Koncerti

Odličan DuVall i brbljava publika u Tvornici

photo: William DuVall, credit: Filip Bušić

Odličan DuVall i brbljava publika u Tvornici

Sinoć je na intimnom koncertu, malom pogonu Tvornice kulture, gostovao William DuVall, američki glazbenik najbolje poznat kao pjevač grupe Alice in Chains. Ovaj put svratio je u Zagreb u sklopu europske turneje, tijekom koje promovira svoj autorski debi album. Koncert je bio ograničen u startu na 220 karata, kao i u ostalim gradovima na turneji, i to je trebao biti odličan recept za jedno intimno i lijepo glazbeno putovanje, ali na žalost, otišlo je u krivom smjeru.

Naime velik broj gostiju (jedno barem trećina od okupljenih cca 150 posjetitelja) iskoristilo je priliku da se na koncertu, umjesto da sluša jednog vrhunskog glazbenika i uživa u zanimljivom repertoaru, raspriča o proteklim osobnim anegdotama, političkim pitanjima, vjerskim debatama, finalu Gospodina savršenog, neprolasku Mie Dimšić u finale Eurosonga, i brojnim drugim temama. To je sve dovelo do toga da se tijekom svirke vodila poštena bitka između glazbenika i žamora, tonca koji je u par navrata pokušao podići glazbu na malo višu razinu, ali žamor nije posustao u svojoj namjeri, pa kao pobjednika moram proglasiti taj isti prokleti žamor.

Sve me to dovelo do pitanja zašto nakon dvije godine gotovo nikakvih događanja u koncertnom svijetu, i trenutnoj solidnoj inflaciji koja muči prosječnog stanovnika ove države, ljudi daju stotinjak kuna za upad na koncert na kojem se onda ponašaju kao da su na subotnjoj kavi, a time svojom nekulturom i ne odgojem, uništavaju doživljaj ostatku okupljenih čiji je fokus te večeri ipak bila glazba i kulturni doživljaj. Ne znam da li bi me trebalo to više toliko dirnut, nije ovo prvi put, bitka je to koja se već godinama dešava na svakom akustičnom nastupu, a Yammatovo je postalo sinonim za nezainteresiranu publiku koja je došla biti viđena i odraditi dozu "catch up" razgovora, i to je spremna fino platiti cijenom koncertne ulaznice. Hajde mi učinite uslugu i sljedeći put jednostavno ######## pričati negdje drugdje.


Što se glazbenog dijela večeri tiče, DuVall je odsvirao interesantni mix njegovih solo pjesama, Alice In Chains pjesma iz njegove ere u bendu, par covera Bowieja i  Aerosmitha, a između pjesama pokušavao je prenijeti anegdote kako je neka pjesma nastala, ili zašto je utjecala na njega i njegovu glazbenu karijeru. Sve u svemu, trebala je to biti lijepa mala svirkica, intimna i magična, ali eto, na žalost nije bilo po svačijem ukusu.

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."