Koncerti

Usijana večer uz Kvelertak i Mastodon

Usijana večer uz Kvelertak i Mastodon

Novi album, nova turneja. To je proces koji je već odavno uhodan, stoga nema razloga da ga se jedan od najvećih metal sastava današnjice ne bi držao. Povodom izdavanja "Emperor of Sand", Mastodon je ponovno posjetio Tvornicu kako bi nam pružio svoju gromoglasnu glazbu. A netom prije koncerta smo dobili na znanje da će Tvornica udomaćiti još jedne teškaše, norveški Kvelertak. Uz takvu postavu, zar je bilo sumnje kakav će koncert biti?

Kvelertak je sa svojim dijelom koncerta počeo točno u minutu. Publiku su dobro razdrmali dinamičnim nastupom kombiniranja black metala i hard rocka - naravno, ne mogu ludi Skandinavci jednostavno. Zato ih i volimo. Bili su dobro uhodani, s glavnim fokusom na ritmu i melodiji uz dobranu dozu guturalnog pjevanja. Najbolja asocijacija bi bila kombinacija zlatnog doba rocka i flajšmašine. Sto se tiče scenskog nastupa, publiku su odmah uspjeli navući na svoj, naizgled nespojiv, miks. Vizualni se dio sastojao od maske koja je u početku krasila vokal, dok je pozornica bila ukrašena sovama - sve inspirirano Baizleyjevim naslovnicama – dok nam je njihov istetovirani Viking zorno dao do znanja koliko im je drago ponovno biti u Zagrebu. Zvuk je bio vrlo dobar. Inače je za očekivati neuravnoteženost i konstantnu buku, ali se sve jasno čulo. Metalačka pretjeranost nije nadjačala zdrav razum, barem ne ovdje. U konačnici je energija albuma odlično prenesena na pozornicu. Moglo bi se reći da je ovo jedan od bendova koje trebate čuti uživo, a ne preko slušalica. Publika je sve to odlično prihvatila, upijajući svaku notu. Naravno, nije bilo poganja i šutkaranja jer su sve to bili sami kulturnjaci, odgojeni na glazbi svojih roditelja. Ili je jednostavno bilo prerano. Na prvi dojam su brzo projurili, ali uz tako usijanu atmosferu, ne može im se zamjeriti. Istoimenom su pjesmom priveli repertoar kraju i ljudima dali priliku da zapale pokoju.

Foto: Kvelertak, credit: Marko Plečko/balkanrock.com

Ako bismo Kvelertak mogli nazvati odličnim početkom večeri – i jesmo – onda je idući bend označio odličan kraj večeri. Mastodon je na vrijeme krenuo sa svojom sludge progresivom. Odmah na početku treba pohvaliti odličan zvuk jer je na zadnjem koncertu bio vrlo neuravnotežen – zorna prednost tonca u publici, a ne na pozornici. Dakako, naglasak je bio na niskim tonovima sludgea koji su u potpunosti dominirali prostorom, prelijevajući se preko publike i gazeći ju svojom težinom. Kao i uvijek, pažnju najviše plijene vrtoglave strukture bubnjeva te naelektrizirane gitare. Prije negoli su i započeli, Tvornica je već bila dupkom puna što je bio odličan napredak naspram dvije godine prije. Dokaz da i metal može popuniti kapacitete, a istovremeno ne biti iskomercijaliziran. Vlagu u zraku se moglo namirisati – a i okusiti – osobito kad je "Bladecatcher" zapalila publiku. Bez obzira na kuhanje u dužoj robi, naši omiljeni gorštaci nisu posustajali u svojoj upornosti. U to su nas uvjerili s  "Ember City" koja je do kraja digla temperaturu – a i publiku – dok su oni koji vole standardni tempo uživali u "Show Yourself". A baš kad smo se najmanje nadali, publika je počela pogati i praviti mini mosh pit. Bome su kasnili dobrih par sati. Nakon što se šutkanje primirilo, dobili smo užareni kraj sa "Circle of Cysquatch" i "March of the Fire Ants". Iako je sve tu trebalo završiti, zaslužili smo još jednu pjesmu. I dobili smo je. "Blood and Thunder", kao i prošli put – iako je tad sigurno bila spontanija odluka. Nakon što smo se konačno ispuhali, mogli smo doći do ono malo zraka što je ostalo pa svako svojim putem. Da ne duljim, dobili smo dva odlična benda za cijenu jednog. A litre znoja? Potpuno besplatno.

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."