Koncerti

"Fuck you, I won't do what you tell me!" – Prophets of Rage razvalili Zagreb!

Kraj godine je još daleko, gomila koncerata tek čeka na svoj red, ali već sad je jasna činjenica da će sinoćnji spektakularan koncert Prophets of Rage sasvim sigurno kraljevati na jednoj od prvih pozicija. Žestoko, glasno i energično epiteti su kojima se najbolje može opisati ne samo nastup Prophets of Rage, nego čitava večer. Tko je bio, imat će materijala za prepričavanje, tko nije – može mu biti žao.

Čast otvoriti večer imala je britanska prog rock četvorka The Black Peaks. Sigurno im nije lako, sunce je još uvijek žarilo, a na Šalati se skupilo tek par stotina ljudi koji su se polako ufuravali u čitav show, do dečki su svoj nastup odradili i više nego korektno. Velike su to cipele za popuniti, no momci iz The Black Peaks su dali sve od sebe, zaintrigirali pokoju glavu za svoj rad i zagrijali nas za sve ono što je slijedilo.

Foto: Publika, Credit:: Filip Bušić

A ono što je slijedilo bio je Skindred, Velšani koji praše mix rocka, metala i reggae-a. Budući da ih nikad nisam slušala ni gledala live, bilo je teško imati neka konkretna očekivanja, ali nastup koji su Skindred jučer priredili je za pamćenje. Od samog izlaska na stage u zanimljivom outfitu i sa smiješkom na licu, frontmen Benji Webbe imao je publiku u malom prstu. Skači, maši, skidaj majice, ruke u zrak – nema problema, sve za tebe, Benji! U jednoj sekundi svi smo skupa pjevali „If You're Happy and You Know It“, u drugoj je „Nobody“ izazvala mosh pit pred pozornicom, taman dovoljno da nitko u prvim redovima ne bude pošteđen piva koje su poletjele prema naprijed. Za sam kraj sačuvana je „Warning“. Što jest, jest: „nobody gets out alive“!

Foto: House of Pain, Credit: Filip Bušić

Šalata se već opasno nakrcala ljudima kako se približavalo vrijeme za početak nastupa hip -hop trojca poznatijeg pod nazivom House of Pain. Iako se činilo kao da se čitava atmosfera malo spustila tijekom njihovog nastupa, sigurno je da su fanovi kući otišli zadovoljni. House of Pain odsvirali su neke svoje hitove, a i dobar dio obrada. Kako su rekli, drugi si izvođači uzimaju za pravo svirati njihove pjesme, pa zašto ne i obrnuto. Ali na karakterističan, njima svojstven način, naravno.

Foto: House of Pain, Credit: Filip Bušić

Ove godine House of Pain slave 25 godina od debitantskog albuma, na kojem je izašao i singl koji su svi čekali – „Jump Around“. Za sam kraj njihovog nastupa čitava je Šalata složno skočila na noge i dostojno proslavila ovu obljetnicu. 

Foto: Prophets of Rage, Credit: Filip Bušić

Iako su sve predgrupe bile odlične, veliki dio nas koncert je pohodio zbog jedne od najboljih, ako ne i najbolje, svjetskih supergrupa – Prophets of Rage. Čitava je publika jedva dočekala pojavu glazbene elite koju čine članovi kultnih bendova Rage Against The Machine, Public Enemy i Cypress Hill. Od samog početka i uvodne „Prophets Of Rage“ čaše su poletjele u zrak, a mosh pit koji se stvorio je bio samo za najhrabrije, možda bolje reći - najluđe. 

Foto: Prophets of Rage, Credit: Filip Bušić

„Take the Power Back“, „Rock Superstar“, „Testify“, redali su se hit za hitom, a atmosfera tijekom čitavog koncerta je bila na vrhuncu. Članovi benda su se pokazali kao iznimno prijateljski raspoloženi, nije im bio problem komunicirati s publikom, a ni silaziti s pozornice čime su zaslužili dodatne pohvale. Tehnički savršen nastup za svaku pohvalu. Negdje pred kraj  koncerta, nakon žestine i bijesa, Prophets Of Rage su pokazali svoju ljudskost te instrumentalnom izvedbom „Like a Stone“ odali počast čovjeku koji je prerano otišao, ali neće biti zaboravljen – Chris Cornell. 

Foto: Prophets of Rage, Credit: Filip Bušić

Ljubitelji hip hop nota uživali su u „Insane In The Brain“, predstavljena je i nova stvar „Unfuck The World“, a za sam su kraj sačuvane moćne „Bullet In The Head“, „Know Your Enemy“ i „Killing In The Name Of“. Čitava je publika skakala, divljala, dušu ostavila na ŠRC Šalati. I kao šlag na vrhu torte, na pozornici im se pridružio Everlast iz House of Pain da bismo svi skupa još jednom poskočili na hit „Jump Around“. Nevjerojatan koncert! 

Foto: Publika, Credit: Filip Bušić

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.