Koncerti

The Cult na Šalati – solidan nastup rock legendi

The Cult na Šalati – solidan nastup rock legendi

Bilo koja osoba koja je ikad voljela rock žanr zasigurno zna tko su The Cult. Njihovi najveći hitovi i danas svako toliko protutnje radio stanicama, a nastupi su im nekad slovili kao legendarni. S obzirom na sve to, moram priznati da sam od onog jučerašnjeg na zagrebačkoj Šalati ipak očekivala više od prezentiranog. Naravno, činjenica je da je dojam od večeri prije i kaosa koji su priredili Prophets of Rage i dalje jak pa je malo teško ne uspoređivati ova dva, potpuno različita dva nastupa, ali nit vodilja je i dalje jasna.

Večer je otvorio Hard Time, koje nismo ulovili jer realno, nismo htjeli. Prežvakano, nezanimljivo i sto puta viđeno, i dalje ne razumijem kako se na nastup svakog drugog većeg benda uspiju uvaliti kao predgrupa. Nakon Hard Time-a slijedio je MORT, sinjski punk-rock bend poznat po svojim energičnim nastupima. Ulovili smo posljednje dvije pjesme, dečki su prašili u svom stilu, no publika nije djelovala pretjerano entuzijastično. Vjerojatno se to može pripisati i činjenici da se MORT, iako dobar, istini za volju žanrovski nije baš uklapao, kao i činjenici da ova ekipa puno bolje funkcionira i zvuči u manjim prostorima i pred zagriženijim fanovima, nego na ovakvom masivnom koncertu. 

Foto: The Cult, credit: Filip Bušić

Dok je došlo 21:30 i vrijeme za početak The Culta, Šalata se lijepo popunila, a dobar dio publike raspršio se po tribinama kako bi mogli neometano uživati u nastupu ovih velikana. Dočekani ovacijama, Cultovci su na pozornicu izašli s nekoliko minuta zakašnjenja, ali cijenjenim entuzijazmom.

Foto: The Cult, credit: Filip Bušić

Nastup je otvoren hitovima „Wild Flower“ i „Rain“ koje su se pokazale kao odličan odabir kako ekspresno zagrijati publiku. I dok je „Wild Flower“ uistinu bila na razini i svima izmamila osmjehe, tijekom izvedbe „Rain“ već se moglo primijetiti da s vokalne strane tu ipak nije sve kako je bilo. Nije to ništa čudno, ipak su iza Culta godine sviranja po svjetskim pozornicama, ali je u svakom slučaju šteta. S instrumentalne strane pak uistinu nema zamjerki, poduže solaže na gitarama doista se može opisati glazbom za dušu. Prvu jaču reakciju publike zaslužila je djelomično psihodelična izvedba „Sweet Soul Sister“ koju su složno pjevale tribine, parter i bend, dok je žešća „Lil' Devil rasplesala čitavu Šalatu. Bend je predstavio i svoju relativno novu stvar, „GOAT“, koja, iako je zvučala korektno, nije od publike dobila neku značajniju reakciju. 

Foto: The Cult, credit: Filip Bušić

Drugom polovicom koncerta vladale su „She Sells Sanctuary“ koja se pokazala miljenikom zagrebačke publike, a kao posljednja regularnog dijela bila je „Fire Woman“ tijekom koje je ubačen refren „Black Hole Sun“. Za sam kraj koncerta sačuvana je „Love Removal Machine“ koja je rock 'n' roll atmosferu dovela do vrhunca.

Foto: The Cult, credit: Filip Bušić

Nažalost mnoge drage pjesme su izostale, no teško je svima udovoljiti u sat i pol svirke. Generalno gledano, bio je to dobar koncert, The Cult i dalje praši pozornicama, no i publika, a i sama izvedba bili su puno smireniji nego očekivano. 

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.