Koncerti

Šank?! - žestina, kaos i ljubav prema Zagrebu

Šank?! - žestina, kaos i ljubav prema Zagrebu

U subotu je Vintage Industrial Bar otvorio svoja vrata miljenicima zagrebačkog uličnog žanra i života; riječ je dakako o grupi Šank?! koja je uz potporu benda SvJebem odlučila rasplesati ekipu. Vrata su otvorena oko 20:30, a prvi bend je bio najavljen za 21:45. Dobra volja, poprilično pun Vintage, ali i dosta ljudi u samom dvorištu; sve to je obećavalo dobar koncert.

foto: SvJebem, credit: Filip Bušić

S malim odmakom od najavljenog, na pozornicu su prvi stali SvJebem. Iako su koncert otvorili pred malim brojem ljudi, nisu se dali. Momci djeluju simpatično zbunjeni, ali sviraju vrlo dobro. Svirali su poprilično kratko, nekih pola sata, unutar danog su vremena pokazali što znaju i mogu. Žao mi je što je izostao interes za njih, ovo je samo dokaz koliko je nezahvalna uloga predgrupe. Najviše pozornosti im je pridao jedan par koji je plesao ispred pozornice, onom istom prostoru gdje se inače ekipa nagurava i poga. SvJebem su odsvirali par svojih autorskih, neke su čak i ponovili, predstavili se i odradili dobar posao u takvom kratkom zadanom vremenu.

foto: Šank, credit: Filip Bušić

Nakon manjeg čekanja i popriličnog popunjenja prostora Vintagea, na pozornicu je stao Šank?!. Mislim da ih nije potrebno više predstavljati, stvarno su postali u zadnjih par godina simbol pravog zagrebačkog benda za koji većina zna. Otvorili su odmah u glavu s pjesmom „Za kvart“, jer, kako drugačije razveseliti Zagrepčane nego pjesmama o njihovom velegradu. Vidno dobre volje, nasmijani i pričljivi, Šankeri nisu uzimali stanke kako bi stigli što više svirati. Najavljen je presjek cijele karijere u trajanju od dva sata - to smo i dobili; malo starih, malo novih, pomiješano taman da ekipa ne posustane. Nastavili su udarno s pjesmama „Demagogije“, „Ne odustajem“, „Past ćeš na koljena“ i „Snobovi“. Moram reći kako sam jučer primjetila kako je Rakić, vokal, definitivno najbolji odabir ikad za takvu ulogu i takvom bendu i to po svemu, od stava do glasa. Stvarno ima specifičan vokal koji je puno bolji live nego na snimkama. Tijekom cijele je svirke koristio stanke za koju riječ s publikom, iako stanki baš i nije bilo. Svirao se još i „Vatromet“, „Pogledi“, „Metak za kraj“ i „Nemamo sreće.

foto: Šank, credit: Filip Bušić

Zatim su krenuli na malo jače i brže, ali i na pjesme koje izazivaju emocije pa su izveli „Tempo Velegrada“, „Noćas 1“ i „Ljubav gradu (Špansko)“ za vrijeme koje su se podigle ne jedna zastava našeg grada nego dvije što je toliko vidno razveselilo Šankere. Nakon te provale emocija nastavili su s principom staro-novo pa su odsvirali „Nebitni“, „Muda“, „Krvav od pića“, „100 godina“ i „To je pitanje“. Iskoristili bi priliku kako bi i predstavili novi materijal koji je publika odmah pohvatala i počela pjevati s bendom već na drugom ponavljanju refrena. Čini se da nam Šankeri pripremaju novi album koji neće razočarati publiku. Koncert su priveli kraju uz klasike „Crni oblak“, „Grad gori“ za vrijeme kojeg je došlo do općeg kaosa pa su i zaštitari intervenirali i „Sve za kraj“. Kako je rekao Rakić, preskočit ćemo ono deranje „Hoćemo još, hoćemo još, vraćanje na stage i pljeskanje“ i odmah su krenuli s bisem. Tu su se našle „Spas“, „To me ne brine“ i „Grad je naš“. No eto, nisu izbjegli deranje da hoćemo još pa su tako odsvirali jednu zaboravljenu i naravno, za kraj, „Na šank“, pozdravili publiku i napustili pozornicu.

foto: Šank, credit: Filip Bušić

 

Sve u svemu, Šank?! definitivno ima svoju publiku koju se može vidjeti na svakom koncertu, ali i poneko novo lice. Mislim da kada god da održe koncert, da ih definitivno neće dočekati prazna dvorana ili išta slično.