Ensemble, a ovoga puta u proširenom i izmjenjenom izdanju nastavljaju suradnju započetu 2018. Kompozicije na programu uz članove sastava potpisuju Eric Dolphy, Ornette Coleman i Sonny Rollins.

15. listopada Mirsad Dalipi Trio nastupa u Bogovićevoj kraj Sunca. Trio čine Ivan Kapec na gitari, Toni Starešinić na klavijaturama te Mirsad Dalipi na bubnjevima. Starešinić Kapec i Dalipi skupljaju snagu i energiju nastupajući u stilu Sunrise Session te objedinjuju samo najbolje u improvizacijama – jazz, afro ritmovi, hip-hop. Sviraju zajedno već niz godina - Toni i Mirsad u bandu Ede Maajke, Kapec i Mirsad u Balkan Zoo trio.

22. listopada Oliver Potočnik Quartet nastupa na Europskom Trgu. Kvartet saksofonista Olivera Potočnika izvodi jazz standarde te moderne kompozicije trudeći se držati korak s današnjim trendovima i pristupima u izvedbi i improvizaciji. Glazbenici koji čine ovaj kartet dolaze iz različitih usmjerenja što ovaj kvartet čini zvukovno upečatljivim. U kvartetu su još: Pavle Jovanović (gitara), Ivan Džajić (kontrabas), Adriano Bernobić  (bubanj).

29. listopada Valerija Nikolovska Trio (Valerija Nikolovska (vokal),  Viktor Lipić (klavijatura), Janko Novoselic (bubnjevi)) nastupa na uglu Gajeve i Bogovićeve. Valerija Nikolovska (vokalist i tekstopisac) i Viktor Lipić (klavijaturist,skladatelj i producent), glazbeni su par koji djeluje zajedno već više od 20 godina, počevši sa grupom Mayales. Zajedničko glazbeno putovanje rezultiralo je s 4 albuma, uglavnom autorske glazbe i mnogobrojnim koncertima. Inicirali su nekoliko različitih projekata u suradnji s različitim glazbenicima; Trio LiVaDa s Damirom Šomenom s programom autorske glazbe i obrada jazz i soul standarda, „Nothing but The Blues“ s obradama funk jazz standarda, te najnoviji projekt s novim albumom „She Ka Ra“ s potpuno improviziranom glazbom. Također, rado i često izvode i program jazz standarda u manjim ili većim formacijama (Double Standards).
2015. su snimili album autorske glazbe sa Jazz orkestrom HRT „Well Paid Girl".  Valerija i Viktor sudjeluju i u drugim projektima i s raznim glazbenicima. 
Studeni je rezerviran za strane jazz virtuoze.

Jedan od najkreativnijih jazz-orkestara današnjeg jazza, Mingus Big Band nastupit će u Velikoj dvorani zagrebačkog Lisinskog 22. studenoga. Bit će to jedinstvena prilika da i hrvatska publika obilježi 100. godišnjicu rođenja velikog i neponovljivog Charlesa Mingusa. Budući da u Mingus Big Bandu svira krema newyorških glazbenika, a neki od njih djeluju i kao vođe sastava, tijekom godina bilo je puno promjena u sastavu, pa čak i na poziciji umjetničkog voditelja. Osim toga, Mingus Big Band ima najjaču “klupu”: na svakoj poziciji je barem desetak glazbenika u pričuvi, koji mogu uskočiti u slučaju potrebe i odsvirati ovaj zahtjevan program.

2. studenoga u Malu dvoranu Lisinski dolazi trio predvođen američkim jazz pijanistom i skladateljem Christianom Sandsom, 7. studenoga u zagrebačku Tvornicu dolazi Jazz/Takes Supergroup s modernim instrumentalnim jazz aranžmanima poznatih skladbi iz raznih žanrova i raznih bandova (Pearl Jam, Soundgarden, Alice In Chains, Nirvana, Soundgarden, Chic, Abba, David Guetta, Metallica, Nas, Notorious B.I.G., A Tribe Called Quest, Patti Smith, The Ramones).

9.11. Kayhan Kalhor & Erdal Erzincan dolaze u kazalište Kerempuh predstaviti tradicionalnu glazbu njihovih kultura – Perzije (Iran) i Anatolije (Turska)..
Svi koncerti počinju u 20 sati.
Ulaznice za koncerte u studenome potražite u sustavu www.ulaznice.hr  i na https://kazalistekerempuh.hr/
Festival se održava uz potporu Grada Zagreba i Turističke zajednice Grada Zagreba.  

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni