Novost-i

Anatolijska prog-folk propovjednica Gaye Su Akyol u Močvari

Anatolijska prog-folk propovjednica Gaye Su Akyol u Močvari

Gaye Su Akyol premijerno dolazi u Hrvatsku! Ova svestrana umjetnica i aktivistica nastupit će 17. veljače u Močvari i sa sobom donijeti oveći naramak psihodelije, anatolijskog rocka te turske klasične i tradicionalne glazbe.

GAYE SU AKYOL (Turska)
Web: FacebookSpotifyInstagram

Gaye Su Akyol je kantautorica, slikarica i antropologinja rođena 1985. u Istanbulu. Prije nego je započela solo karijeru bila je u bendovima MaiToz Ve Toz i Seni Görmem İmkansız. Prije 10 godina izdala je album prvijenac Develerle Yaşıyorum (I’m Living With Camels), a u realizaciji joj je tad pomogao tročlani bend Bubituzak. Ona u svom izričaju miješa tradicionalne turske melodije i njihove tipične strukture s elementima psihodelije, surf rock i grungea.

Naravno, sve to uz njen hipnotički vokal i prstohvat nekonvencionalne teatralnosti koja svakako ide uz njen lik i djelo. Kao glavne uzore navodi tursku klasičnu glazbu koju je slušala uz svoju majku, a zatim Nirvanu i Kurta Cobaina. Glazba koju stvara Gaye Su Akyol zapela je i najpoznatijoj world music izdavačkoj kući Glitterbeat koja joj je izdala posljednja tri albuma, uključujući i najaktualniji Anadolu Ejderi (“Anatolian Dragon”) koji će ovom prilikom promovirati u Močvari. Vrlo utjecajni časopis Songlines proglasio ju je izvođačem godine za 2019., dok je prošlu godinu zakucala nastupom na KEXP-u. Ističe se i svojim aktivističkom angažmanu, posebno pomičući norme i veća prava za LGBT zajednicu i žene u Erdoganovoj Turskoj.

Dan ranije nastupit će i u beogradskom Dorćol Platzu, također u organizaciji Hangtime Agencyja.

Subota 17.2.2024.
vrata 20h, koncert 21h

Early bird : 20 €
Pretprodaja: 24 €
Ulaznice u pretprodaji potražite u Dirty Old Shopu, Tratinska 18. 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni