Koncerti

Kako se John Newman odazvao Zagrebu

Kako se John Newman odazvao Zagrebu

Nakon tri dana Jarunskog festivala Inmusic, pravo ljeto tek počinje! Zagreb Calling nam je na Šalatu kroz dva dana doveo glazbenike svjetskog značaja. Prvi dan mogli ste uživati u starim i novim hitovima Simply Reda na sam početak ljeta, dok je drugi dan pozornicu do užarenja doveo mladi i energični John Newman. Satnica se pomakla pola sata, a organizatori su isto obavijestili na svojoj Facebook stranici, što je dodatno olakšalo mnogim fanovima predgrupa da dođu na vrijeme. Ipak, ni to nije pomoglo da se ugodni teren Šalate napuni i pruži potporu kako domaćim snagama, tako i mladom Johnu.

Užareni parter i tribine zračili su ugodom i opuštenom atmosferom. Quassar je otvorio u 20 sati i kroz 40 minuta se predstavio bolje nego ikad. Ozvučenje i velika bina lijepo su im pristajali, Štokov glas i riječi pjesama bile su u potpunosti čujne, dok je mlada back vokalistica na "Ti" briljirala i dala pjesmi još energičniju dimenziju. Bend, kao i uvijek, uigran do perfekcije, predstavio je većinu svojih hitova i prepustio binu zagrebačkim hip hop leaderima.

Quassar © Anastazija Vržina/Perun hrQuassar © Anastazija Vržina/Perun hr

Elemental, bend nepresušnih ideja koje im nude društvo i sustav, stupio je na binu s "Oni dolaze". Odlično raspoloženi, uvijek okrenuti jedni drugima s ciljem pojačanja energije za publiku, izvodili su pjesme s trećeg albuma nadalje, od "Malih stvari" i "Sama", do najnovije "Tijelo pamti" sa sedmog studijskog uratka Tijelo. Vrijeme je odmicalo, svirali su "Iz dana u dan". Blaga bojazan da sve ne ostane na tom ubrzo je nestala kada su razigrani Elementalovci izveli još dvije pjesme i završili onako kako i treba, veselo i u sadašnjosti, s "Goli i bosi".

Elemental © Anastazija Vržina/Perun hrElemental © Anastazija Vržina/Perun hr

Slušajući sve same profesionalce i podizače energije, sve mi je više postajao jasan ovaj prividni nesklad u odabiru predgrupa za strastvenog soul izvođača.

Zagreb Calling © Anastazija Vržina/Perun hrZagreb Calling © Anastazija Vržina/Perun hr

Newmanov tim je kasnio svega 10 minuta, ali sve se stiglo. Radoznalost je došla do vrhunca, mlađahni Newman se s bendom popeo na binu, opušten i bez kompleksa zvijezde, proživio je s hrvatskom publikom svoje stvaralaštvo. Kombinirajući zvuk prošlih vremena s plesnim ritmovima, svaka, pa i najtužnija pjesma, učinjena je jednako energičnom. John je nezaustavljiv. Glas specifičan i krajnje prepoznatljiv oslobađao se iz njegovog tijela zajedno s upečatljivim happy feet pokretima što na koncu dovodi do pada na koljena i davanja svih emocija u pokušaju dopiranja do publike. Sve mu je uspjelo, očarati prisutne, približiti se istima, šarmom i prizemljenošću, simpatičnim i catchy refrenima koji na bini postaju puno više od dobrog produkcijskog uratka. Back vokalistice imaju vrhunske glasovne sposobnosti, gitaristi ne prezaju od solaža, iako je sve čujno i vidno do detalja isplanirano. Svo planiranje pada u vodu onog trena kada se John ispričava i opravdava razlog kašnjenja, ili kada govori o motivaciji za nastanak novog albuma. Sam piše svoju pjesme i glazbu, vječito pod utjecajem 60ih, a ipak se ne vadi iz sadašnjosti jer je svjestan i hrabar kombinirati oboje.

John Newman © Anastazija Vržina/Perun hrJohn Newman © Anastazija Vržina/Perun hr

Zadovoljavajući i sebe i publiku koja ga je došla podržati, izveo je podjednak broj pjesama s oba albuma. "Blame" je u standardnom dijelu koncerta odnijela slavu, dobivši na dubini zbog instrumentalne izvedbe, pa se odsutnost Calvina Harissa gotovo nije osjetila. Na bisu je Newman prvu pjesmu "Not Giving In" uz zahvalu posvetio svima koji su sudjelovali u nastanku ove zajedničke večeri. Posljednja i očekivana bila je "Love Me Again". Ovacije nisu prestajale po završetku pjesme, a zahvalnost je bila uzajamna.

John Newman © Anastazija Vržina/Perun hrJohn Newman © Anastazija Vržina/Perun hr

Logično da se od mlađahnih zvijezda poput Newmana ne očekuje ništa više doli odrađivanja koncerta, ali upravo ono što je zasjalo sjajnije od očekivanog su emocije i energija koja se razvije tijekom ovih više nego profesionalnih izvedbi. Godine nemaju veze s njegovom zrelošću i jakim karakterom koji je u sat i 15 minuta bez prestanka poticao publiku i znojio se  zajedno s njom.

Činjenica je da osim benda i samog Newmana, predgrupa Elementala i Quassara, gotovo ne doživimo da je sve to netko morao pripremiti, od bine, rasvjete, do vrhunskog ozvučenja. Priznanje se mora odati kad je zasluženo, a druga večer Zagreb Callinga je bila iznad mojih očekivanja. 

John Newman © Anastazija Vržina/Perun hrJohn Newman © Anastazija Vržina/Perun hr

Gordana Viboh
Gordana Viboh

Powered by great vibes.