Novost-i

Piratski kaos Alestorma u Boogaloo-u uz Keops i Elevenking

photo: Alestorm, credit: Vedran Papeš

Piratski kaos Alestorma u Boogaloo-u uz Keops i Elevenking

Dok još odzvanjaju posljednji akordi i euforični vici publike u mojim ušima, sinoćnji koncert benda Alestorm u Boogaloou ostavlja nas uronjenima u svijet nevjerojatne glazbene eksplozije i vizualnog spektakla. Keops, riječki bend, otvorio je večer s moćnim ritmovima i kaotičnim zvukom, dok je Elevenking svojim jedinstvenim spojem power metala i folk elemenata dodatno podigao atmosferu. Ovo nije bio samo običan koncert, već pravo putovanje kroz glazbeni kaos obogaćen neočekivanim scenarijem ozlijeđenog pjevača, monumentalnom napuhanom patkom te dominacijom kričavo zelene boje na pozornici.

DSCF6255 

photo: Alestorm, credit: Vedran Papeš

Večer je započela fantastičnim nastupom benda Keops, originalno iz Rijeke, formiranog 2018. godine s trenutnom petočlanom postavom. I dok se Boogaloo ugodno punio nabrijanim piratima željnim agresivnog metala, Keops je već bio na bini pružajući publici pravi show. Brzo su privukli znatiželjne metalne glavice veselih pirata te ih osvojili na prvi riff. Nedavno su završili turneju s bendom Overkill, te su nam mogli iz prve ruke pokazati kako se radi pravi kaos. Imala sam priliku i priupitati same dečke iz Keopsa kako bi opisali svoj nastup u jednoj riječi, a odgovorili su s oduševljenjem: "Je*eno!" Njihova satisfakcija bila je jednako vidljiva koliko i ona od cijelog kluba.

DSCF6044 
photo: Alestorm, credit: Vedran Papeš

Elevenking je preuzeo scenu s jednako nevjerojatnim izvedbama. Njihov zvuk očarava zbog kompleksnih aranžmana i vještog korištenja violina te drugih folk instrumenata, pridonoseći dubini i autentičnosti njihove glazbe. Ta sposobnost da prenesu emotivnost i priče kroz različite glazbene slojeve čini ih iznimno veličanstvenima, i iskreno mogla bih ih satima slušati bez prestanka. No, ono što je posebno istaknulo njihov nastup bila je nevjerojatna scenska prisutnost. Članovi benda imali su najbolje outfite koje sam ikada imala priliku vidjeti. Cijeli u crnoj koži, te agresivno išarana šminka koje je stvarala savršen vizualni dojam koji se nadopunjavao s njihovom božanstvenom glazbom.

DSCF4735 
photo: Elvenking, credit: Vedran Papeš

A Alestorm? Što drugo reći o njima osim da su rasturili. U piratsku metal predstavu uveo nas je zapanjujući lightshow s treperećim svjetlima stvarajući dodatnu nestrpljivost svih nas u publici. Na bini nas je gledala ogromna napuhana patkica, za koju me iskreno cijeli koncert bilo strah da će poginuti pošto bend ima tradiciju žrtvovanja iste, no na moju veliku sreću i veliku žalost ostatka kluba- patkica je preživjela cijeli koncert bez i jedne ogrebotine! Dečki su kao munje uletjeli na scenu i nisu gubili ni sekunde vremena. Chrisz je strganom rukom nazdravio s nama i krenuli smo. Kasnije je objasnio svima kako je dva dana prije početka turneje slomio ruku, ili njegovim riječima: „I fu*ked myself up two days before tour started!“- i to ga naravno nije spriječilo da cijelo vrijeme izvodi ludorije po bini pa čak i zasvira na svojoj ikoničnoj keytari.

DSCF4887 
photo: Elvenking, credit: Vedran Papeš

Nastup je bio ispunjen divljanjem i mislim da nikome nije promakla ta dominantna kričavo zelena boja, koju su na neki način nosili svi članovi benda. Posebno se istaknuo Mate, koji je nosio tzv. „booty shorts“ naravno u zelenoj boji i zbog kojeg je, vjerujem, većina dvorane toliko i vrištala. Ne bi to bio koncert Alestorma da pive i ostali predmeti nisu letjeli u zrak, te mi je to dalo ideju da bi Alestorm mogao izbaciti i svoju liniju kišobrana. Cijela dvorana zvučala je kao jedno, te bih rekla da smo ih i nadglasali u nekim trenutcima. Vidjelo se da su dečki uživali jednako kao i publika, a s obzirom na njihov pristup i energiju prema svima, ne čudi me da su se odlučili vratiti u Zagreb. Uostalom zna se da mi Zagrepčani najbolje partijamo, a njihov nevjerojatan nastup definitivno je dodao samo još jedno poglavlje u knjigu zagrebačkih najluđih glazbenih provoda.

DSCF4048 
photo: Elvenking, credit: Vedran Papeš

Večer je bila ispunjena rumom, pivom, znojem, vrištanjem i plakanjem. Nikad nisam doživjela koncert obogaćen tolikim raznovrsnim elementima, pružajući nevjerojatan spektakl koji se teško može opisati riječima. S nestrpljenjem iščekujem buduće događaje koji će ponuditi barem ovako približno sličan obogaćen sadržaj. Svi izvođači su svojim nevjerojatnim nastupima potvrdili svoj značaj u svijetu glazbe, te sumnjam da su ikoga ostavili ravnodušnim.