Koncerti

Pipsi na Šalati - Spektakularan povratak u devedesete

photo: Pips, Chips & Videoclips, credit: Zvonimir Bregeš

Pipsi na Šalati - Spektakularan povratak u devedesete

Pips, Chips & Videoclips u subotu 10. rujna na Šalati održali su svoj veliki, dvaput odgođen, slavljenički koncert kojim su proslavili 30 godina na sceni. Kako je od ranije poznato, istočna i južna tribina su bile van funkcije zbog posljedica potresa, pa se pozornica nije nalazila kao inače na zapadu, nego na istoku. Na rasprodanoj Šalati okupilo se obožavatelja svih generacija. Moram priznati da je bilo zaista simpatično vidjeti klince kako ih roditelji drže na ramenima i zajedno pjevaju najveće hitove ovog zagrebačkog benda.

photo: Pips, Chips & Videoclips, credit: Zvonimir Bregeš

Karijeru Pipsa pratim od samih početaka. Sjećam se kad sam dobio kazetu Shimpoo Pimpoo koja mi se stalno vrtjela u kaziću, a par godina kasnije zamijenila ju je omiljena kazeta Fred Astaire. Do sada sam ih uživo slušao (na samostalnim koncertima i festivalskim nastupima) preko dvadeset puta, ali ovakvu atmosferu i spektakl koju su sinoć izveli još nisam doživio. Iako se puno pričalo o njihovom posljednjem velikom koncertu u Maloj dvorani doma sportova 2014., naveo bih kako mi je osobno bio bolji nastup na garaži Tuškanca u proljeće iste godine kada su izveli nekoliko rjeđe izvođenijih stvari. No, ovo sinoć bio je pravi povratak u devedesete i počast njihovim prvim albumima.

photo: Pips, Chips & Videoclips, credit: Zvonimir Bregeš

Iako s albuma Drveće i rijeke, nažalost, nisu odsvirali niti jednu, počastili su nas s čak 5 pjesama sa Shimpoo Pimpoo, 4 s Dernjave i 6 s Fred Astairea. Tako smo sinoć, nakon jako dugo vremena, mogli čuti Krumpira  (obradu Madonnine Justify My Love), Svaku noć sam pijan i Dinamo ja volim – koju nisu izvodili preko dvadeset godina. 

photo: Pips, Chips & Videoclips, credit: Zvonimir Bregeš

Nešto prije 20.30h, kada je koncert najavljen, počeo je puhati jak vjetar i spustio se ogroman pljusak. Vjerujem da je svima prošla kroz glavu misao kako će koncert biti ili odgođen ili pomaknut. Međutim, nitko od publike se nije povukao i svima je bilo jasno da se koncert sada mora održati. Točno u 20.30h, dok je kiša toliko jako padala da nisam mogao oči držati otvorene, Pipsi su izašli na pozornicu i otvorili sa žestokom Svaku noć sam pijan, a nastavili s Tintilinti. Bilo je očigledno da prolom oblaka nikome nije pokvario doživljaj koncerta, a to najviše govori o samom nastupu. Preko 5000 ljudi stajalo je mokri do kože dva i pol sata i uživalo u povratku u devedesete sa starim hitovima.

photo: Pips, Chips & Videoclips, credit: Zvonimir Bregeš

Dubravko Ivaniš Ripper suvereno je vladao pozornicom nekoliko metara ispred ostatka benda i zahvalio se što smo s njima na ovoj kišurini. Za nekih 20-tak minuta ili pet pjesama kasnije, kiša se smirila. Slijedili su Seks u školi, Ljubav (u nešto novijem ruhu) i Kratka povijesti. No, na prvim taktovima Neobičnog dana slutili smo da nas čeka neko veliko iznenađenje. Tada se Ripperu na pozornici pridružila ikona Novog vala – Darko Rundek. Zajedno su otpjevali do kraja ovaj veliki hit Haustora, a bilo je jasno da će se ponoviti i fantastičan duet iz devedesetih – Plači. Ne moram posebno naglašavati da je cijela Šalata s njima pjevala u sav glas! Album Pjesme za gladijatore okrznut je samo sa Zdenkom, a u delirij su nas potom bacile fenomenalne stvari s Boga – Narko, Dan Mrak i Bog s kojom su zatvorili standardni dio seta.

photo: Pips, Chips & Videoclips, credit: Zvonimir Bregeš

Na čak tri bisa ponovno povratak u daleku prošlost. Tada su nas Pipsi podsjetili na Malu fuficu, Gume na kotačima, te neizostavnog Poštara lakog sna. Na drugom bisu na Nogomet (koju je ovog puta otpjevao Ripper, što nije uvijek slučaj), Prokletog kralja Zapruđa i Utrina (ili Malenu), te Na putu prema dole. Na trećem bisu, na iznenađenje cijele publike, nakon više od dva desetljeća – Dinamo ja volim. Nakon skoro dva i pol sata spektakl na Šalati je završio. Setlista krojena za zagrebačke obožavatelje koji su odvalili ogroman dio koncerta po kiši i dobro raspoloženi Dudo the Ripper bili su recept za odličan provod. 

Setlista:
Svaku noć sam pijan
Tintilinti
Bi li ili ne bi
Seks u školi
Ljubav
Kratka povijest
Neobičan dan (obrada Haustora) (s Darkom Rundekom)
Plači (s Darkom Rundekom)
Ljeto '85
K1
Trener morskih pasa
Krumpira
Zdenka i vanzemaljci
Htio bih da me voliš
Narko
Dođi vilo
Dan Mrak
Bog

Bis1
Mala fufica
Gume na kotačima
Poštar lakog sna

Bis2
Nogomet
Malena
Na putu prema dole

Bis3
Dinamo ja volim