Koncerti

Drvored&Mnogi Drugi u Tvornici kulture

Drvored&Mnogi Drugi u Tvornici kulture

Na dan šala i prevara odvio se unazad par mjeseci najavljen koncert i to benda koji se nimalo ne šali u namjeri da porazi pozornice diljem regije, ali i šire. I to s pravom. Zvuk Drvoreda ne poznaje meridijane ni paralele, a sinoć su nas odveli na put oko svijeta, ne u 80 dana već u 120 minuta.

Zagrijavanje publike pripalo je provjereno dobroj ekipi benda domišljatog imena - Mnogi Drugi. Sviraju pop rock s prizvukom folka, zahvaljujući akustičnoj gitari kao stalnom članu benda, eventualno zamijenjenoj mandolinom, koja samo potencira spomenuto. Bend s Drvoredom dijeli ili posuđuje članove – poput trombonista, koji skupa s (matičnim) trubačem daje zavodljivu notu opusu te kompletan dojam diže na višu razinu. Još jedan korak ka ozbiljnosti zvuka daje i dubina vokala, njegova ugodna i smirena boja. I dok je Drvored razigrani šareni orkestar što tjera na ples i divljenje raznolikostima na bini, Mnogi Drugi svojim pjesmama ljuljaju osjećaje, vrte misli i plijene pozornost. Kroz četrdesetak minuta svirke imali smo prilike čuti većinu materijala benda, čiji bi album prvijenac trebao u bližoj budućnosti ugledati svjetlo dana.

Nakon rasprodanog malog pogona Tvornice kulture u ranu jesen protekle godine, Drvored se ponovo sjatio na istoj adresi, ovog puta u trostruko većem prostoru, no ipak pregrađenom, da nam praznine ne kvare atmosferu. Sukladno tome, publika je fino popunila parter te skakutala u ritmu balkankana, “ladice“ u koju se sam bend ubacio. Ipak, širini Drvorednih dijapazona teško je nametnuti ikakve margine, također i kada govorimo o novim stvarima što smo sinoć imali prilike čuti. Dok je studijski "Arhelino" poglavito protkan ska poskočicama i notama francuske šansone, ovakvo live izdanje vrvi world music utjecajima, što ni ne čudi kada vidite na bini tri violine, četiri puhača, flautu i harmoniku, sve redom odlične svirače. Izdvojiva impresija koncerta su i solaže spomenutih instrumenata koje su se kroz određene pjesme vješto izmjenjivale i nadopunjavale uzavrelu atmosferu na bini, ali i u publici.

Ravno u 11 sati kreće "Balkankan" fešta, upravo istoimenom pjesmom, a uz sljedeću "Le Vent" već dobiva zamaha. Od folk balada, energičnih instrumentala, gipsy punka, preko rocksteadyja i funka pa sve do nenadanih rap dionica pri kraju koncerta, bend je pokazao koliko samo u svojoj sličnosti može različitosti proizvesti. Drvoredni orkestar se odlučio za nešto što se nitko ranije kod nas nije usudio – rastegnuti ska koliko je dug i širok te okrenuti ga naglavačke, i sve to unutar dvosatnog putovanja preko Francuske i Španjolske do Kariba, pa nazad na Balkan.

Mislim da ćemo se složiti kako su oba benda odsvirala najveći koncert u dosadašnjoj karijeri te bi im trebao biti vjetar u leđa za dalje poduhvate. Radujemo se dugo najavljivanom albumu Mnogih Drugih, a nadamo se da ni Drvored neće čekati s podjelom novih uradaka sa širom javnosti, kao ni reprizom ove koncertne kombinacije, samo možda ovog puta u nekom šumarku čarobnom.

Andrea Kovač
Andrea Kovač

Zašto se ne bi drogirali happy endovima?