Koncerti

Rasprodana Tvornica odala počast Vladi Divljanu

Rasprodana Tvornica odala počast Vladi Divljanu

Jučer, 7. svibnja 2016. godine, u čast Vladi Divljanu, održan je veliki koncert u Tvornici kulture. Rasprodan Veliki pogon je rezultat naslijeđa koje je Vlada ostavio svojim poklonicima. Ostalim prerano preminulim glazbenicima pridružio se prošle godine, a sinoć su mu živući prijatelji priredili rođendansku feštu za pamćenje. 10. svibnja bi navršio 58 godina.

Okosnica sinoćnjeg tuluma bio je bend Ljetno Kino u svom proširenom sastavu, ugostivši i velikane Novog vala, Gileta iz Električnog Orgazma i Darka Rundeka. Iako "veliki" na bini, svoju skromnost i pristupačnost su dokazali družeći se i pozdravljajući s fanovima prije samog koncerta.

S početkom u 22 sata, šaroliko društvo Vladinih poklonika (većinom ipak starije generacije) već je spremno očekivalo nastupe navedenih veseljaka. Tako su Max, Vlade, Buki, Kuzma, Stane, Barracuda, Surka i Gonzo pozdravili fanove i bez puno priče nizali Vladine autorske pjesme. "Kakav radostan dan" je bila uvodna skladba, ali i moto večeri koju razočarenje poput nepojavljivanja frontmena Letu Štuka, Dine Šarana, nije moglo pokvariti. Slijed pjesme, slijed kratkih anegdota pa video zapisi s koncerata iz 2014. (Tvornica, INmusic) uvlačili su nas dublje u priču o prijateljstvu i ljubavi prema glazbi. Tako smo saznali da su beogradsko-zagrebačka glazbena prijateljstva počela 80-ih u Subotici, a potom su se realizirale i zajedničke glazbene suradnje. Povodom istog, Gile se pridružio bendu i zapjevao pjesmu grupe Film, "Zajedno", čiji su članovi s Vladinom grupom Idoli prijateljevali po rock festivalima. Giletova rock balada "Kapetan Esid" se savršeno uklopila, uzimajući u obzir okolnosti večeri kao i njenu izvedbu pod prstima članova Ljetnog Kina. Gileta je nedugo nakon toga na bini zamijenio Darko Rundek, skromno priznavši da njegovo prijateljstvo s Vladom nije bilo razgovorljive prirode, ali da će, koliko ga cijeni, pokušati "priznati" svojim nastupom. Dok je u svom prvom izlasku izveo "Ruke", "Mi menjamo dan za noć" (EKV) i "Sunce" (Letu Štuke), u svom je drugom pojavljivanju na bini izveo Vladinu predivnu "Samo jednu ljubav imam". 

Najpoznatije pjesme Vladinog benda Idoli, uratke iz samostalne karijere te zadnje u suradnji s Ljetnim kinom, pomno su odabrane da probude stara dobra vremena i približe svijet Vlade kao glazbenika i prijatelja. Emocije su navirale dok su se Tvornicom orile "Retko te viđam sa devojkama", "Maljčiki", "Malena", "Zašto su danas devojke ljute", "Dok dobuje kiša". 

Pozvani i dobiveni na dva bisa, glazbenici su završili u skromnijem postavu onih najizdržljivijih. Polovica Ljetnog kina, Darko Rundek i gost na trubi, Igor Pavlica, izveli su "Ona se budi", a Darko je za sam kraj, uz Vladu, pozdravio i sve velikane "gore na nebu" napominjući da se svi vidimo i družimo uskoro. 

Ako uključimo i pjesme u spomen drugih glazbenika i bendova, repertoar je bio impresivan, iako zbijen u nešto manje od dva sata svirke. Živa i ugodna atmosfera, zadovoljni posjetitelji i sjetni glazbenici, podijelili su sinoć ljubav spram Vlade i ljubav za glazbu. Generacijski različiti, svi smo bili djeca Novog vala i obožavatelji željni plaže i topline sunca koje su vješto zamijenili odlični vokali i melodije s prostora bivše Jugoslavije.

Gordana Viboh
Gordana Viboh

Powered by great vibes.