Koncerti

Slatka buka i veselje na Dozvoljenom četvrtku

Slatka buka i veselje na Dozvoljenom četvrtku

Ljetna koncertna stanka je i meni službeno završila protekli četvrtak, kada sam se zaputio u Vintage Industrial Bar na prvi koncert nove glazbene sezone, koja se polagano zahuktava. Došao je red na šesti Dozvoljeni četvrtak u sklopu kojeg su ovaj put nastupili Izet Medošević, M.O.R.T. te Artan Lili. Bila je to večer rezervirana za pravu rockersku feštu kojoj nije nedostajalo odlične glazbe, a ni oduševljenja publike.

Izet Medošević prvi je stao na pozornicu te uz pratnju prve postave (jer zašto imati jednu formaciju pratećeg benda kad možeš imati dvije) počeo svirati svoj, melankolijom prožet, opus. Laganiji uvod u ostatak večeri koja je sljedila pokazao se odličnim, iako nije potrajao dugo.

Izet MedoševićIzet Medošević

Kroz 3-4 pjesme postava se djelomično promijenila, a kroz razglas je počeo tutnjati puno žešći žanrovski miks. Tako se u Izetovoj glazbi moglo doživjeti svega, od blues rocka, do punka, klasičnog rocka, psihodelije i stonera.  Publika se u tom trenutku još polagano okupljala i dala dojam da će večer biti itekako dobro posjećena. Izeta Medoševića nisam imao prilike poslušati uživo do sada, ali na kraju svirke nisam ostao nimalo uskraćen kvalitetnim opusom kojeg ovaj dugogodišnji umjetnik nudi. Upravo taj pojam umjetnika najbolje opisuje Izeta i njegovo stvaralaštvo. Pjesme imaju formu, i iako žanrovski drugačije izvedene, postoji neka zajednička crta.  Dok nastupa na pozornici, vidi se da je Izet, kao i ostatak benda, u svom filmu, te odjednom shvatite kako dijelite isti film te uživate u tom, kaosom uređenom, glazbenom scenariju.  Nakon četrdesetak minuta nastupa, bez puno pompe, Izet se zahvalio publici te, najavivši M.O.R.T., polagano spustio u backstage.

M.O.R.T.M.O.R.T.

U tom je trenutku dio ljudi izašao na zrak malo se ohladiti, a oni što su se družili na terasi uz pivicu-dvije počeli ulaziti u klub u većem broju iščekivajući drugi akt. Pauza nije dugo trajala i na pozornicu su se postavili Sinjani M.O.R.T.
Svakom novom pjesmom atmosfera je rasla. Prvi redovi, iako ne zgusnuti, bili su poprište poga, a fotografi su se trudili ne ostati zgaženi u toj gužvi. "Čuvaj se sinjske buke" izjava je što se redovito može čuti kada je riječ o M.O.R.T.u, a sinoć se moglo vidjeti zašto je istinita. Bend je prašio, razglas je gruvao, a publika uživala. Ne dolazi nam M.O.R.T. često u grad, a Zagrepčani su ga se očito zaželjeli. Atmosfera je rasla svakom pjesmom do užarenosti, koja je uslijedila tijekom posljednje tri pjesme. U tom trenutku se već svašta moglo doživjeti u dvorani kluba. Momak iz publike se popeo na stup do vrha dvorane (svaka čast), prvi redovi su skakali, nosili ljude na ramenima, vrtjeli se u ekstazi i davali dojam totalno punkerskog nastupa. M.O.R.T.ovci su vidno uživali, i prašili kao da su doma, nabrijavajući atmosferu još više. Sinergija između benda i publike bila je na 100%. Posljednje dvije pjesme bile su (kako su me bolji znanci uputili) standardne završnice koncerata, "Meni se skače" te "Austrija". Tijekom prve su svi pokazali kako im se stvarno skače, a na posljednjoj , pozvani od strane benda prvi redovi su napunili pozornicu do maksimuma. Prizor ekipe u ekstazi je bio dojmljiv i rijetko viđen na koncertima, a članovi benda su samo potonuli u masu tijela na pozornici. Itekako zasluženi završetak odličnog i nabrijanog nastupa.

Artan LiliArtan Lili

Treći akt je uslijedio nakon kraće pauze tijekom koje se publika masovno razletjela u dvorište kluba na kraće hlađenje. Artan Lili također nije česti gost u Zagrebu, ali je itekako željeni gost. Ova beogradska noise-pop mašina postavila se u liniju na pozornici tako da je bubnjar bio naprijed, zajedno s ostatkom benda kako bi što bolje prenijeli visokooktansku buku koju stvaraju.  Publika je vidno uživala, gutajući svaku pjesmu kao da im je posljednja.  Otvorili su s pjesmom "Srce", koja je bila pun pogodak za početak, a "Ako stanemo tu" je najviše rasplesala Vintage. Za kraj su izveli "Najbolje što znam" koja je svojim nježnijim i vedrijim stilom opustila sve okupljene za kraj ove nabrijane večeri.

Večer se pokazala kao pravi pogodak. Dokaz da sva tri benda nose kvalitetu je činjenica da i osoba poput mene, koja nikada nije vjerno pratila glazbeni rast dotičnih, može s koncerta otići doma očarana nastupima. Za mene je ta večer bila uspješan eksperiment, a za mnoge druge potvrda onoga što su već i sami znali – Izet Medošević, M.O.R.T. i Artan Lili znaju što rade te su na dobrome putu da pokore regiju.

Ti, Dojo i Wolfram su sljedeći gosti Dozvoljenog četvrtka te nakon zadnjih šest odličnih nimalo ne sumnjam kako će i sedmi biti pun pogodak.

 

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."