Koncerti

Tragedy @ Ljubljana & Graz

Tragedy @ Ljubljana & Graz

[caption id="attachment_2603" align="aligncenter" width="547"]Tragedy @ Graz © Dane Franulović Tragedy @ Graz © Dane Franulović[/caption]

Uvijek je lijepo vratiti se u Metelkovu u Ljubljani, uživati u koncertima, alkoholom uništiti koju moždanu stanicu i obavezno požderat jufku u pečenjari pored Glavnog željezničkog kolodvora. Većina ekipe na tamošnjim koncertima dolazila je iz Zagreba, pa bih se uglavnom doslovno osjećao kao doma. Ovaj put razlog posjeta susjedima 10.06. i produživanja dalje u Graz idućeg dana bila je, nakon nekoliko godina, ponovna europska turneja Tragedy. Hardcore punk sa značajnim primjesama crusta stil je kojim je Tragedy, sudeći po navedenim koncertima, stvorio vjernu sljedbu na europskom kontinentu.

Klub Gromka u Metelkovoj trebao bi ili poboljšati sustav ventilacije ili ga ugraditi jer se ubrzo nakon početka nastupa Tragedy i par naguravanja postigao efekt saune (uostalom, glavni vokal nas je prije bisa pozdravio "Dobrodošli u saunu"). U određenim trenucima je zaista bilo teško disati, a intenzivno znojenje je bilo garantirano i samim boravljenjem u gotovo kompletno popunjenom klubu. S druge strane, zvuk je bio odličan, a imajući u vidu vrućinu koja je ubijala svaku želju za kretanjem ni atmosfera nije bila loša. "Crucifier", "Vengeance", "The Day After", "Call to Arms", "The Hunger" su, između ostalih, pjesme kojima nas je Tragedy počastio. Bijesu koji tijekom cjelokupnog nastupa izvire iz glavnog vokala/gitarista - Todda Burdettea - prijatelj je popratio komentarom: "Još mu samo fali pjena na ustima!" Posebno impresivne trenutke prouzročila je izvedba "Conflicting Ideas".

Uspoređujući s Ljubljanom, setlista u Grazu, u Uhrturmkasemattenu, bila he podosta izmijenjenja. Možda mi je ljubljanski koncert bio draži zbog izvedbi "Crucifier" i "Conflicting Ideas", no to je stvar osobnih preferencija. Međutim, moram priznat da (zbog više faktora u koje sad neću ulaziti) koncerti su mi se u pamćenju izmiješali i ne mogu sa sigurnošću utvrditi sve razlike u setlistama. Na primjer, nemam blage veze jesam li "Revengeance" čuo u Ljubljani ili u Grazu ili u oba grada. Ono što također vrijedi spomenuti vezano za Graz je nastup Hysterese kao predgrupe Tragedy. Dojam koji su ostavili je nešto slabiji nego s njihovog giga u Grey Roomu u Zagrebu prije otprilike godinu dana, bend je djelovao pasivnije, sporije, manje energično. Ipak, neki stariji materijali poput "The Spook" i "Epidemic" dobro su razmrdali publiku, pogotovo zagrebačku ekipu.

Što se tiče Tragedy, ugodno iznenađenje u vidu izvedbe "The Ending Fight" i prostora u kojem se sve odvijalo u nečemu poput špilje pored najpoznatijeg simbola grada Uhrturma je ono što ću vezati za gig u Grazu. Sve se stopilo u jedan vrhunski doživljaj i izlet prožet dobrom zajebancijom. Do iduće, nadam se što skorije, europske turneje.

Tekst: Dane Franulović

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."