Koncerti

LIFT Festival u Tvornici - Eksplozija raznolikosti!

photo: LIFT festival, credit: Filip Bušić

LIFT Festival u Tvornici - Eksplozija raznolikosti!

Zagrebačka glazbena scena dobila je još jedan dragulj jer je Lift Festival u Tvornici kulture sinoć bio poprište vrhunske mladenačke glazbene raznolikosti.

Ovaj novopečeni festival zamišljen kao lansirna platforma koja će uzdići (na engleskom prikladno lift-ati) nove izvođače do zvijezda predstavio je publici širok spektar glazbenih izričaja sa domaće, ali i regionalne scene. Zahvaljujući sjajnoj organizaciji i nevjerojatnom entuzijazmu glazbenih zaljubljenika publika je zaplesala uz iznimne nastupe Rodea, Baby Babilon, kids from the sky, Marka Bošnjaka, Fantoma, Zemba Latife i Masayah.

Nakon odličnog Edge Festivala sličnog koncepta u listopadu ove godine koji je predstavio mnogobrojne nove alternativne bendove, Lift Festival nastavio je u revijalnom tonu, ali ipak je za razinu podigao letvicu, prvenstveno u vidu osjetno veće posjećenosti koja uvijek pogodno utječe na raspoloženost ponajprije izvođača, a onda i posjetitelja (ili možda obrnuto, ako vam je draže). Ugodno popunjena Tvornica već izrana vibrirala je na nekoj višoj razini, a sa svakim novim izvođačem se sve više pretvarala u vrući epicentar mladenačkog entuzijazma. No brzam, krenimo redom. 

Festival je započeo s čak dva premijerna nastupa dvaju novih bendova kojima već sada predviđam blistavu budućnost. Rodeo, prvi put na sceni zajedno,  svojom su jedinstvenom kombinacijom indie rock zvukova stvorili savršen uvod.

lift-©-Filip-Bušić-November 24, 2023-0B5A3566-2

Slijedio je Baby Babilon, donoseći jedinstveni, žanrovski teško odrediv ritam koji je osvojio srca publike. Oni su majstorski iskoristili svoje vrijeme na pozornici, jer pjevačice (Mara i Klara) su maksimalno angažirale publiku te motivirale i najsramežljivije da malo prodrmaju kukove. Teško im je bilo odoljeti vidjevši kako se i same odlično zabavljaju. 

lift-©-Filip-Bušić-November 24, 2023-0B5A3697-2

Kids from the sky su me apsolutno oduševili jer uživo zvuče puno bolje nego na radiju, a pjesme su toliko iskrene i zarazne da ih danas cijeli dan nosim u uhu. Još kad sam čula da publika uglas pjeva gotovo sve riječi pjesama zapitala sam se ispod kojeg kamena sam do sada živjela da mi je njihova glazba do sada izmicala.  

lift-©-Filip-Bušić-November 24, 2023-0B5A3870-2

Slijedio je glazbeno-scenski spektakl u režiji Marka Bošnjaka, koji je, između ostalog, izveo svoj nesuđeni eurovizijski nastup sa pjesmom Moli za nas. Kažem nesuđeni jer Marko nije pobjedio na Dori 2022., iako sam poslala zabrinjavajuće previše onih glasačkih sms-ova sa njegovim imenom. Bilo kako bilo, watch out world, jer Marko je sinoć pokazao da je stvoren za svjetsku scenu. 

lift-©-Filip-Bušić-November 25, 2023-0B5A4117-2

Jedva predahnuvši u pauzi, žurila sam na sljedeći nastup. Ovaj puta iz susjedne Srbije na pozornicu je stao Fantom, zavodnički otkopčavši košulju i namjerno stavivši rinčicu da bi zaveo naivne zagrebačke djevojke. No šalu na stranu, Fantom je potvrdio odličan prošlogodišnji nastup s Brijačnice, jedino imam dojam da je ovaj puta ipak ostao u maloj sjeni prethodnih nastupa.

lift-©-Filip-Bušić-November 25, 2023-0B5A4231-2-Enhanced-NR

Nadalje, apsolutnu eksploziju u Tvornici proizveo je Zembo Latifa kojem publika samo što nije doslovno jela iz ruke.

lift-©-Filip-Bušić-November 25, 2023-0B5A4473-2-Enhanced-NR

Vrijeme je brzo proletjelo, a tijelo je već bilo na izmaku snaga,  tako da mi nije bilo teško kada je karizmatična slovenka Masayah uspješno zaokružila večer svojim snažnim nastupom. 

lift-©-Filip-Bušić-November 25, 2023-0B5A4577-2 
Sve u svemu, LIFT Festival pokazao se kao pravo osvježenje za zagrebačku glazbenu scenu. Nastupi su bili energični, publika je bila oduševljena, a atmosfera zarazna. Ovaj festival svakako je dokazao da raznolikost donosi snagu, a zagrebačka glazbena scena ima puno toga za ponuditi.