Koncerti

Skaville festival - dan drugi

Skaville festival - dan drugi

[caption id="attachment_2907" align="aligncenter" width="547"]Skaville festival, drugi dan (izvor: Facebook) Skaville festival, drugi dan (izvor: Facebook)[/caption]

Nakon sat vremena krivudanja po brdima i dolinama, popraćene povremenom kišom, ali i tračkom sunca, prvim u zadnja tri dana, stigosmo u Križevce. Prvi put u gradu, izgubljene, a prije svega ushićene, uspjele smo naći Skaville festival u prostoru bivše vojarne i zatekle dvadesetak šatora u kampu čiji se broj kroz sat-dva udvostručio. Zbog straha od nepredvidivih padalina i niske temperature, apsolutno neuobičajene i neprihvatljive za polovicu sedmog mjeseca, na festival kasnimo jedan dan, ali nadamo se i dalje ponuđenoj mogućnosti kupanja u gradskim bazenima. Nakon urnebesnog osmišljavanja novog životnog prostora kombinacijom sastavljanja šatora, montiranja "tende" i povremenih pljuskova, smjestile smo se u novo „sagrađen“ chill room i shvatile da je napokon došao očekivani dan. Unatoč zaista nezahvalnom vremenu za kampiranje i provod, atmosfera je odisala pozitivom u svakom dijelu bivše vojarne. Glazba s malog stagea, uglavnom dub uz pokoju reggae stvar, svirala je cijelo popodne i zabavljala pridošle.

Nešto malo iza 21 h počeo je prvi službeni glazbeni program festivala. Svježe preuređenu binu ljetnog kina otvorio je mladi slovenski reggae bend Raggalution. Sedam kreativaca stvara svojstveni roots reggae zvuk koji je podržala i (tad jos malobrojna) publika Skaville festivala. U sat vremena svirke predstavili su svoj album Mask of Liberty i pokazali da imaju potencijal ostvarenja želje - probijanje na regionalnu scenu.

Petnaest minuta nakon 22 sata na binu se popeo jedan od neobičnijih bendova hrvatske alternativne scene. Deset izvođača Drvoreda stvaraju zanimljivu instrumenalnu i vizualnu sliku. Svojom pojavom su me ugodno iznenadili s obzirom da me prethodno preslušavanje nije oduševilo, no već sam nakon par pjesama promijenila mišljenje. Kombinacija puhača, harmonike, flaute i violine s "klasičnom" postavom benda rasplesala je veselu publiku i privukla još znatiželjnih "skakavaca" u prostor glavnog stagea.

Nešto iza 23 sata pojavio se mađarski bend SKA-Pécs. Osim što sviraju sve hitove popularnih Španjolaca Ska-P, po uzoru na koje su si i ime nadjenuli, također i vokalno i instrumentalno neodoljivo podsjećaju na svoje uzore. U nešto više od sat vremena svirke izveli su pjesme kao što su „A la mierda“, „Cannabis“ i „El Gato Lopez“ i svojim zabavnim ska ritmom nabili pozitivnom energijom čitavu publiku.

Malo prije ponoći svoj nastup je započeo najiščekivaniji bend. Kako kome. S.A.R.S. je svirku otvorio hitom s drugog albuma, „Može i drugačije“, te u ponoć pozdravili Križevce i u kombinaciji s dijelom svog all-time hita „Sex Machine“ izvode svoju „Anu“. Prostor ljetnog kina počeo se sve više puniti te su se posjetitelji iz drugih dijelova preselili pred glavnu pozornicu kako bi podržali bend i zapjevati uz njega. Sarsovci su pomno isplanirali redoslijed pjesama da zadovolje i nove i stare fanove, svirajući uglavnom naizmjenično pjesmu s novog albuma i hitove s onih prethodnih. Kako osobno spadam u ljubitelje starih stvari, apsolutno me ne oduševljavaju svi ti novi pjesmuljci i jedino što me zaista impresionira je vrlo kvalitetna instrumentalna izvedba. Česte solaže puhača i gitare u "srce diraju" i ostavljaju dojam zaista uigranog benda dobrog zvuka. Među izvedenim pjesmama našle su se i „Mir i ljubav“, „Ti Ti Ti“, „Ratujemo ti i ja“, „Lutka“. Ono što je upečatljivo bolo u oči tijekom nastupa je styling pjevača Žare u maniri Backstreet Boysa '97. Jednostavno ga nisam mogla ozbiljno shvatiti gledajući ga u majici bez rukava posuđenoj od mlađe sestre valjda.

Nakon S.A.R.S.-a rasplesanu i neumornu publiku pred glavnom binom zabavljali su DJ Killo Killo i Hannibal Selector. Na prostoru parka vojarne s manje bine odzvanjali su zvuci Skaville Sound Systema, a zabava se nastavila do sitnih sati. Vremenske (ne)prilike nisu uspjele pokvariti atmosferu, a s obzirom da ovo pišem nakon brčkanja u bazenu, dalje sve ide samo na bolje. Sunce nam se nasmiješilo i pružilo svoje čari kako bi nadoknadilo izgubljeni dan, a ove preostale učinilo što sadržajnijima.

Tekst: Andrea Kovač

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."